پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ بازنگری در برنامه هدفمندسازی مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ بازنگری در برنامه هدفمندسازی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / «بازنگری در برنامه هدفمندسازی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسن خوشپور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در ادبیات حکمرانی اقتصادی، اعطای یارانه، هم یکی از وظایف حمایتی دولت‌ها و هم یک ابزار سیاستگذاری در اختیار آنهاست که با اهدافی مختلف از طریق حمایت موقت یا دائم از برخی فعالیت‌ها، اشخاص، زمینه‌های فعالیت و حوزه‌های جغرافیایی خاص یا در شرایط وجود موقعیت‌های استثنایی (نظیر شرایط جنگی و بروز حوادث قهری نظیر سیل و زلزله) برای عموم جامعه صورت می‌گیرد و روش‌های مختلفی هم دارد. برقراری امتیاز یا تشویق فعالیت‌های وارداتی و صادراتی، اعمال تخفیف‌های مالیاتی و عوارض و تامین منابع مالی از روش‌های شناخته‌شده اعطای یارانه است.
 بنگاه‌های اقتصادی نیز که به عرضه محصولات مختلف یا در محدوده‌های متفاوت (از نظر ویژگی و کیفیت تقاضا برای محصول خود) می‌پردازند، از‌ سازوکار اعطای یارانه (یا سوبسید) برای نفوذ در بازارهای جدید و حداکثر کردن سود استفاده می‌کنند که ممکن است در یک محاسبه ساده از عرضه یک محصول زیان ببینند، ولی با هدف حداکثر کردن سود بنگاه با عرضه بیشتر یا قیمتی بالاتر از محصول یا محصولاتی دیگر یا در محدوده جغرافیایی دیگر، پایین‌تر بودن قیمت فروش از قیمت تمام‌شده محصول مشمول یارانه را جبران کرده و سود بیشتری از سایر محصولات ببرند.
بازار
بنابراین اعطای یارانه یک راهبرد یا برنامه صرفا غیر‌انتفاعی و تنها در راستای ایفای خدمات اجتماعی دولت‌ها و اجرای برنامه‌های مسوولیت اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی نیست و در راستای اهداف کاسب‌کارانه و کسب منفعت و ارتقای رفاه اقتصادی جامعه در سطح خرد و تسهیل فرآیند توسعه اقتصادی در سطح کلان قرار می‌گیرد. توجیه‌پذیر بودن از ابعاد اقتصادی و مالی، پذیرش عمومی یا موفقیت هر برنامه توزیع و اعطای یارانه در سطح بنگاه یا دولت منوط به تعیین و تدقیق کمّی (مقداری) اهداف (کم و کیف گروه‌های هدف و محصولات مشمول برنامه)، مشخص شدن میزان هزینه اجرا که در سرفصل هزینه‌های بنگاه یا دولت (براساس جزئیات و عوامل هزینه) قرار می‌گیرد، محاسبه دقیق و شفاف و کمّی آثار برنامه بر منافع و منابع درآمدی دولت یا سرفصل درآمدهای بنگاه، تحلیل هزینه و فایده و مقایسه اجرای برنامه اعطای یارانه با دیگر برنامه‌های حمایتی، محاسبه و تعیین اثرات هزینه یارانه بر قیمت تمام‌شده تولید محصولات مشمول است.
یارانه اگر به صورت اعطای امتیاز یا برقراری معافیت یا چشم‌پوشی از برخی منفعت‌ها (یارانه پنهان) باشد، برای شفافیت حساب‌ها باید در حساب‌های دولت‌ها یا بنگاه‌ها محاسبه و افشا شود. عمر سیاست‌های پرداخت یارانه، کوتاه‌مدت یا حداکثر میان‌مدت (تحقق اهداف مورد نظر برنامه) است و نباید به عنوان یک سیاست ثابت برای زمان‌های طولانی اعمال شود و عموما در کوتاه‌مدت برای دولت یا بنگاه صرفا اثرات هزینه‌ای از طریق تاثیر بر میزان منفعت و سود به همراه دارد و پس از تحقق اهداف یا پایان‌یافتن دوره‌های اضطراری، منافع حاصل‌ به چرخه منابع و مصارف دولت یا بنگاه بازمی‌گردد. به‌عنوان مثال، دولت‌ها برای حمایت از بخش‌ها و فعالیت‌هایی که در دوران رشد اولیه هستند از این سیاست در مراحل به بلوغ رسیدن بخش یا زمینه فعالیت مورد نظر استفاده می‌کنند و پس از مدتی هزینه‌های یارانه پرداخت‌شده را به صورت‌های مختلف پس می‌گیرند.
