پیام فارس

آخرين مطالب

راهبرد شش سر برد برای ایران سیاسی

راهبرد شش سر برد برای ایران
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سید محمد حسینی-سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی| سیاست خارجی ایران در یکی از حساس‌ترین بزنگاه‌های تاریخی خود قرار گرفته است. خطر وقوع جنگ نه‌تنها حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، بلکه ژئوپلیتیک ایران را نشانه گرفته است. از یک سو آمریکا و اسرائیل تهدید به جنگ می‌کنند و از سوی دیگر اروپا تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه (snapback) و بازگشت همه تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل می‌کند که پیش از توافق برجام صادر شده بود. این تهدیدات یا بلوف هستند یا واقعی! اما منطق حکمرانی و عقل سلیم حکم می‌کند هر دو تهدید را باید جدی تلقی کرد و با همه ابزارها به دنبال دفع آنها بود. دیپلماسی به معنای کلاسیک آن یعنی سیاست‌ورزی و استراتژی به معنای کلاسیک آن یعنی جنگ، اکنون در اصلی‌ترین ابزار برای مقابله با تهدیدهای شکل‌گرفته علیه ایران است و بالطبع دیپلماسی با همه وجوه آشکار و پنهان آن عقلایی‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای دفع تهدیدهاست.
در کنار گفت‌وگوهای غیرمستقیم و مستقیم با آمریکا و اروپا و دیگر بازیگران مؤثر، یکی دیگر از راهکارهای دیپلماتیک، بهره‌مندی از شکاف‌ها و فضاهایی است که در رقابت قدرت‌های بزرگ با یکدیگر یا تعارض منافع بازیگران با یکدیگر ایجاد می‌شود. تعارض منافع میان بازیگران نظام بین‌الملل و رقابت میان قدرت‌های بزرگ همواره زمینه‌هایی برای کنشگری دیگر بازیگران ایجاد می‌کند. دولت‌های جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف ثابت کرده‌اند کنشگرانی قهار در بهره‌مندی از شکاف میان قدرت‌های بزرگ بوده‌اند. تعارض منافع میان رقبای منطقه‌ای نیز همواره فضایی برای کنشگری و بهره‌مندی برای سیاست خارجی ایران فراهم کرده است.
رصد و دیده‌بانی تحولات منطقه‌ای پس از ٧ اکتبر ٢٠٢٣ و به‌ویژه پس از روی‌کار‌آمدن ترامپ در آمریکا نشان می‌دهد میان آمریکا و اسرائیل اختلافاتی در خاورمیانه ایجاد شده است. سؤال کلیدی این است که آیا این اختلافات راهبردی است یا اختلافاتی بر سر تعارض منافع است؟ برای پاسخ به این سؤال می‌توان از تحلیل تاریخی و مقایسه دو مقطع تاریخی با هم کمک گرفت.
با آغاز جنگ جهانی دوم، انگلستان که در آن زمان یکی از قطب‌های قدرت جهانی بود و طی ٣٠ سال قیمومیت سرزمین‌های فلسطینی را بر ‌عهده داشت و پدرخوانده اسرائیل محسوب می‌شد؛ بر‌اساس منافع استراتژیک خود در جنگ جهانی دوم تصمیم گرفت کفه حمایتی خود را از یهودیان مهاجر به فلسطین کم کند و به اعراب اضافه کند. این حمایت از اعراب در کتاب سفید چرچیل 1939 متجلی شد. کتاب سفید که در دوره قیمومیت سه بار تجدید چاپ شد، میزان مهاجرت یهودیان و اراضی اختصاص‌یافته به یهودیان را معین می‌کرد و چرچیل در کتاب 1939 محدودیت‌های جدی برای مهاجرت یهودیان و محدودیت‌هایی برای اشغال سرزمین‌های فلسطینی برای یهودیان وضع کرد که با حمایت اعراب و اعتراض شدید یهودیان مواجه شد. در این کتاب 12 صفحه‌ای برای مهاجرت سقف ٤٥٠ هزار نفر و سقفی بیش از یک‌سوم اراضی فلسطین معین شد. یهودیان و صهیونیست‌های عصبانی از کتاب سفید شعار می‌دادند: «چنانچه طرف مقابل در جنگ جهانی دوم نظام فاشیستی هیتلر نبود، همه یهودیان به واسطه کتاب سفید 1939 به جنگ انگلستان می‌رفتند».
