پیام فارس

آخرين مطالب

سالانه 500 هزار خودرو فرسوده در کشور باید اسقاط شود اقتصادي

سالانه 500 هزار خودرو فرسوده در کشور باید اسقاط شود
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مهر /سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم گفت: طبق قانون هوای پاک و برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف است سالانه 500 هزار دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج کند.
احمد طاهری، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم با اشاره به نقش پررنگ ناوگان فرسوده در آلودگی هوا گفت: یکی از بخش‌هایی که هم مصرف سوخت بالایی دارد و هم میزان انتشار آلاینده‌های آن قابل توجه است، خودروهای فرسوده هستند. به‌طور متوسط، هر خودروی فرسوده حدود 9 برابر یک خودروی غیر فرسوده آلودگی تولید می‌کند که این موضوع اهمیت این بخش از ناوگان حمل‌ونقل را بسیار برجسته‌تر می‌سازد.
وی با استناد به داده‌های اندازه‌گیری شده در تهران افزود: 10 درصد ناوگان خودرویی تهران که عمدتاً شامل خودروهای فرسوده هستند، مسئول تولید حدود 40 تا 50 درصد از کل آلاینده‌های منتشر شده در این شهر می‌باشند. این ارقام به وضوح نشان می‌دهد که تأثیر خودروهای فرسوده بر آلودگی هوا بسیار قابل ملاحظه است.
طاهری ادامه داد: در بسیاری از کلان‌شهرهای کشور از جمله تهران و مشهد، بخش عمده‌ای از انتشارات آلاینده‌ها مربوط به ناوگان حمل‌ونقل است و در این میان، ناوگان فرسوده نقش بسزایی در افزایش آلودگی ایفا می‌کند. این میزان آلودگی بدون شک تأثیر مستقیمی بر سلامت عمومی جامعه دارد.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم خاطرنشان کرد: مطالعات انجام‌شده توسط وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور نشان می‌دهد که سالانه بیش از 40 هزار مورد مرگ‌ومیر در کشور به دلیل انتشار ذرات معلق برآورد می‌شود. با توجه به سهم بالای منابع متحرک در تولید این ذرات و نقش پررنگ خودروهای فرسوده در میان این منابع، نوسازی ناوگان فرسوده همواره به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها در کاهش آلودگی هوا مطرح بوده است.
ناوگان موتورسیکلت فرسوده همچنان بلاتکلیف
طاهری با اشاره به الزامات قانونی موجود برای خروج ناوگان فرسوده از چرخه تردد کشور، اعلام کرد: طبق قانون هوای پاک و برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف است سالانه 500 هزار دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج کند.
وی افزود: در سال‌های گذشته، به‌ویژه در سال 1399، روند اسقاط خودروها تقریباً به صفر رسید و این مسئله باعث انباشت بالای خودروهای فرسوده در کشور شد.
به گفته طاهری، هم‌اکنون حدود 27 میلیون دستگاه ناوگان فرسوده در کشور وجود دارد که از این تعداد بیش از 11 میلیون دستگاه مربوط به موتورسیکلت‌ها ست.
وی تاکید کرد: این بخش از ناوگان مصرف سوخت بالایی دارد و سهم قابل‌توجهی در انتشار آلاینده‌ها دارد.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در ادامه گفت: پس از تصویب قانون ساماندهی صنعت خودرو و همچنین آئین‌نامه ماده 10 این قانون در هیئت وزیران، شاهد افزایش نرخ اسقاط خودروها بودیم، به‌گونه‌ای که در سال 1402 بیش از 70 هزار خودرو و در سال 1403 حدود 350 هزار خودرو از رده خارج شدند. با این حال، این اعداد هنوز با نیاز کشور و حجم ناوگان فرسوده فاصله زیادی دارد.