اگر برنامه‌های اعطای یارانه در جامعه و از سوی دولت بدون در نظر داشتن هدف یا اهدافی مشخص و برنامه‌ریزی‌شده (کوتاه‌مدت و میان‌مدت) و وجود پیش‌فرض‌ها و شرایطی که توضیح داده شد و مهم‌تر از آن صرفا با اهداف راضی کردن گروه‌هایی از جامعه و به عنوان یک حق به بخش‌های مصرف جاری پرداخت شود، به زیان جامعه و اقتصاد است. نمونه‌ای از زیان ناشی از هرج‌ومرج و فقدان هر برنامه منسجم در اعطای یارانه، تجربه‌ای است که در مجلس هفتم اتفاق افتاد. دولت‌های هفتم و هشتم با برنامه‌ریزی مناسب در مفاد برنامه‌های سوم و چهارم توسعه، سامان‌دهی اعطای یارانه برای مصرف فرآورده‌های نفتی در دوره‌های میان‌مدت را با اهداف مشخصی در دستور کار قرار داده بودند. در آن برنامه اهداف، میزان منابع حاصله و روش و محل مصرف آنها و واقعی شدن تدریجی قیمت فرآورده‌های اصلی نفتی که به مصرف نهایی می‌رسید یا به عنوان داده در فرآیندهای تولید قرار می‌گرفت، به‌طور کامل در یک بسته سیاستی قرار داده شده بود. دانشمندان اقتصادی در مجلس هفتم با اهداف سیاسی و صرفا عامه‌پسند، برنامه طراحی‌شده را از بین بردند و نتیجه آن، وضعیت نامناسب و پیچیده تولید و مصرف فرآورده‌های نفتی، با وجود قیمت‌های کاملا یارانه‌ای در حال حاضر است. 
به‌رغم اینکه دولت چهاردهم در سند بودجه سال 1404 درجهت رعایت اصل وحدت بودجه، منابع و مصارف مربوط به سیاست هدفمندی یارانه‌ها را در بودجه کل کشور تلفیق کرده است (که این اقدام منطقی می‌تواند در راستای شفافیت بودجه دولت هم تلقی شود)، ولی همچنان شرایط لازم برای هدفمند شدن و شفافیت هزینه‌ها و منافع یارانه‌های پیدا و پنهان که سهم مهمی در اقتصاد کشور دارند فراهم نیست. 
در قانون بودجه سال 1404 از مجموع 10461.7هزارمیلیارد ریال منابع هدفمند‌سازی یارانه‌ها (که نسبت به بودجه سال قبل 37درصد افزایش یافته است)، مبلغ 2001.7هزارمیلیارد ریال (20درصد) از محل بودجه عمومی دولت (با عنوان کمک زیان) تامین می‌شود و بیش از 7213هزارمیلیارد ریال (64درصد) از منابع هدفمندسازی به اعطای یارانه‌های نقدی یا کالابرگ، دارو، نان و دیگر مواردی که ویژگی‌ها قابل قبول هدفمندی و امکان‌پذیری رصد و ارزیابی را ندارند، اختصاص می‌یابد. این وضعیت در حالی است که دولت در تامین هزینه‌های ضروری جاری و سرمایه‌ای با مشکلات بزرگی مواجه است. 
ضروری است برنامه سامان‌دهی و اصلاح نظام اعطای یارانه در کشور به صورت یک اقدام اساسی در جهت اصلاح نظام بودجه و بهبود کیفیت هزینه‌های جاری و اصلاح ساختار اقتصاد در دستور کار قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/962734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موج جدیدی از حملات موشکی ایران روانه اسرائیل شد

