پیام فارس

آخرين مطالب

نام جعلی «خلیج عربی» از کجا آمد؟ اجتماعي

نام جعلی «خلیج عربی» از کجا آمد؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پیروز مجتهدزاده، مورخ و ایران‌شناس در عصرایران نوشت: خانوده بشر، از آغاز تاریخ‌نویسی و جغرافیانگاری علمی تاکنون، دریای جداکننده فلات ایران از شبه‌جزیره عرب را به نامی جز «دریای فارس» یا «خلیج‌فارس» نشناخته است، جز امروز که برخی محافل دلبسته به ناسیونالیزم افراطی عربی، به دلایل خاص خود در تلاش تغییر این نام افتاده و ضرورت مقابله با این تلاش را نزد همه صاحبان اندیشه و دانش، به‌ویژه تاریخ‌دانان و جغرافیانویسان تحریک کرده‌اند.
دانشمندان خاور و باختر جهان متمدن، بابلیان را قدیم‌ترین قومی دانسته‌اند که مطالعات اولیه چهره زمین را به گونه‌ای جدی آغاز کردند. آنان در آثاری که از سه هزار سال پیش برجای نهاده‌اند، چهره زمین را عرصه مسطحی فرض کردند محاط در دریای پارس که آن را به شیوه آشوریان نارمراتو nar marratu یا «رودخانه آب شور» نام نهادند. پس از بابلیان، پژوهش‌های علمی به دست یونانیان و ایرانیان رونق تازه‌ای پیدا کرد.
ابوریحان محمد ابن احمد البیرونی الخارزمی در کتاب «التفهیم لاوائل صناعت التنجیم» ضمن شرح تقسیم‌بندی‌هایی که تا آن زمان در مورد چهره جغرافیایی زمین متداول بود، درباره تقسیم‌بندی‌های یونانیان می‌گوید که آنان خشکی‌های جهان را به قاره ایسیا «آسیا»، لوبیه یا لیبیه «آفریقا» و اوربی «اروپا» تقسیم کرده و آب‌های زمین را عبارت از یک اقیانوس کناری دانستند که کره خشکی را دور زده و چهار دریا به شرح زیر و با نام‌های زیر از آن به داخل صفحه مسطح خشکی پیش رفته‌اند:
1- دریای متوسط Mediterranean که در عصر رومیان خلیج روم Roman Gulf نام گرفت.
2- دریای خزر Caspian Sea که دریایی باز و متصل به اقیانوس کناری فرض می‌شدو
3- خلیج پارس Sinus Persicus که در عصر رومیان، به شیوه ایرانیان «دریای پارس» (Mare Persicum)نام گرفت.
4- خلیج عربی یا Sinus Arabicus که به دریای سرخ کنونی اطلاق می‌شد.
آثار باقی‌مانده از یونان باستان تردیدی بر جای نمی‌گذارد که این‌گونه تقسیم‌بندی میان همه تاریخ و جغرافیانویسان یونان باستان مانند تالس ملتی Thales of Melitus (546 تا640 پیش از میلاد)، آناکسی ماندر Anaximender 546 (546 تا 612)، کوسماس ایندیکوپلوتس Indicopleutes (حدود 535 پیش از میلاد)، هکاتوس Hecataus (حدود 500 پیش از میلاد)، اراتوستن Eratosthenes (حدود 200 پیش از میلاد)، و استرابو Straboکه مقارن تاریخ میلادی می‌زیست، متداول بود.
با توجه به آثار بسیار اندکی که از ایران باستان برجای مانده است، ازجمله کتیبه «حجر الرشید» که از داریوش بزرگ هخامنشی در محل زقازیق نزدیک کانالی که میان رود نیل و دریای سرخ در مصر حفر شد، ایرانیان باستان از عصر هخامنشی این بدنه پراهمیت آبی را «دریای پارس» می‌خواندند.
داریوش شاه هخامنشی در این کتیبه اشاره دارد: درایا تیا هچا پارسا آیتی = draayaa tyaa hachaa paarsaa aayiti یعنی دریایی که از پارس به این‌جا می‌آید. همین جمله از داریوش شاه اشاره به این فرض دارد که برخلاف دیدگاه یونانیان باستان که آب‌های داخلی جهان را چهارگانه دانسته و یکی از آن‌ها را «خلیج‌فارس» Sinus Persicus می‌خواندند، ایرانیان باستان آب‌های داخلی کره خاکی را دوگانه فرض می‌کردند: «دریای پارس» و «دریای غرب» که بعدها دریای متوسط و دریای روم و سرانجام مدیترانه نام گرفت که به همان معنی «وسط خشکی‌ها» است.
این فرضیه هنگامی جامه واقعیت می‌پوشد که توجه کنیم آثار تاریخی و جغرافیایی عصر اسلامی بحث گسترده‌ای در اطراف تقسیم آب‌های داخلی کره خاکی به دو دریای فارس و روم ارائه می‌دهند.
در این برخورد آثاری مانند «صور الاقالیم» از ابوزید بلخی (حدود 321 هجری)، «المسالک و الممالک» از ابو اسحق ابراهیم بن محمد استخری (حدود 346 هجری)، «صوره الارض» از ابوالقاسم محمد بن حوقل النصیبی البغدادی (حدود 367 هجری)، و شمار دیگری از آثار معتبر قرون اولیه اسلامی به تفصیل فرضیه ایرانی دوگانه بودن آب‌های درونی کره خاکی و به «پارس» موسوم بودن بدنه عظیم آب‌های خاوری جهان که امروز اقیانوس هند و منشعباتش شناخته می‌شوند شرح مفصلی را ارائه می‌دارند.