وی یکی از نقاط ضعف جدی فرآیند فعلی اسقاط را ناتوانی آن در مدیریت ناوگان موتورسیکلت دانست و افزود: فرآیند اسقاط در حال حاضر نتوانسته به شکل قابل قبولی در مورد ناوگان موتورسیکلت عمل کند و این بخش از ناوگان همچنان در چرخه تردد باقی مانده است. این مسئله یکی از برنامه‌های دارای اولویت بالای ماست و در تلاشیم تا با اصلاح آئین‌نامه مربوطه، زمینه اولویت‌دهی به اسقاط موتورسیکلت‌های فرسوده نیز فراهم شود.
اصلاح آئین‌نامه ماده 10 برای تسریع اسقاط ناوگان فرسوده و نوسازی حمل‌ونقل عمومی ضروری است
طاهری با اشاره به وضعیت فعلی فرآیند اسقاط ناوگان فرسوده در کشور، تأکید کرد: در حال حاضر مهم‌ترین مکانیزم اجرایی برای اسقاط، همان مکانیزمی است که در قانون ساماندهی صنعت خودرو پیش‌بینی شده است. بر اساس این قانون، خودروسازهای داخلی موظف‌اند به ازای تولید هر چهار خودرو، یک خودرو فرسوده را از رده خارج کنند. همچنین واردکنندگان خودرو نیز موظف‌اند به ازای واردات خود، فرآیند اسقاط را انجام دهند.
وی افزود: در کنار این سازوکار، در صورتی که گواهی اسقاط در کشور موجود نباشد، تولیدکنندگان می‌توانند به جای ارائه گواهی اسقاط، یک و نیم درصد از مبلغ خودرو را به صندوق تعیین‌شده در وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) واریز کنند. با این حال، این یک و نیم درصد بسیار کمتر از هزینه واقعی موردنیاز برای اسقاط ناوگان فرسوده است و در نتیجه، آئین‌نامه‌های مربوط به ماده 10 باید به گونه‌ای اصلاح شوند که تمرکز بیشتری بر اسقاط واقعی ناوگان فرسوده داشته باشند، نه صرفاً دریافت مبلغ جایگزین.
طاهری تصریح کرد: اسقاط ناوگان فرسوده دارای اولویت بالاتری برای کشور است؛ چه از نظر کاهش ناترازی انرژی و چه از منظر کاهش آلودگی هوا.
وی خاطرنشان کرد: باید سازوکارهایی برای تشویق به خروج ناوگان فرسوده از چرخه تردد تدوین شود، به‌ویژه در بخش حمل‌ونقل عمومی که با توجه به پیمایش بالا، می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر مصرف سوخت و میزان آلایندگی هوا داشته باشد.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم با اشاره به منابع مالی حاصل از واریز یک و نیم درصد مبلغ خودرو به صندوق وزارت صمت، گفت: در سال گذشته، با همکاری وزارت صمت، سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاه‌های متولی، برنامه‌ریزی خوبی برای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی انجام شد و مصوبه شورای عالی اقتصاد نیز در این خصوص اخذ گردید. یکی از این برنامه‌ها اعطای وام برای نوسازی 6000 دستگاه تاکسی در شهر تهران است که قرار است با تاکسی‌های برقی جایگزین شوند. بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، این فرآیند به‌زودی آغاز خواهد شد.
طاهری همچنین از همکاری با وزارت نفت برای جایگزینی موتورسیکلت‌های بنزینی کاربراتوری با موتورسیکلت‌های برقی خبر داد و گفت: این برنامه با اولویت موتورسیکلت‌های کار در کلان‌شهرها در دست تدوین است و امیدواریم امسال بتوانیم تعداد قابل‌توجهی از موتورسیکلت‌های کار را با نمونه‌های برقی جایگزین کنیم. این اقدام نیز نقش مهمی در کاهش آلایندگی هوا و مصرف سوخت خواهد داشت.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/959305/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آزادگانی که هویتشان هویدا نبود روایتگران موثری هستند