تصمیم انگلستان برای حمایت از کشورهای عربی البته بنا بر مصالح سیاست‌های جهانی انگلستان در حین جنگ جهانی دوم بود تا از اتحاد اعراب با شوروی و آلمان جلوگیری کند و منافع دائمی انگلیس در سوئز، خلیج فارس و هندوستان را حفظ کند، اما همین تغییر رویکرد موجب جدایی و طلاق عاطفی صهیونیست‌ها از انگلستان شد و صهیونیست‌ها را به دامان آمریکا به‌عنوان حامی جدید سوق داد. حالا مشابهت‌های تاریخی را می‌توان در این مقطع پیدا کرد. آمریکا منافع زیادی در جهان عرب به‌ویژه در خلیج فارس برای خود تعریف کرده است، اما آیا این منافع موجب رهاکردن اسرائیل و طلاق عاطفی اسرائیل از آمریکا می‌شود؟ آیا اسرائیل از آمریکا جدا شده و به سمت اروپا می‌رود تا زین پس نیروی نیابتی اروپا در خاورمیانه باشد؟ قضاوت در‌این‌باره کمی زود است و شاید بتوان گفت جدا‌شدن اسرائیل از آمریکا و اتکای محض به اروپا، تحلیلی با پشتوانه‌های نظری ضعیف است. اما قدر متقیّن، می‌توان تعارض منافع میان آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه را امری مسلم دانست و از شکاف ایجاد‌شده برای کاهش تهدیدات علیه ایران بهره برد. چگونه؟
بازار
به نظر می‌رسد تقویت روابط ایران با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به‌ویژه عربستان می‌تواند بازی چند سر برد برای ایران ایجاد کند که یکی از آنها؛ استفاده بهینه از تعارض منافع آمریکا و اسرائیل به سود ایران است: بهبود و توسعه روابط ایران و عربستان در شرایط کنونی مزایای پیش‌رو را برای ایران به همراه دارد:
1) توسعه روابط با عربستان؛ لابی عربستان در آمریکا را در راستای دور‌کردن جنگ از منطقه فعال می‌کند؛
2) آمریکا را به توافقی مرضی‌الطرفین با ایران ترغیب خواهد کرد؛
3) فرایند عادی‌سازی عربستان با اسرائیل را (که در مختصات خود، ٧ اکتبر ثانویه است و ساختار قدرت در جهان اسلام را به ضرر ایران تغییر می‌دهد)؛ تا مدت‌ها به تعویق می‌اندازد؛
4) نقشه اسرائیل برای ایجاد دوقطبی میان ایران و اعراب و پروژه منزوی‌سازی یا «کنارگذاری» ایران (Irrelevance) از ترتیبات سیاسی و اقتصادی منطقه را با چالش جدی مواجه می‌کند؛
5) توسعه روابط با عربستان در زمینه‌ای پایدار و مبتنی بر منابع داخلی، ژئوپلیتیک منطقه‌ای و الزامات سیستمیک؛ ثبات در خلیج فارس را تقویت و بالمآل عناصر منطقه‌گرایی درون‌زا را فعال می‌کند؛
6) توسعه روابط با عربستان، سیاست همسایگی ایران با دیگر کشورهای عربی را تسهیل و ظرفیت‌های سیاسی و اقتصادی ایران را در منطقه آزاد خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/959960/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ اعتراض صنفی آری یاخیر؟!