فرضیه ایرانی دوگانه بودن آب‌های درونی کره خاکی حتی در قرآن کریم مورد اشاره است، چنان‌که ابوبکر احمد ابن محمد معروف به ابن الفقیه در صفحه 9 «مختصر البلدان» که در سال 279 هجری تالیف شد، منظور از دو دریایی که در آیات شریفه 20 و 21 و 22 سوره مبارکه الرحمن را دو دریای فارس و روم می‌داند و می‌گوید: «قال الله عز و جل: مرج البحرین یلتقیان... یروی عن الحسن قال بحر فارس و الروم...»
جغرافیانویسان یادشده از قرون اولیه اسلامی، به‌ویژه دانشمندانی مانند ابن حوقل و استخری (الاصطخری) در مجموع دلیل نامیدن خلیج‌فارس را شکوه و عظمت سرزمین فارس دانسته‌اند.
شهاب‌الدین احمد بن عبدالوهاب النویری، از جغرافیانویسان عصر اسلامی در کتاب «نهایت الارب» نیز نظر ابن الفقیه را تایید کرده و می‌گوید: یتفرع من البحر المحیط خلیجان: احدهما من جهت المغرب و یسمی الرومی و الاخر من جهت المشرق و یسمی البحر السینی و هندی و الفارسی و الیمنی و الحبشی بحسب مایمر علیه من البلاد.
یعنی: از اقیانوس کناری جهان دو خلیج منشعب می‌شوند: یکی از آن‌ها دریای روم است و آن دیگری موسوم به دریای چین و هند و فارس یمن و حبشه به اعتبار سرزمین‌هایی که این دریا از کنارشان می‌گذرد.
این بحث النویری که در اواسط قرون اولیه اسلامی مطرح شده است نشان از آن دارد که نام همه دریاهای خاور گیتی مورد اشاره در سوره مکرمه الرحمن از قرآن مجید که در قرون اولیه اسلامی به پیروی از جغرافیانگاری ایران باستان «دریای فارس» شناخته می‌شد، به مرور زمان تغییر وضعیت داده و به گفته مقدسی البشاری در قرن چهارم هجری کلمه «فارس» شامل بدنه آبی می‌شد که از فارس تا یمن ادامه داشت.
این وضعیت در نام‌گذاری دریاها درونی جهان تا قرن بیستم ادامه یافت و در حالی که باختر زمین به پیروی از جغرافیانگاری یونانی و روم باستان دریای جداکننده فلات ایران از شبه‌جزیره عرب را «خلیج فارس» Sinus Persicus می‌خواند، خاور اسلامی به پیروی از جغرافیانگاری ایران باستان و قرون اولیه اسلامی آن را «البحر الفارسی = دریای پارس» خوانده است. از آغاز قرن بیستم رفته‌رفته کلمه «خلیج‌فارس =Persian Gulf» در ادبیات جغرافیایی شرق اسلامی مانند دیگر نقاط جامعه بشری به جای «البحر الفارسی = دریای پارس» می‌نشیند و متداول می‌شود.
اگرچه در دهه 1930 سر چارلز بلگریو Sir Charles Belgraveنماینده سیاسی دولت بریتانیا در خلیج‌فارس، پس از تبدیل طوایف جنوب خلیج‌فارس به امارات عربی و تکمیل برنامه ایران‌زدایی جنوب خلیج‌فارس که از تاریخ ورود استعمار بریتانیا به منطقه در سال 1820شروع شده بود، پرونده‌ای را برای دگرگون کردن نام این دریا به «خلیج عربی» تهیه کرد که مورد توجه دولت بریتانیا قرار نگرفت، و در سال 1956 به عنوان مشاور حاکم بحرین شیخ سلمان الخلیفه را وادار کرد که از نام عربی به جای خلیج‌فارس استفاده کند، در حقیقت پیروزی کودتاهای 1958 و 1968بعثی در عراق سرآغاز اقدامات جدی بوده است برای تغییر این نام جغرافیایی که جنبه‌ای کاملا نژادپرستانه داشته است و بعث عراق در توضیحات خود جای تردیدی بر جای نگذارده است که هدف اصلی از تغییر نام‌های جغرافیایی و ادعاهای سرزمینی علیه ایران در منطقه خلیج‌فارس ابراز انزجار ایدئولوژیک نسبت به ایران بوده است.
برخلاف تلاش‌های گسترده مالی و تبلیغاتی رژیم بعثی پیشین عراق و برخی از شیوخ عربی جنوب خلیج‌فارس در تبلیغ منطقه‌ای و بین‌لمللی این تغییر نام که نخستین و آخرین نمونه از تغییر اسامی جغرافیایی به دلایل سیاسی است، این اقدام خلاف مغررات و اصول علمی نتوانسته است مقبولیت ضروری را در میان ملل جهان کسب کند. نه‌تنها گروه متخصصان سازمان ملل متحد برای یکسان سازی اسامی جغرافیائی UNGOGN پیوسته فارسی بودن نام خلیج‌فارس را تایید می‌کند، بلکه دبیرخانه سازمان ملل متحد در چند بیانیه (دستورالعمل) رسمی در سال‌های مختلف نام خلیج‌فارس را مورد تاکید قرار داده است.
259
کد خبر 2060908

