پیام فارس

آخرين مطالب

تبعات «تغییر دستوری» پول ملی در کره شمالی اقتصادي

تبعات «تغییر دستوری» پول ملی در کره شمالی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تسنیم / دولت کره شمالی، در سال 2009 به یکباره دستور داد که مردم باید طی سه روز تمام اسکناس‌های خود را با اسکناس‌های جدید تعویض کنند.
تجربه «اصلاح پولی» سال 2009 در کره شمالی، از آن دست پرونده‌هایی است که تحلیلگر اقتصادی را ناگزیر به عبور از تحلیل‌های صرفاً فنی و ورود به لایه‌های عمیق‌تر سیاست، امنیت، و کنترل ایدئولوژیک می‌کند. در نگاه نخست، شاید تغییر اسکناس یا حذف صفر از پول ملی، امری متعارف در بسیاری از کشورها، و سیاستی برای مهار تورم، بهبود ساختار پولی یا بازیابی اعتماد عمومی تلقی شود؛ اما در نظام بسته، مرکزگرا و دستوری کره شمالی، این «اصلاح» به امری خشن، بی‌مقدمه و بدون پشتوانه کارشناسی بدل شد؛ تصمیمی که به‌جای بازسازی اعتماد، زمینه‌ساز بی‌اعتمادی گسترده و فروپاشی بازارهای محلی شد.
این یادداشت، درس‌هایی که ممکن است در یک بررسی شتاب‌زده از دست برود را روایت کرده است. ایران، امروز در حال گفت‌وگوی ملی درباره ضرورت اصلاحات پولی، حذف صفر، مهار تورم و بازسازی قدرت خرید مردم است؛ اما هر اصلاحی، اگر بدون همراهی افکار عمومی، بی‌درنظر گرفتن بسترهای نهادی و با نگاه تنبیهی اجرا شود، می‌تواند ضد خود عمل کند. پرونده کره شمالی، آینه‌ای است از فقدان شفافیت، انحصار تصمیم‌گیری، حذف بخش خصوصی و بی‌اعتنایی به نقش بازار، که پول ملی را از کارکرد اقتصادی تهی می‌کند و آن را به ابزار سیاسی محض بدل می‌سازد.
در میان کشورهای معاصر جهان، شاید هیچ نظامی به‌اندازه کره شمالی به شکل افراطی میان اقتصاد، سیاست و ایدئولوژی پیوند نزده باشد. این کشور کوچک در شمال شرق آسیا، با جمعیتی حدود 25 میلیون نفر و وسعتی در حدود 120 هزار کیلومتر مربع، در حالی حیات اقتصادی خود را ادامه می‌دهد که بیش از هفت دهه است در وضعیت «اقتصاد درون‌نگر، امنیت‌محور و منزوی» به‌سر می‌برد.
کره شمالی که در سال 1948 پس از تقسیم شبه‌جزیره کره تشکیل شد، از همان ابتدا مسیر متفاوتی از برادر جنوبی خود پیمود. اقتصاد این کشور به‌جای تکیه بر بازار، رقابت و تعامل جهانی، بر مبنای ایدئولوژی جوچه (Juche) ــ یا اتکای کامل به خود ــ طراحی شد؛ و تفسیری اقتصادی از استقلال سیاسی ارائه داد که با اجرای سیستم برنامه‌ریزی مرکزی سفت و سخت، ملی‌سازی کامل، حذف مالکیت خصوصی، و حذف بازارهای آزاد همراه بود. در دهه‌های نخست، به‌ویژه با حمایت اتحاد جماهیر شوروی و چین، کره شمالی توانست صنعتی سنگین و ساختاری سوسیالیستی خلق کند؛ اما با فروپاشی بلوک شرق در اوایل دهه 1990، این ساختار بدون پشتوانه خارجی از هم پاشید. در نتیجه، کره شمالی وارد دوره‌ای از رکود عمیق، قحطی‌های گسترده، و سرکوب اقتصادی شد که پیامدهای آن تا امروز ادامه دارد.
اقتصاد این کشور به‌شدت وابسته به صادرات معدود منابع طبیعی (مثل زغال‌سنگ و سنگ آهن) به چین، کارگران اعزامی و فعالیت‌های ارزی غیررسمی است. بیش از 90 درصد تجارت خارجی کره شمالی با چین انجام می‌شود، اما تحریم‌های بین‌المللی در سال‌های اخیر، به‌ویژه در واکنش به برنامه موشکی و هسته‌ای آن، حتی همین کانال‌های محدود را نیز تضعیف کرده‌اند.
شاخص‌های اقتصادی این کشور، همگی غیرقابل راستی‌آزمایی، و در مجموع منفی‌اند: سطح پایین بهره‌وری، فقدان نظام بانکی کارآمد، کمبود نقدینگی، دلاریزه شدن غیررسمی بازار، اقتصاد غیررسمی در حال گسترش، و وابستگی شدید به جیره‌بندی دولتی، از نشانه‌های این اقتصاد بسته و رنجورند. همچنین، نقش دولت در همه ارکان تولید، توزیع، قیمت‌گذاری، و حتی مالکیت، مطلق و غیرقابل چالش است. نکته ظریف آنجاست که مردم کره شمالی در سکوت، یک «اقتصاد دوم غیررسمی» خلق کرده‌اند. بازارهای محلی (به نام جان‌مادان)، کالاهای وارداتی چینی، مبادله بر پایه یوان یا دلار، و حتی ظهور طبقه‌ای شبه‌تاجر، همه حکایت از فاصله گرفتن زمین اقتصاد از خواست حاکمیت دارد. اصلاح پولی پرهزینه سال 2009، که بخش زیادی از نقدینگی مردم را عملاً بی‌ارزش کرد، آخرین میخ بر تابوت اعتماد به پول ملی بود.
