پیام فارس

آخرين مطالب

فشار تندروها بر مذاکرات از تهران تا واشنگتن سیاسی

فشار تندروها بر مذاکرات از تهران تا واشنگتن
  بزرگنمايي:

پیام فارس - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان انصاری| در حالی که قرار بود روز شنبه مذاکرات ایران و آمریکا در رم برگزار شود اما به یکباره همه‌چیز تغییر کرد و مذاکرات بنا به دلایل نامعلومی که وزیر خارجه عمان آن را آماده نبودن شرایط لجستیکی خواند به تعویق افتاد.
این در حالی است که برگزاری دور بعدی مذاکرات در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و حتی ممکن است مذاکرات در همین نقطه متوقف شود. اتفاق مهم اما در کابینه ترامپ رخ داد که تعارض بر سر ایران در روزهای پایانی هفته گذشته بالا گرفت به شکلی که ترامپ ناچار شد والتز مشاور امنیت ملی آمریکا که چهره‌ای ضد ایرانی بود را برکنار کند. نکته دیگر اینکه انتقادات به ویتکاف مذاکره کننده آمریکا با ایران در روزهای اخیر افزایش پیدا کرده و این احتمال وجود دارد که با جایگزینی ویتکاف به جای والتز معادلات پیرامون مذاکرات با ایران به شکل دیگری رقم بخورد. رسانه‌ها و افراد رسانه‌ای نزدیک به رئیس‌جمهور آمریکا اما می‌گویند دو گروه در حال تلاش هستند تا مذاکرات با ایران را از ریل خود خارج کنند و واشنگتن را به سمت درگیری با ایران سوق دهند. از دیدگاه این رسانه‌ها «عوامل موساد» و «جنگ‌افروزان» در حال فشار آوردن به دولت ترامپ برای درگیری با ایران هستند. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی شرایط پیچیده مذاکرات ایران و آمریکا با دکتر امیرعلی ابوالفتح تحلیلگر روابط بین‌الملل گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.
*تعارض در کابینه ترامپ و کنار گذاشتن والتز و معاونش چه تأثیری بر روند مذاکرات ایران و آمریکا خواهد گذاشت؟
والتز از مشاور امنیت ملی آمریکا برکنار شده و به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد معرفی شده است. این به معنای این است که وی از کابینه اخراج نشده و همچنان در کابینه حضور دارد. در واقع یک جابه‌جایی در این زمینه صورت گرفته و شرایط مانند جان بولتون نیست که به صورت کلی از دولت اول ترامپ کنار گذاشته شد. من فکر می‌کنم این جابه‌جایی نیز تأثیر چندانی در تصمیم‌گیری دولت ترامپ درباره ایران ندارد. به هر حال سمتی که در اختیار والتز بوده در شرایط کنونی در اختیار روبیو قرار گرفته که وی نیز از نظر ضدیت با برجام و رویکد رادیکال علیه ایران دست کمی از والتز ندارد. اگر بخواهیم سابقه روبیو و والتز را درباره ضدیت با ایران نیز در نظر بگیریم کفه مربوط به روبیو سنگین‌تر بوده است. تنها در شرایطی که روبیو در سمت مشاور امنیت ملی آمریکا در رویکردهای خود تغییر ایجاد کند می‌توان عنوان کرد که ممکن است تغییراتی در تصمیم‌گیری‌هایی که درباره ایران صورت می‌گیرد ایجاد شود.
بازار
*تصمیم‌گیری‌ها در دولت ترامپ بیشتر تحت تأثیر طیف تندرو است یا میانه‌رو و ترامپ بیشتر به کدام گروه تمایل دارد؟
اگر منظور شما از میانه‌رو‌ها جریان ماگا است به نظر نمی‌رسد که حرف آخر را در کابینه ترامپ آنها بزنند. البته ترامپ به سرسختی و تندروی جریان نئوکان نیست. با این وجود شرایط به شکلی نیست که بتواند دیدگاه‌های نئوکان‌ها را کنار بگذارد و تلاش کند براساس دیدگاه‌های جریان ماگا تصمیم‌گیری کند. واقعیت این است که به مرور زمان وزنه نئوکان‌ها در کابینه ترامپ سنگین‌تر شده است. اگر سه هقته پیش ما من صحبت می‌کردید من عنوان می‌کردم که شرایط به شکلی نیست که وزنه نئوکان‌ها بتواند دیدگاه‌های ماگا را در کابینه ترامپ تحت تأثیر قرار بدهد. این در حالی است که در روزهای اخیر شرایط تغییر کرده و نشانه‌های آن نیز به شکلی‌های مختلف در حال ظاهر شدن است. ایت تغییر وضعیت نیز ممکن است به این دلیل رخ داده باشد که مذاکرات وارد مراحل حساس خود شده و بحث بر سر جزئیات است که نئوکان‌ها به برخی از این جزئیات انتقادات جدی وارد می‌دانند. نئوکان‌ها بر این باورند که رویکردی که میانه‌ها رو در مذاکرات با ایران دنبال می‌کنند منافع ایران را تأمین نمی‌کند. از سوی دیگر فشارهای اسرائیل و نتانیاهو نیز افزایش پیدا کرده و به همین دلیل به نظر می‌رسد تصمیم‌گیری در کابینه ترامپ به سمت سنگین‌تر شدن وزنه نئوکان‌ها در حال حرکت است.
*آیا این اتفاق می‌تواند به توقف مذاکرات منجر شود؟