مستندسازی حمله ایران به مرکزی نظامی در تل‌آویو توسط شهروند فلسطینی

لحظه اصابت موشک ایران در تل آویو از لنز دوربین مداربسته (ساعت 01:44 شنبه به وقت ایران)

ویدئویی دیگر از واکنش اهالی غزه پس از دیدن موشک‌های ایران

افشاگری مجری مشهور آمریکایی درباره فشار لابی اسرائیل بر ترامپ

موج جدید حملات موشکی ایران؛ شکست آشکار پدافند اسرائیل در برابر موشک‌ها

آغاز موج جدید حمله موشکی ایران به اسرائیل

شادی زایدالوصف مردم غزه از تماشای موشک‌های ایران

چگونه خطر چاقی دوران کودکی را پیش‌بینی کنیم؟

توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا

آموزش چند حرکت اصلاحی ساده برای کاهش درد سیاتیک

پروازهای فرودگاه مهرآباد تا اطلاع ثانوی لغو هستند

بسته شدن موقت بازار تتر به دستور بانک مرکزی

قیمت گوشت قرمز 23 خرداد 1404 مشخص شد

سقوط قیمت بیت کوین به 103 هزار دلار همزمان با حمله هوایی اسرائیل به ایران

هم اکنون حجم آتش پدافند علیه هواپیماهای متخاصم صهیونیستی

لحظه عبور موشک به سمت سرزمین‌های اشغالی از شیراز و عبور از آسمان حرم حضرت شاهچراغ

تسنیم: ایران خلبان زن اسرائیلی را اسیر کرد

فیلم منتشر شده از برخورد موشک‌های ایران به مناطقی در تل‌آویو

هم اکنون تل‌آویو

بدبینی متفکر آمریکایی به تاثیر حملات پهپادی اوکراین

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهید معظم سردار «علی حیاتی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «حسینی نسب خلیل آبادی»

چه سناریوهایی برای مذاکرات هسته‌ای قابل تصور است؟

علائم و عوامل درد سیاتیک چیست؟

آمادگی کامل شبکه بانکی برای خدمت‌رسانی به مردم

شیفت‌های پخت نان افزایش یافت

اطلاع رسانی رسمی درباره بازار سرمایه قبل از گشایش بازار اعلام می‌شود

سندیکای صنایع کنسرو ایران خبر از ثبات تولید و توزیع محصولات کنسروی داد

سیاتیک رگ نیست

مراقب سکته قلبی خاموش باشید

وزارت جهاد کشاورزی: تامین و توزیع کالاهای اساسی بدون مشکل انجام میشود

راه اندازی قطارهای فوق‌العاده در پی لغو پروازها

تمدید توقف پروازهای فرودگاه مهرآباد تا ساعت 14 فردا

7 گیگ اینترنت رایگان ببر! همه‌چی راحته، بدون قرعه‌کشی و معطلی

پایداری روند تامین آب شرب در کشور

آخرین آمار مجروحان حمله تروریستی اسرائیل؛ 95 مصدوم در 12 استان

شیراز، دقایقی قبل!

بیمارستان‌های استان فارس در آماده‌باش کامل قرار دارد

محکومیت شدید جنایات رژیم صهیونیستی در حرم شاهچراغ

حمله مجدد به پایگاه‌های هوایی شیراز تکذیب شد

شهید «فریدون عباسی» دانشمند هسته‌ای، مردی از تبار فارس

آخرین آمار امدادرسانی به مجروحان حملات رژیم صهیونیستی به کشور

تمام اماکن تاریخی فرهنگی فارس تا اطلاع ثانوی تعطیل است

روزنامه نگار مشهور آمریکایی: دولت اسرائیل خطری برای یهودیان سراسر جهان است

کاهش وزن در میانسالی می‌تواند به طول عمر بیفزاید

واریز و برداشت پلتفرم‌های طلا به دستور بانک مرکزی متوقف شد

توانیر: تامین برق مشترکان روال عادی دارد؛ پایداری شبکه سراسری برق

پیام وزارت اقتصاد در پی جنایت امروز رژیم صهیونیستی

وزیر رفاه: حمله به بهزیستی قصرشیرین جنایت جنگی است