کره شمالی، امروز جدا از آن‌که مسئله امنیتی ایجاد کرده است، یک مطالعه موردی زنده برای اقتصاددانان توسعه است. کشوری که نشان می‌دهد اقتصاد را نمی‌توان تنها با فرمان، شعار و خودبسندگی زنده نگه داشت. در جهانی که سرمایه و دانش، همان اعتبار جهانی است، منزوی کردن اقتصاد در چارچوبی به‌ظاهر ایدئولوژیک، به فروپاشی تدریجی مشروعیت اقتصادی منتهی می‌شود. آنجا که ایدئولوژی بر بازار، دولت بر قیمت، و ترس بر اعتماد غلبه کند، نه تولید، نه سرمایه‌گذاری، نه رفاه باقی نمی‌ماند.
دقیقاً چه تغییری در سال 2009 رخ داد؟
وقتی سخن از اصلاحات پولی در سطح بین‌المللی به میان می‌آید، اغلب کشورهایی نظیر آرژانتین، زیمبابوه، بلغارستان یا ترکیه در صدر فهرست قرار می‌گیرند. اما یک مورد خاص و در عین حال هشداردهنده نیز در این میان خودنمایی می‌کند: اصلاح پولی کره شمالی در سال 2009؛ رویدادی که به‌جای نجات اقتصاد، به ابزاری برای کنترل ایدئولوژیک جامعه بدل شد. تجربه‌ای که برای اقتصاد ایران، دست‌کم در سطح هشدار، واجد اهمیت است.
در نوامبر 2009، دولت کره شمالی بطور ناگهانی اعلام کرد که همه باید «ظرف سه روز» اسکناس‌های قدیمی خود را به اسکناس‌های جدید با طراحی و شماره‌گذاری جدید تبدیل کنند. هر 100 وون قدیمی به یک واحد وون جدید تبدیل می‌شد، و محدودیت 100هزار وونی (معادل 740 دلار) برای این تبدیل وجود داشت. طبقه متوسط با درآمد 50هزار دلار در ماه در پی این تصمیم بیشترین آسیب را متحمل شدند. عملاً مردم مجبور بودند مقادیر زیادی از دارایی نقدی خود را بدون هیچگونه جبران به دولت تحویل دهند. این اقدام، نوعی بازتنظیم اجباری پولی، بدون اطلاع‌رسانی عمومی بود که جهت کنترل تورم پنهان، کاهش نقدینگی در دست مردم و البته سرکوب فعالیت‌های تجاری غیررسمی (بازارهای سیاه) صورت گرفت.
چرا دولت به چنین اقدامی روی آورد؟
زمینه این تصمیم، بحران مزمن اقتصادی، ضعف تولید داخلی، کاهش شدید ارزش واقعی وون (پول ملی)، گسترش بازارهای غیررسمی، و افزایش «ثروت مستقل» نزد برخی طبقات اجتماعی بود. دولت نگران شکل‌گیری طبقه «نیمه‌مستقل اقتصادی» بود که می‌توانست نظم تمامت‌گرای سوسیالیستی را به چالش بکشد. در واقع، این اصلاح پولی تلاشی برای حذف دارایی‌های نقدی طبقه‌ی تجار غیردولتی و بازگرداندن کنترل کامل به دست دولت مرکزی بود. کاهش ناگهانی حجم نقدینگی، حذف دارایی‌های انباشته‌شده غیررسمی، و افزایش وابستگی مردم به نظام جیره‌بندی دولتی، پیامدهایی بود که دولت کره شمالی از این اصلاح پولی انتظار داشت. اما در واقعیت، عوارضی مانند فروپاشی بازارهای محلی، شوک به تجارت غیررسمی، کاهش شدید اعتماد عمومی به پول ملی و حکومت، افزایش مبادله با یوان چین و دلار آمریکا به‌عنوان جایگزین‌های اعتمادپذیر، ناآرامی‌های اجتماعی در برخی مناطق و تضعیف اقتدار نرم رژیم، رخ نمود.
اصلاح پولی در کره شمالی در سال 2009، یک تجربه‌ی پرهزینه بود که به‌جای ایجاد ثبات، به فرسایش مشروعیت پول ملی و نظام اقتصادی منجر شد. برای کشورهایی چون ایران که در تلاش برای بازسازی ثبات پولی و جذب سرمایه‌گذاری در تولید هستند، این تجربه بیش از آن‌که الگو باشد، زنگ خطری جدی در باب طراحی سیاست پولی و لزوم جلب اعتماد عمومی است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/956699/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ محکوم به توسعه هستیم!

