پیام فارس

آخرين مطالب

دور باطل انتخاب وزیر اقتصاد سیاسی

دور باطل انتخاب وزیر اقتصاد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولتی که با انتخابات زودهنگام و شرایط خاص روی کار آمده بود، حالا باید برای استیضاح نشدن وزرایش و معرفی وزیر اقتصاد با مجلس وارد پروسه چانه‌زنی شود.
 پریسا هاشمی| جای وزیر اقتصاد در هیئت دولت خالی است و این وزارتخانه فعلاً با سرپرست اداره می‌شود. البته بارها دولت اعلام کرده که وزارت اقتصاد با حضور سرپرست به‌خوبی اداره شده است. 
دولتی که با انتخابات زودهنگام و شرایط خاص روی کار آمده بود، حالا باید برای استیضاح نشدن وزرایش و معرفی وزیر اقتصاد با مجلس وارد پروسه چانه‌زنی شود. آن زمان که لیست وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان به مجلس ارائه شد، نمایندگان که بیشتر از جبهه اصولگرایان وارد مجلس شده‌اند، برای رای ندادن به 4 وزیر شمشیر را برای دولت از رو بستند. اما همین که پزشکیان اعلام کرد با رهبری درباره این لیست صحبت کرده و به نوعی وزرای پیشنهادی‌اش پیش از مجلس با رهبری هماهنگ شده‌اند، مجلس در عمل انجام شده قرار گرفت و به تمام کابینه رای داد.
البته مجلس از مواضع خود کوتاه نیامد و به جای عدم رای اعتماد، تیغ استیضاح را بر گردن وزرای دولت پزشکیان قرار داد. اولین این وزرا عبدالناصر همتی بود که سکان وزارت اقتصاد و دارایی را در اختیار داشت. تا پیش از ورود او به وزارتخانه (و در دولت ابراهیم رئیسی) افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی را برخی نمایندگان به فعالیت دشمن گره زده بودند اما با ورود همتی به وزارت اقتصاد او شد متهم ردیف اول افزایش قیمت ارز از سوی همان نمایندگان. این بخش از نمایندگان رد پای دشمن را از افزایش قیمت ارز زدودند و همتی را پای میز استیضاح کشاندند تا این وزارت مهم دقیقاً در روزهای پایانی سال با چالش روبه‌رو شود. اما دولت سرپرستی قوی برای آن انتخاب کرد.
حالا اما نمایندگان مجلس به دولت فشار می‌آورند تا وزیر خود را زودتر معرفی کند و آنطور که روح‌‎الله ایزدخواه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد:«دولت پیش‎بینی نمی‌کرد مجلس در استیضاح وزیر اقتصاد جدی باشد. منتها مجلس تصمیم جدی خود را گرفت. به نظر می‎رسد رئیس‌جمهور محترم از دست مجلس ناراحت شد. تا الان این تاخیر در معرفی وزیر پیشنهادی اقتصاد در بازه قانونی است اما باید زودتر معرفی می‎شد. هر کسی هم معرفی شود باید حتماً به مجلس تعهد دهد که رویه را تغییر خواهد داد اگر چنین نباشد ما در مجلس علاف نیستیم که وقت مجلس و مردم را بگیرند.» درحالی‌که طبق قانون عمر مدیریت سرپرست 3 ماه و قابل تمدید برای یک دوره 3 ماهه دیگر است. 
دقیقاً مشکل این است که برخوردهای عجیب و اظهارنظرهای عجیب‌تر نمایندگان مجلس باعث شده نخبگان حوزه اقتصاد مانند علی طیب‌نیا روی خوش به وزارت نشان ندهند تا از سرنوشت تلخ همتی در وزارت اقتصاد دوری جویند و به عقوبت عبدالناصر همتی دچار نشوند. تا اینجای کار دولت چهاردهم یک وزیر را در ابتدای کار از دست داده و گردن سه وزیر دیگرش زیر تیغ استیضاح است.
از سوی دیگر به هر اصلاحی دست می‌زند یک نفر دردش می‌آید و حلقه فشارهای مجلس تنگ‌تر می‌شود. در حقیقت دولت چهاردهم با چند معضل بزرگ دست به گریبان است و به دنبال راه چاره؛ اول، اتفاقات بین‌المللی. دوم، ناکارآمدی‌ها و ناترازی‌هایی که از دولت‌های گذشته به ارث مانده، سوم، مذاکرات و تلاش برای رفع تحریم و چهارم، فشارهای مجلس و چوبی که برخی نمایندگان به نام وفاق لای چرخش گذاشته‌اند تا دولت یارای پیش رفتن حتی کمترین قدم‌ها را هم نداشته باشد.
