پیام فارس

آخرين مطالب

خیال‌پردازِ خشت و خیال اجتماعي

خیال‌پردازِ خشت و خیال
  بزرگنمايي:

پیام فارس - - سالروز تولد شیخ بهایی، دانشمند بزرگ دوره صفوی، سوم اردیبهشت‌ماه به عنوان روز معمار در تقویم فرهنگی ایران شناخته می‌شود. روزی برای پاسداشت ذهن‌های خلاقی که فضا را نه فقط می‌سازند، بلکه معنا می‌بخشند. اولین‌بار سال 1383، روز سوم اردیبهشت در صفحه‌های روزنامه همشهری مطرح شد. در آن زمان پیشنهاد شد که در صورت موافقت ریاست‌جمهوری وقت، این روز به تقویم رسمی کشور افزوده و به‌عنوان روز معمار شناخته شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این پیشنهاد هرچند با استقبال فکری روبه‌رو شد، به دلیل شرایط و موانع اجرایی، هرگز به مرحله تحقق نرسید و همچنان در فهرست رسمی تعطیلات ایران جایی نیافت. روزی که میان تقویم نرفت، اما نام رسمی گرفت این پیشنهاد گرچه در آن سال رسمی نشد، به نقطه شروع حرکتی فرهنگی تبدیل شد. همان سال انجمن مفاخر معماری ایران تصمیم گرفت که در تاریخ 3 اردیبهشت، هم‌زمان با سالروز تولد شیخ بهایی، مراسمی در بزرگداشت این معمار بزرگ ایرانی برگزار کند. این نخستین گام در راستای معرفی و ارج نهادن به مقام معماران در کشور بود.
بعدتر با درگذشت سیدهادی میرمیران، معمار برجسته ایرانی و یکی از پیشنهاددهندگان اصلی تعیین روزی به نام روز معمار، تصمیم گرفته شد تا روز 3 اردیبهشت، به‌عنوان روز ویژه برای اعطای «جایزه میرمیران» شناخته شود. این جایزه از سال 1386 به‌طور رسمی به معماران ایرانی اهدا می‌شود و از آن زمان تاکنون، تبدیل به یکی از مهم‌ترین رویداد‌های معماری کشور شده است.
یونسکو، روز معمار را رسمیت بخشید در سطح بین‌المللی، سال 2009 از سوی یونسکو به‌عنوان سال بزرگداشت شیخ بهایی نام‌گذاری شد. از آن زمان روز 3 اردیبهشت به‌طور نیمه‌رسمی در ایران به‌عنوان روز معمار پذیرفته شد، اگرچه در تقویم رسمی کشور همچنان با عنوان «روز کارآفرینی» درج شده است. امروز در ایران، دو روز معمار هم‌زمان در تقویم وجود دارد. یکی روز جهانی معماری و دیگری روز معمار ایرانی. این رویدادها، نه تنها به معرفی و ارتقای هنر معماری در ایران کمک می‌کند، بلکه فرصتی است برای تأمل در دنیای معماری و نقش آن در تحول فضا‌های زندگی انسان‌ها.
چرا شیخ بهایی؟ شیخ بهایی (935–1030 قمری)، تنها یک معمار نبود، بلکه چهره‌ای جامع‌الاطراف در فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی بود. آنچه نام او را با «معماری» گره زده، نبوغی است که در پیوند میان دانش نظری و کاربرد عملی از خود به‌جا گذاشت. شیخ بهایی را باید از پیشگامان «معماری هوشمند» در دوران پیشاصنعتی دانست. طرح‌ریزی مسیر آب قنات زرین‌کمر به سمت مسجد امام در میدان نقش‌جهان، یکی از شگفتی‌های مهندسی آب در جهان پیشامدرن است. این سیستم آبرسانی، شاهکاری است که هنوز هم الهام‌بخش دانش‌آموختگان معماری و شهرسازی است. همچنین برخی منابع، طراحی اولیه مسجد امام (مسجد شاه) در اصفهان را به شیخ بهایی نسبت داده‌اند.