سرمقاله جوان/ خالی‌فروشی ترامپ و رشوه‌های عربی

چرا فشارخون‌تان با وجود مصرف دارو هنوز بالاست؟

آب سرد یا ولرم؛ کدام برای گوارش بهتر است؟

اتهام امنیتی انگلیس علیه 3شهروند ایران + اسامی

مقاوم‌سازی 360 واحد مسکن مهر اسلام‌آباد غرب با تامین منابع آغاز شد

از جهش فروش 7 همتی محصولات دانش‌بنیان تا رشد زیست‌بوم فناوری استان فارس به 600 شرکت‌ دانش‌بنیان

پایان بن‌بست ریلی اصفهان؛ قطارهای شیراز - تهران در اصفهان توقف می‌کنند

دستگیری جاعلان مهر ادارات دولتی و غیردولتی در سلسله

جاعلان مهر ادارات دولتی و غیردولتی در سلسله دستگیر شدند

انجمن عکاسان فارس در مسیر ساماندهی دوباره

اردوی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان در شیراز برپا شد

بیمارستان 29 بهمن تبریز زیربار فرسودگی؛ساختمان جدید در پیچ‌وخم وعده‌ها

غیر رسمی؛ ابوبکر کامارا از سپاهان جدا شد

دستگیری شروری که خرید و فروش سلاح انجام می‌داد

اختتامیه نخستین جشنواره موسیقی بی‌کلام خلیج فارس برگزار شد/ اعطای نشان درجه یک هنری به 2 پیشکسوت جنوبی

مقدم: شهید رئیسی الگویی برای مدیران کشور است

سفیر چین در ایران: سفر به شیراز؛ ایجاد نقاط درخشان جدید در همکاری های چین و ایران

عرضه آبزیان حرام‌گوشت در فارس خلاف شرع و غیرقانونی است

اردوی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان ایران در شیراز آغاز شد

جفنگیات ترامپ بعد از اجازه گرفتن برای سفر به منطقه

سرمقاله شرق/ عبور از نیهیلیسم

سرمقاله جام جم/ آمریکا التماس مذاکره می‌کند نه ما

بازار ارز اشخاص، مسافرتی، خدماتی و آتی راه‌اندازی می‌شود

هم وام و هم تماشا / خرید قسطی اشتراک فیلیمو از بلو

سیلیکون‌ولی در شن‌های خلیج فارس؟ / قرارداد تراشه‌ای که امارات را قدرتمندتر می‌کند

جشن 3 کیلومتری «غدیر» نشانه عشق و ارادت لرستانی‌ها به اهل‌بیت (ع)

تجلیل از بیش از 50 استاد نمونه آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

واکنش جمعی از هنرمندان به تحریف نام خلیج فارس

پاسخ وزیر علوم در قشم به یاوه‌گویی‌ها درباره خلیج فارس

اهدای 150 واحد خون در بیضا

منشور رهبر انقلاب راهبرد مهم حوزه علمیه است

تعیین فرصت دو ماهه دادگستری برای تعیین تکلیف پروژه شهرک صنعتی خاوران

جان تازه به بناهای تاریخی با تأمین اعتبار 14 میلیارد تومانی

وحدت در ایران یک واقعیت نهادینه‌شده در بطن جامعه است/ تمرکز آثار جدید مجمع بر وحدت اسلامی و تمدن نوین اسلامی

روی میز فروش بورس کالا، 335 هزار تن محصول نشسته است

مسابقات قهرمانی کشور ووشو با درخشش ورزشکاران زنجانی

واکنش پزشکیان به سخنان ترامپ | موفقیت ما دشمن را ناامید می کند | به دنبال جنگ نیستیم اهل مذاکره ایم اما از تهدید هم نمی ترسیم

ایران در رابطه با حاکمیت سرزمینی به هیچ عنوان کوتاه نخواهد آمد

کمالوندی: گفت‌وگوهای تهران فرصتی برای تقویت جایگاه منطقه خلیج فارس در نظم بین‌المللی است

خلیج فارس و عمل به مسئولیت اجتماعی در لیگ برتر؛ بازگشت فوتبال به متن جامعه

بن‌بست مسافری راه‌آهن اصفهان رفع شد؛ بازگشت قطارهای شیراز - تهران

نشست خبری مدیر کل بنیاد سمنان به مناسبت بزرگداشت شهدای خدمت

گسترش فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه تمدن ساز است

سرمقاله ایران/ ارتباطات در عصر هوش مصنوعی

ترامپ غلط کرد با آنها که پالایشگاه‌سازی و نیروگاه‌سازی را مسخره می‌کردند

سرمقاله کیهان/ پنجره طلایی

ترافیک دیپلماتیک در استانبول

شروع علائم هشدار دهنده اولیه پیری در 40 سالگی

چهار ورزش مناسب برای مفصل‌ درد