هنوز دور چهارم مذاکرات آغاز نشده است. اگر توافقی هم در مذاکرات وجود داشته باشد شاید دوباره از سر گرفته شود. به هر حال هر مذاکره‌ای فراز و نشیب دارد و براساس شرایط ممکن است معادلات مذاکره تغییر کند. واقعیت این است که هم ایران و هم آمریکا دنبال این هستند که به توافق برسند. این در حالی است که در شرایط کنونی رسیدن به توافق با چالش‌هایی مواجه است. اگر حتی روز شنبه نیز دور چهارم مذاکرات برگزار می‌شد ما نمی‌توانستیم عنوان کنیم که توافق در دسترس است. در مذاکراتی اخیر بازیگران دیگری غیر از ایران و آمریکا نقش دارند. این بازیگران شامل برخی کشورهای اروپایی و کشورهای منطقه می‌شود که هر کدام دغدغه‌های متفاوتی نسبت به مذاکرات دارند. به همین دلیل نیز دولت آمریکا در حال تحلیل و بررسی این دیدگاه‌هاست تا در نهایت به یک جمع‌بندی برسد. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که در دولت ترامپ نیز هنوز جمع‌بندی دقیقی از اینکه قرار است درباره ایران چه تصمیم گرفته شود وجود ندارد.
*بحث درباره نقش‌آفرینی ویتکاف در مذاکرات آینده افزایش پیدا کرده و برخی عنوان می‌کنند وی ممکن است به جای والتز به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا منصوب شود. در چنین شرایطی آیا وی همچنان به عنوان مذاکره کننده آمریکا با ایران حضور خواهد داشت؟
نمی‌توان درباره این موضوع به صورت دقیق اظهار نظر کرد و بلکه همه چیز در این زمینه به تصمیم ترامپ باز می‌گردد. از سوی دیگر دیدگاه حلقه اطراف ترامپ نیز در این زمینه موثر است. واقعیت این است که فشارها روی ویتکاف زیاد شده است. به همان میزآنکه احتمال گشایش‌هایی در مذاکرات وجود داشته باشد به همان اندازه فشار جریان ضدایرانی در کابینه ترامپ علیه ویتکاف افزایش پیدا می‌کند. این وضعیت درباره تصمیم‌گیری در ایران نیز وجود دارد و فشار روی مذاکرات از درون کابینه ترامپ آغاز می‌شود و تا درون ایران نیز ادامه پیدا می‌کند. حتی می‌توان شرایطی را متصور شد که در روزهای آینده اخباری منتشر شود که ویتکاف از ادامه مذاکره با ایران کنار گذاشته شده است. دلیل این اتفاق نیز فشارهایی است که روی وی وجود دارد.
*مسأله ضمانت آمریکا برای توافق احتمالی از اهمیت زیادی برخوردار است. این در حالی است که ترامپ فرد زیاد قابل پیش‌بینی نیست و در شرایط کنونی تندروها هم فشار را روی وی بیشتر کرده‌اند. در چنین شرایطی ایران چگونه می‌تواند براساس ضمانت ترامپ درباره توافق تصمیم‌گیری کند؟
 در دنیای سیاست هیچ ضمآنتی‌وجود خارجی ندارد. حتی اگر ترامپ توافق احتمالی با ایران را به کنگره آمریکا ببرد و آن را به قانون تبدیل کند هیچ تضمینی برای پایداری آن وجود ندارد. حاکمیت آمریکا نیز مانند همه کشورها در صورتی که به این نتیجه برسد که چنین توافقی به ضرر منافع آنهاست ممکن است آن را لغو کند. آن چیزی که پایداری توافق را تضمین می‌کند این است که طرفین توافق در ماندن در توافق متنفع شوند و یا خروج از آن توافق برای کشوری که می‌خواهد از آن خارج شود هزینه‌بر باشد. در غیر این صورت هر لحظه امکان خروج هر کدام از طرفین از توافق وجود دارد. نمونه بارز این قضیه پیمان مودت بین ایران و آمریکا است که در سال1355 منعقد شده و به تصویب کنگره رسیده اما پس از مدتی توسط دولت آمریکا این پیمان لغو شد. تنها در شرایطی توافق احتمالی پایدار خواهد ماند که آمریکا به این نتیجه برسد که اگر در این توافق بماند به سود این کشور است و اگر از آن خارج شود به ضررش تمام خواهد شد.
*با توجه به شرایط به وجود آمده آیا همچنان می‌توان نسبت به آینده مذاکرات خوشبین بود؟
من همچنان به آینده مذاکرات و توافق خوشبین هستم اما نسبت به رفع موثر تحریم‌های ایران خوشبین نیستم. به نظر می‌رسد حتی اگر توافقی نیز حاصل شود رفع تحریم‌ها به شکلی نخواهد بود که ایران خواستار آن است. در چنین شرایطی حاکمیت و مردم ایران چاره‌ای جز این ندارند که در ابتدا بقای خود را حفظ کنند و سپس در مسیر توسعه گام بردارند. اینکه انتظار داشته باشیم پس از توافق احتمالی تحریم‌ها به شکل موثری برداشته شود زیاد با واقعیت همخوانی ندارد. نمونه سوریه پیش چشم ماست که پس از سقوط بشار اسد کشورهای غربی خوشحالی کردند اما با تغییر حکومت ذره‌ای از تحریم‌های سوریه برداشته نشد و این کشور همچنان با تحریم مواجه است. در مورد ایران و آمریکا نیز در ظاهر توافق قابل حصول است اما اینکه تحریم به شکل گسترده‌ای برداشته شود زیاد با واقعیت همخوانی ندارد. به همین دلیل نیز مدیران کشور باید رویکردی در پیش بگیرند که در عین حالی که بخشی از تحریم‌ها برداشته شده و یا حداقل روی کاغذ کاهش پیدا کرده بتوانند گلیم خود را از آب بیرون بکشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/952414/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانش آموزان تهرانی مهمان مکتب قرآنی پیروان حضرت مهدی عجل الله