در این میان قانون به‌کارگیری افراد در مشاغل حساس نیز سد راهی شده برای به‌کارگیری افرادی که در خارج از ایران تحصیل یا خدمت کرده‌اند و فرزندان‌شان حین خدمت یا تحصیل به دنیا آمدند. دولت باید با تمام محدودیت‌های پیش رو یک فرد را انتخاب و به مجلس پیشنهاد کند تا به‌عنوان وزیر اقتصاد رای اعتماد بگیرد اما تاکنون به این مرحله نرسیده است. از سوی دیگر هر گزینه‌ای برای وزارت اقتصاد در دولت مطرح و پررنگ می‌شود، برخی از نمایندگان در مقابل آن موضع می‌گیرند و دولت را بر آن می‌دارند از مواضع خود عقب بنشیند چراکه برگه رای اعتماد در دست نمایندگان است.
بنابراین پربیراه نیست اگر بگوییم که موضع‌گیری‌های تند برخی از نمایندگان دولت را به دور باطل انتخاب یک وزیر انداخته است. اینطور به نظر می‌رسد که مجلس به دنبال وزارت یکی از درون خود است و تنها گزینه پررنگ آنها شمس‌الدین حسینی است. البته که آن‌ها به این موضوع توجه هم ندارند که مردم در انتخابات 1403 ریاست‌جمهوری به کسی رای دادند که همسویان با آنها در تصمیم‌گیری نباشد و مطمئناً قصدشان تکرارهای دولت سیزدهم که دولت سوم احمدی‌نژاد در حوزه سیاسی، سیاست خارجی و اقتصادی بود، نبوده است و به احتمال قوی با توجه به فاصله اندک زمانی از آن انتخابات هم چهره‎های اقتصادی که به عنوان نماینده مسعود پزشکیان، کاندیدای وقت و رئیس‌جمهور فعلی در فضای رسانه و محافل مختلف حضور داشتند را به یاد دارند؛ چنانچه اگر رایشان رای به این تفاوت‌ها نبود، سعید جلیلی و علیرضا زاکانی و... کاندیدای انتخابات بودند و مردم به آنها رای می‎دادند.
دو گزینه بحث‌برانگیز وزارت
اسامی حداقل 6 نفر تا به امروز در رسانه‌ها منتشر شده است. شایدمهمترین آنها علی طیب‌نیا بود و پس از آن هم که علی مدنی‌زاده. در این بین اسامی شمس‌الدین حسینی، محمدهادی سبحانیان، حمیدپاداش و کمال تقوی‌نژاد نیز در این بین آمده است. البته اگرچه گفته می‎شود گزینه مدنی‌زاده گزینه دولت است اما حسینی نیز به عنوان گزینه‎هایی که طیف‌های تندرو اصولگرایان و بخشی از مجلس در تلاش هستند دولت را مجبور به پذیرش یکی از آنها کند، پررنگ شده است. 
سعید مدنی‌زاده: او تحصیلات خود را در ایران و آمریکا به پایان برده است و بیش از آنکه یک چهره سیاسی باشد، چهره‌ای متعلق به حوزه علم اقتصاد است. اما هنوز نام مدنی‌زاده به صورت کامل مطرح نشده برخی از نمایندگان مجلس به رویارویی با او برآمده‌اند. حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی درباره او تاکید کرده است: «اگر قرار است تفکر بازار آزاد دوباره حاکم شود، پس چرا آقای همتی استیضاح شد؟ تفکر آقای مدنی‌زاده به تفکر همتی قرابت زیادی دارد، رای اعتماد گرفتن وی سخت است.» و سارا فلاحی، دیگر نماینده مجلس اعلام کرده است: «گزینه اصلی دولت برای وزارت اقتصاد فرزندش متولد آمریکا است. رئیس‌‌جمهور کسی را برای وزارت اقتصاد معرفی کند که سیاسی‌کار نباشد.»
شمس‌الدین حسینی: او نماینده مجلس است و در روز استیضاح عبدالناصر همتی قرار بود از وزیر دفاع کند اما برخی از نمایندگان از این دفاع ممانعت به عمل آوردند چراکه اگر حسینی صحبت می‌کرد، بسیاری از رای‌های استیضاح ریزش می‌کرد و همتی در وزارت خود می‌ماند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/952779/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاتب اعظم ترامپ