معماری ایرانی؛ حافظه یک تمدن معماری ایرانی تصویری زنده از حافظه یک تمدن کهن است. تمدنی که در آن زیبایی، کارکرد، معنا و محیط در گفت‌وگویی دائمی با یکدیگرند. روز معمار، نه فقط زمان بزرگداشت نقش معماران امروز، بلکه فرصتی است برای بازخوانی گنجینه‌ای بی‌بدیل. فرصتی برای نگریستن دوباره به سنت‌هایی که بر شانه‌هایشان ایستاده‌ایم و تامل در مسیر آینده. نسلی تازه از معماران، امروز در برابر پرسش‌هایی تازه ایستاده‌اند: چگونه می‌توان در جهانی صنعتی، هنوز به زبان اقلیم سخن گفت؟ چگونه می‌توان با مصالح جدید، روح سنت را حفظ کرد؟ چگونه می‌توان در هیاهوی معماری مصرف‌گرا، دوباره از معنا، فضا ساخت؟
چالش‌های امروز، چشم‌انداز‌های فردا در جهان پرتلاطم امروز، معمار ایرانی در میانه نبردی دشوار ایستاده است. نبردی میان هویت و بی‌هویتی، میان اصالت و تقلید، میان رویا‌های جمعی و پروژه‌های بی‌جانِ انبوه‌سازی. سیمای بسیاری از شهر‌های ما، به جای روایت تاریخ و فرهنگ، به تابلویی پر هرج و مرج از برج‌هایی بی‌روح و خیابان‌هایی بی‌نشانه بدل شده است. رشد عمودی بی‌برنامه، توسعه بی‌درنگ و بی‌طرح، و بی‌توجهی به بستر‌های اجتماعی و اقلیمی، از جمله چالش‌هایی است که معمار معاصر با آنها روبه‌روست. در چنین شرایطی، معماری دیگر تنها یک هنر یا فن نیست؛ بلکه نوعی کنش مسئولانه است، پاسخی به بحران زیست‌پذیری و گسست‌های فرهنگی.
بزرگداشت روز معمار، بزرگداشت رویا‌ها روز معمار، تنها فرصتی برای تجلیل از یک حرفه نیست، بلکه بزرگداشت رویا‌هایی است که این حرفه به تحقق رسانده است. این روز، فرصتی است تا به یاد بیاوریم که هر خیابان، هر میدان، هر کوچه و هر ساختمان، نه تنها بر پایه علم و فنون فنی ساخته شده، بلکه پشت هر یک از آنها رویای معمارانی نهفته است که می‌خواستند دنیای بهتر، زیباتر و انسانی‌تری بسازند. این روز، یادآوری است که معماری تنها یک فرایند فنی نیست، بلکه یک فرایند معنوی و فرهنگی است.
بزرگداشت روز معمار، به نوعی تجلیل از هنرمندان بی‌ادعایی است که در سکوت خود، به ساختن جهان‌هایی پرداخته‌اند که ما در آنها زندگی می‌کنیم. این روز فرصتی است تا به یاد آوریم که ساختمان‌ها و فضا‌های شهری تنها سازه‌هایی برای زندگی نیستند، بلکه آنها بخش‌های زنده‌ای از فرهنگ، تاریخ و هویت ما هستند. به همین دلیل، بزرگداشت روز معمار درواقع بزرگداشت رویا‌هایی است که به شهر‌ها و زندگی‌ها شکل می‌دهند؛ رویا‌هایی که نه تنها به ظاهر ساختمان‌ها بلکه به عمق انسان‌ها وارد می‌شود.
منبع: روزنامه هفت صبح