جولان خفت‌گیرها

علیرضا دبیر: اصلا اهل ریاکاری نیستم

اهدای نشان شهروند افتخاری شیراز به علی نصیریان + فیلم

گزینه‌‏های سخت

مشاور امنیت ملیِ جدید ترامپ کیست؟

بازی تهران و ترامپ عوض می‌شود؟

برکناری والتز می‌تواند یکی از دلایل به تعوق افتادن رایزنی‌ها باشد

تحریم ایران؛ تیغی که دیگر کند شده است

چه کسی جایگزین مشاور امنیت ملیِ ایران ستیز ترامپ می‌شود؟

زلزله کرج، گسل تهران را فعال می‌کند

تحلیل نشریه معاونت سیاسی سپاه از مذاکرات ایران و آمریکا

ایران باج نمی‌دهد

تشنج‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

1.5 میلیارد دلار کالای اساسی، کشاورزی و دارو وارد کشور شد

عملکرد خودروسازان در فروردین امسال چگونه بود؟

بخریم یا صبر کنیم؟ پیش‌بینی قیمت طلا فردا سه‌شنبه 16 اردیبهشت

مراسم تکریم اساتید پیشکسوت و نمونه مدارس علوم دینی اهل سنت استان کرمانشاه

غارت ذخایر خلیج فارس در سایه نبود نظارت؛ صیادان قانون‌مدار منتظر حمایت

رئیس اتاق بازرگانی فارس: استانداردهای ملی با نیاز روز منطبق شوند

برای شیراز و احساس شاعرانه‌اش

شهدای خدمت، نماد اخلاص، صداقت و روحیه جهادی در نظام جمهوری اسلامی هستند

مشترک مورد نظر اجازه صحبت ندارد

تهران پایین می‌‏رود؟

از شریان تا حلقه جلیلی؛ تهران شهر بی‌دفاع

فصل ترمیم کابینه؟

بایدها و نبایدهای مراقبتی بیماری آسم

آیا تشنج کشنده است؟

پیش بینی بیماری کبد چرب

اصطلاح شبه تشنج به چه معناست؟

مصرف برق در تابستان از 85 هزار مگاوات عبور خواهد کرد

بحران به یک قدمی صندوق‎‌های خالی بازنشستگی رسید

اقساط وام مسکن چقدر است؟

هوشمندسازی آرد و نان چرا به تخلف و قاچاق پایان نداد؟

پیش‌ بینی بورس سه شنبه 16 اردیبهشت 1404

کمیسیون مسکن دولت تعطیل شد

کاهش 37 درصدی آورد سالانه آب تجدیدپذیر در کشور

میانگین قیمت نفت امسال چند دلار خواهد بود؟

تاج رئیس فدراسیون فوتبال ایران میهمان سپیدان

دیدار شورای علمای شیعیان افغانستان با مقامات طالبان

افزایش تسهیلات ودیعه مسکن در فارس

بزرگترین انفجار تاریخ ایران با 352 کشته و 469 زخمی + عکس

372 میلیون تن انواع محصول عرضه می‌شود

معامله 246 هزار تن محصول در بورس کالا

رونمایی از مستند و کتاب پیرغلام حسینی در قم

توقیف پراید حامل 126 کیلو شیشه در لارستان

تشکیل جلسه هماهنگی بزرگداشت شهدای خدمت در بنیاد سمنان

سفر مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان به تهران برای پیگیری ویژه پروژه‌های عمرانی

اجلاس کمیسیون مشترک زمینه‌ساز احیای پیوند هزارساله ایران و تاجیکستان است

اجماع ملی، پایه استواری جمهوری اسلامی در برابر دشمنان است