مجله بریتانیایی: آیا ترامپ واقعاً می‌خواهد به ایران حمله کند؟

چرا مذاکرات ایران و آمریکا به ناگهان قطع شد؟

باخت و صعود؛ معجزه فجر سپاسی در لیگ آزادگان

فارن افرز: منازعه یمن چیزی بیش از یک جنگ نیابتی است

چرا دچار ابر بحران انرژی شدیم؟

عضو مجمع تشخیص مصلحت: تندروها دچار نوعی جهل مقدس هستند

پشت پرده پیامک‌های حجاب؛ زنان چگونه شناسایی می‌شوند؟

شاهرگ اقتصاد اسرائیل در تیررس انصارالله یمن

هر آنچه لازم است درمورد لیزر موهای زائد بدانید

نکاتی در مورد جراحی کاهش وزن

کدام بخش بیشترین سهم از وام‌های بانکی را برد؟

بالا و پایین بیکاری در ایران؛ وضعیت کدام استان قرمز است؟

بررسی هزینه‌فایده تغییر ساعت رسمی در ایران

آیا صادرات نفت ایران صفر شدنی است؟

چرا با کاهش نرخ دلار، اجناس ارزان نمی‌شوند؟

بانک مرکزی: تسهیلات جدید 485 هزار میلیارد تومانی در راه است

پیگیری اتصال بانک‌ها به سامانه املاک و اسکان

ایزدخواه: بانک‌های دولتی به مراتب بهتر از بانک‌های خصوصی عمل کرده‌اند

با حقوق یک روز کارمند در هند چه می‌توان خرید؟

زمانی بود که ایرانخودرو در انگلستان مرکز مهندسی خودرو داشت

اولین تیم صعودکننده به لیگ برتر مشخص شد

مداحان پرچمداران معرفت، اخلاق و بصیرت در جامعه هستند

سلام فجرسپاسی به لیگ برتر

رجب‌زاده مُچ ویسی را خواباند

درخشش پیکان در برابر سایپا؛ آخرین قدم ها تا رسیدن به لیگ برتر!

خصوصیات اخلاقی متولدین اردیبهشت ماه

بحران سرمایه اجتماعی نادیده گرفته شده در گفتمان ملی

اعتاب مقدس و حوزه علمیه دو پایگاه نشر معارف قرآن و عترت

استاندار فارس : نباید سرمایه ای ارزشمند مانند ورزشگاه پارس معطل بماند

احتمال تکرار خاطره تلخ؛ بازگشت نفت 50 دلاری؟

خط مذاکره باز است

افتتاح آبکش آهنین

تالاسمی مینور و ماژور چیست؟

آیا فردی که تالاسمی مینور دارد می‌تواند با فردی مشابه با خودش ازدواج کند؟

وزارت راه و شهرسازی: کمیسیون مسکن و عمران حذف نشده است

50 هزار شیبا رایگان بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام بگیر ( فرصت محدود )

آیا اپراتورها بی‌سر و صدا تعرفه اینترنت را بالا برده‌اند؟

رئیس انجمن‌های صنفی کارگران: اتباع در ایران کارفرما شده‌اند

ایران شیعی به برکت علی‌بن‌موسی الرضا

مراسم اولیه بازی نفت مسجدسلیمان و فجر سپاسی شیراز

صحنه‌ای عجیب از بازی کودک اهل زاهدان با خرس سیاه +فیلم

آسیب‌شناسی زیارت از نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی

رونمایی از اولین تیم صعودکننده به لیگ برتر؛ سرمربی استقلال باخت و لیگ برتری شد!

فجرسپاسی لیگ برتری شد/ پیکان برنده جدال خودروسازان

گام بلند پیکان به سوی لیگ برتر با شکست سایپا

فجر سپاسی باخت و به لیگ برتر صعود کرد!

«فجر سپاسی» لیگ برتری شد

نجات یک قلاده کفتار از چاهی در مرودشت

برگزاری همایش آموزشی بیمه دی با هدف توسعه دانش فنی شبکه فروش شرق کشور