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/949168/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توپ در زمین امریکا افتاد

سرمقاله ایران/ از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط تقاطع تاریخ و دیپلماسی

سرمقاله کیهان/ چگونگی مذاکره هوشمندانه و شرافتمندانه!

تاثیر مغز گردو برای بدن

مادران نشانه‌های زایمان زودرس را بشناسند

مصرف این مغز باعث کاهش استرس می‌شود

از مسکن کارگری تا بازار سرمایه؛ برنامه‌های وزارت تعاون برای نجات معیشت مردم

حضور پنج روزه سفیران کریمه اهل بیت علیهم السلام در یزد

هفته تفرقه‏ در صداوسیمای ایران

دیدارهای فرماندار با مسئولان کشور برای عمران و آبادانی مهران/سازمان شهرداری ها و دهیاری‌ها قیر مورد نیاز شهر مهران را تأمین می کند

نارضایتی ورزش دوستان فیروزآبادی از زمین ورزشی نیمه کاره + عکس

زنگ خطر سالمندی در فارس/ زیرساخت‌ها آماده نیستند

نقش 10 درصدی فارس در تأمین امنیت غذایی کشور

وقتی هندبال طولانی‌تر از فوتبال شد!

خط اهل‌بیت ع: از کربلا تا غزه

روایت معاون اهل سنت پزشکیان از عذرخواهی پیمان جبلی بخاطر برنامه جنجالی صداوسیما/ 2 بار با رئیس جمهور تماس تلفنی گرفت و ...

تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان

تماس «جبلی» با معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس جمهور برای ابراز عذرخواهی از اهل سنت

سرپرستان فرمانداری 4 شهرستان فارس منصوب شدند

مرز هند و پاکستان میدان جنگ شد؛ تیراندازی ها ادامه دارد | تصاویری تلخ از جدایی خانواده‌ها

تابوت پاپ فرانسیس مهر و موم شد + تصاویر | کیسه‌ای از سکه‌ها و مدال‌های ضرب‌شده در دوران پاپ درون تابوت گذاشته شد

واکنش معنادار آذری جهرمی به توهین به اهل سنت در صداوسیما/ ناآرامی های سال 96 پیامی به رهبران امریکا بود که...

مدیر کل گمرکات فارس خبر داد: از تعلل در صدور مجوزهای گمرکی تا صادرات 603 میلیون دلاری کالا

فارس 10 درصد از امنیت غذایی کشور را تامین می کند

استان فارس در آستانه موج سالمندی

حمله «کیهان» به «عباس عبدی»: دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید!

سرمقاله آرمان ملی/ چالش‌های فنی مذاکرات مسقط

دوئل کارشناسی در مسقط

لس‌آنجلس تایمز: دولت ترامپ در مذاکره با ایران سر درگم است

سرمقاله اعتماد/ مراقب اسپویلرها باشید

بهترین زمان مصرف ویتامین سی برای تأثیر بیشتر چه زمانی است؟

خانم‌های نزدیک به 40 سال؛ توصیه‌های پزشکی را جدی بگیرید

پشت‌پرده شایعات فروش کارت سوخت؛ دردسر جایگاه‌داران از تبادل کارت‌ها

سایه خاموشی برق بر شبکه اینترنت

5 کشته و مصدوم در محور مواصلاتی مرودشت

پرونده نیمه تمام انتقال کسب و کار در دروازه کازرون

کشاورزی در بوشهر اسیر کم‌آبی؛ وعده‌هایی که عمل نشد

کشاورزی در بوشهر اسیر کم‌آبی؛ وعده‌هایی که عملی نشد

پرونده نیمه تمام انتقال کسب و کار در دروازه کازرون؛ مقصر کیست کسبه یا مدیران شهری؟

واکنش معاون اهل سنت رئیس جمهور به اشتباهات صداوسیما

دانش آموزان مناطق محروم باید در اولویت مدرسه سازی باشند

چراها و حلقه های عملیاتی پروژه ملی: ویژندِ (برندِ) تالار 20 هزارنفری هندبال کازرون

گفتمان تقریب باید سرلوحه عموم فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی باشد/ دوران وحدت آفرین امام جعفر صادق(ع) یک دوره طلایی بود

جانباز 70 درصد «یوسف طالب مرندی» به همرزمان شهیدش پیوست

مادر شهیدان «غلامی» از مازندران آسمانی شد

نقش و جایگاه روابط عمومی ها باید بازنگری شود

سرپرست بخشداری مرکزی شهرستان فسا منصوب شد

سرپرست بخشداری بهمن و صغاد شهرستان آباده منصوب شد

سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری ویژه شهرستان فسا منصوب شد

سرپرست فرمانداری شهرستان بوانات منصوب شد