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/953321/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله خراسان/ ضرورت ‌کتاب‌بازی رسانه

بازی مالیاتی شرکت های بزرگ با معافیت‌های رسمی

الزام ادارات به تنظیم دمای محیط کار بر روی 27 درجه

برای تحقق تولید محصولات هنری بر پایه دین باید به سمت مطالعات میان رشته ای برویم

مایلی کهن: خلیج فارس پاره تن همه ماست/ هیچ کشوری در دنیا حافظ منافع دیگری نیست!

کیهان: مذاکراه با آمریکا را متوقف کنید

خبر سخنگو کاخ سفید درباره تغییر نام خلیج فارس

کیهان: تا ترامپ بخاطر استفاده از نام جعلی برای خلیج فارس عذرخواهی نکرده،مذاکرات متوقف شود/ کی گفته اسرائیل و امریکا با هم در باره ایران اختلاف دارند؟

درخواست پزشکیان از هلدینگ خلیج‌فارس

دستگیری سنگدل ترین پدر ایران / او سه فرزند خردسال خود را کشته بود!

ببینید؛ گزارش حمید معصومی‌نژاد برای ترامپ درباره خلیج فارس

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

درخواست رییس‌جمهور از هلدینگ خلیج‌فارس

واکنش محسن چاوشی به تحریف نام خلیج فارس

تبعیت از سیره و سنت اهل بیت سعادت دنیا و آخرت را به همراه دارد

گزارش مهر از جشن میلاد امام رضا(ع) در اسلامشهر – آفتاب نو | اخبار ورزشی

حال‌وهوای حرم کریمه اهل‌بیت(س) در سالروز میلاد امام رضا(ع)

آتش‌سوزی در کوه‌های شیراز، شامگاه 19 اردیبهشت

استقبال  از مدال آوران فارس در مسابقات وزنه برداری جوانان جهان +فیلم

سفر ترامپ به خلیج فارس؛ معاملات ملکی یا صلح؟/ دست ویتکاف در مذاکره با ایران بازتر می‌شود

این آب، خاک ماست

واکنش حاج مهدی رسولی به ادعای تغییر نام خلیج فارس

دیدار علمای اهل سنت بنگلادش با نماینده مجلس خبرگان رهبری

دیدار علمای اهل سنت بنگلادش با نماینده مجلس خبرگان

آتش‌سوزی در کوه‌های شیراز، شامگاه امروز

ترامپ تصمیمی برای تغییر نام خلیج فارس نگرفته است

کارشناسی داوری استقلال – چادرملو اردکان

قهرمانی فارس و تهران در رقابت های تیراندازی با کمان کشور در شیراز

عقب‌نشینی‌های ترامپ ادامه دارد

واکنش محسن تنابنده به ماجرای نام «خلیج‌ فارس»

خبر جدید سخنگوی کاخ سفید درمورد ادعای تغییر نام خلیج فارس

ترامپ هنوز تصمیمی برای تغییر نام خلیج فارس نگرفته است

آفتابِ زیبا، اما پرخطر!

زمان و مکان استفاده از کرم ضدآفتاب

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

پاسخ صالحی امیری به خیال پردازی آمریکایی‌ها

پوکر قهرمانی 2 ستاره تیم ملی در کنار خلیج فارس!

قدرت پهپادی سپاه در رهگیری شناورهای خلیج فارس+ فیلم

واکنش بازیگر محبوب سریال پایتخت به تغییر نام خلیج فارس

خلیج فارس، نامی معتبر در اسناد بین‌المللی است

آمریکا درباره تغییرنام خلیج فارس عقب نشینی | اظهارات جدید سخنگوی کاخ سفید درباره خلیج فارس

آتش‌سوزی کوه‌های اطراف آرامگاه سعدی شیراز مهار شد

دادگستری فارس از توسعه اقتصادی لامرد حمایت می‌کند

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

روغن خوب، کدام است؟ سردرگمی در قفسه‌ها

یائسگی میتونه باعث افسردگی بشه؟!

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

همکاری مسئولین برای تأمین امنیت و آرامش در شهرستان‌ها ضروری است