روش درمان آفت شدید دهان

آگهی‌های عجیب اجاره مسکن در تهران؛ اجاره‌ را به دلار و یورو پرداخت کنید لطفا!

افزایش سهم ثروتمندان از نهضت ملی مسکن

چکاپ رایگان سلامت تحت پوشش بیمه در منزل!

افزایش محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

سرمقاله شرق/ جایگاه اسرائیل در رویکرد جدید آمریکا به خاورمیانه

ماراتن هسته‌ای در ایستگاه ششم

گیاهی مشابه کاکتوس درد بیماران سرطانی را تسکین می دهد

راهکار خواب مناسب برای افراد پر مشغله

مشترکان پرمصرف هر دو هفته یکبار منتظر قبض برق باشند

10 روز تا توافق؟

سرمقاله آرمان ملی/ جمهوری اسلامی در حال عبور از تندروها

روایت «کیهان» از «غلط زیادی رویترز »

چرا قلقلک باعث خنده می‌شود؟

گمرک: تمامی ممنوعیت‌ها برای واردات تلفن همراه برداشته شده است

نرخ طرح ترافیک تهران تغییر کرد

قیمت مرغ در خرده فروشی‌ها افزایش یافت

قطع گاز برخی مشترکان در شیراز

مهار آتش‌سوزی در ارتفاعات صدرا

کیهان: روزنامه آمریکایی به صحت گزارش ما اعتراف کرد

بازی لو رفته در مذاکرات: بترسون، بگو دیوونه‌اس!

سرمقاله کیهان/ ادعای لغو تحریم‌ها و آینده مبهم سوریه!

عضو انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات: وزارت صمت به ما قول داد برقمان را قطع نکند ولی زیرقولشان زدند

یک‌چهارم متقاضیان خانه‌های 99 ساله از دهک‌های 1 تا 3 هستند

آتش‌سوزی ارتفاعات صدرا مهار شد

سرمقاله ایران/ حج و چشم‌انداز روابط راهبردی تهران – ریاض

ظهوریان: هزینه‌های انحلال بانک آینده باید از اموال شخصی سهامدار متخلف پرداخت شود

لزوم برخورد قاطع با اراذل و اوباش شیراز از سوی فراجا

شریعتمداری نوشت: ما در این میان کجای کاریم؟!

سرمقاله اعتماد/ لنج‌های چوبی، نماد هویت فرهنگی

این خوراکی ترش‌، قلب و کبدتان را نجات می‌دهد

خرید بلیط هواپیما در دقیقه 90 شانس سفر چارتری

بازار داغ فروش نسیه در ایران

طلای جهانی مجال صعود نیافت

ثبت‌سفارش «برنج» و «انبه» آغاز شد

سرمقاله هم میهن/ اصلاح‌طلبی راه یا مغازه؟

اطلاعیه بانک مرکزی درباره وضعیت بانک آینده

مناسبت روز/ شنبه، 10 خرداد ماه

خدمت‌رسانی بی‌منت و موثر راهبرد تشکل‌ها و نخبگان ایثارگر کشور است

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نفت، اقتصاد و یک پیشنهاد

کمتر از 8 سال تا خانه‌دار شدن!

پیگیری مطالبات کامیون‌داران توسط وزارت راه

مالیات عایدی سرمایه؛کلیدمهارسوداگری واحیا سرمایه‌گذاری تولید

رکوردشکنی 3 هزار کارگر ایرانی با تیشه و کلنگ

برگزاری برنامه صبحگاهی نشاط و سلامت ویژه بانوان شاغل استانداری فارس

سرمقاله خراسان/ فرصت دوباره جنگ اوکراین برای ایران

چند توصیه درباره تغییرات رژیم غذایی بیماران کلیوی در فصل گرما

چالش‌های نسل بی‌مهارت Z در بازار کار

افشاگری روزنامه اسرائیلی از نشست محرمانه مقامات صهیونیست