گردشگران برای دیدن سرسبزی به شیراز می‌آیند نه پل و آسمان‌خراش

عامل تیراندازی در شیراز طی کمتر از یک ساعت دستگیر شد

تأکید استاندار فارس بر اقتصادی بودن ماهیت وظایف ستاد مبارزه با قاچاق کالا

اعتبارات عمرانی فارس در سال جاری دو برابر شد

4خوراکی ساده؛ رقیبی برای داروهای فشار خون

شوک تازه به اقتصاد یورو؛ بخش خصوصی وارد رکود شد

سرمقاله ابتکار/ حزب؛ رگ‌زنده نظام سیاسی و کلید توسعه پایدار در ایران مدرن

روش صحیح استفاده از کربوهیدرات‌ها

سبزی خاصیت غذایی داره یا دارویی؟!

تذکر دیوان عدالت اداری به وزیر راه درباره وام مسکن مجردها

ایلنا مدعی شد؛ چینی‌ها هواپیماهای 30 میلیون دلاری را 116 میلیون دلار به هما قالب کردند!

نامه وزیر کار خطاب به دستگاه‌های اجرایی برای ارائه خدمات به بازنشستگان

رشد خوداظهاری ملکی با اتصال بیمه و فراجا به سامانه املاک

برداشت 19 هزار تن زردآلو از باغ‌های آباده آغاز شد

دیدار کشیش مصری با مدیر حوزه علمیه فارس

تولد سه‌قلوها در بیمارستان حضرت ولی‌عصر (عج) اقلید

افزایش 2 برابری اعتبارات عمرانی فارس در سال جاری

سرمقاله صبح نو/ مسقط و مفهوم‌سازی جدید در عرصه دیپلماسی

سرمقاله سازندگی/ خاورمیانه جدید و جایگاه ایران

نتیجه مذاکرات رم برای ایران و آمریکا چه بود؟

راز پخت برنج عنبر بو!/ این برنج طبع گرمی دارد

امواج موبایل چه عوارضی دارند؟!

حذف کامل منابع کربوهیدراتی به هیچ عنوان درست نیست!

هشدار بانک مرکزی به بانک‌ها؛ انحراف از مصرف مجاز تسهیلات ممنوع

آغاز ثبت سفارش واردات برنج و روغن

نماینده مجلس: برای پرداخت کالابرگ 17 همت کسری داریم

ورود 2 فروند ایرباس A330 به کشور

ارزان شدن قیمت بلیت هواپیما فقط به یک شرط!

جویندگان گنج در دام پلیس فیروزآباد

شیراز قهرمان بوکس رده سنی بزرگسالان فارس شد

پستچی شیرازی، سربلند در آزمون امانت‌داری

همایش آموزشی تخصصی نمایندگی‌های فروش شمال غرب بیمه دی در تبریز برگزار شد

تحولات درمانی اولویت امسال بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام است

نخبگان ایثارگر در مسیر پیشرفت ایران اسلامی نقش مهمی دارند

سرپرست پلیس‌ راه شمال استان فارس منصوب شد

توانمندسازی زنان سرپرست خانوار بایستی در همه ابعاد انجام شود

مشکلات و اعتراضات صنفی کامیوندارن باید در بستر مطالبات صنفی حل و فصل گردد

کلید یک باب واحد مسکونی از طرف رئیس جمهور به یک خانواده تحویل شد

گرامیداشت سوم خرداد یعنی زنده نگه‌ داشتن روح مقاومت

حماسه آزادسازی خرمشهر تجلی هویت دینی و ملی ایرانیان بود

سرمقاله اطلاعات/ به ریشه ها هم توجه کنیم

علائم هشداردهنده زوال عقل را بشناسید

گیمر جوانی که به سندرم وحشتناک «افتادگی سر» مبتلا شد

نماینده مجلس: تعداد زیادی از کامیون‌ها در معرض مصادره دولت ترکیه هستند

ایران پنجمین قدرت معدنی جهان

آغاز دوباره واردات انبه

مشکل نانواها چیست؟

مرکز فنی و حرفه ای خواهران در استهبان به بهره‌برداری رسید

سرمقاله فرهیختگان/ آینده‌نگری راهبردی دربرابرِ استراتژی مهار پیشرفت ایران