پیام فارس

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟ سیاسی

اندیشکده آمریکایی: چرا شرایط برای توافق مساعد است؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
موسسه خاورمیانه در واشنگتن| جای تعجب نیست که ایران و ایالات متحده با احتیاط و بدبینی به تعامل دیپلماتیک بین خود پس از چهار سال نگاه می‌کنند. هرچند این مانعی غیرقابل‌عبور نیست، اما کنار گذاشتن بیش از چهل سال دشمنی متقابل دشوار است. هردو طرف با لحن‌های همیشگی خود وارد صحنه شده‌اند. پیش از آغاز مذاکرات در مسقط، رئیس‌جمهور ایران گفت: ما به دنبال جنگ نیستیم، اما در برابر هرگونه تجاوز ایستادگی خواهیم کرد. واشنگتن نیز با بیانیه‌های تند و مشابه واکنش نشان داده است. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا تهدید کرده است که اگر توافقی صورت نگیرد، گزینه جایگزین در راه است.
دلایلی برای ابراز تردید نسبت به موفقیت این مذاکرات وجود دارد. اما فرض اینکه شرایط در سال 2025 مشابه سال 2015است، اشتباهی بزرگ خواهد بود. زمانی که برجام امضا شد، ایران کارت‌های بیشتری در اختیار داشت. اگرچه اینکه فکر کنیم ایران مثل گذشته تنها برای وقت‌کشی وارد مذاکرات شده وسوسه‌برانگیز است، اما واقعیت این است که تغییرات و تحولات خاورمیانه و جهان انگیزه‌هایی به ایران می‌دهد تا به سمت توافق حرکت کند، به شرط آنکه واشنگتن در مذاکرات با تهران صادق و واقع‌گرا باشد.
تغییر شرایط منطقه‌ای
اما چه چیزی در دهه گذشته تغییر کرده که ممکن است محاسبات ایران را در مذاکرات فعلی تغییر دهد؟ منطقه به طور کامل دگرگون شده است. ادعا می‌شود پس از حملات حماس به اسرائیل در 7 اکتبر 2023، ایران دیگر نمی‌تواند روی شبکه‌ متحدان و ائتلاف‌های منطقه‌ای خود برای بازدارندگی ایالات متحده و اسرائیل تکیه کند. در چنین وضعیتی، تهران محاسبه می‌کند که اگر مذاکرات شکست بخورد، خطر حملات اسرائیل (با حمایت آمریکا) به تاسیسات نظامی و هسته‌ای ایران دور از ذهن نیست. با توجه به اینکه خط قرمز درگیری مستقیم نظامی میان ایران و اسرائیل در سال 2024 شکسته شده، به واقعیت بدل شدن چنین شرایطی فقط یک سناریوی فرضی نیست.
اما باید گفت دیپلماسی هسته‌ای ایران با آمریکا نباید جدا از دیگر تحولات در نظر گرفته شود، بلکه بخشی از چرخش کلی ایران به‌سوی دیپلماسی است. ایران ظاهرا می‌خواهد بر دستاوردهای دیپلماتیکی که با رقبای منطقه‌ای از جمله عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی خلیج فارس داشته، تکیه کند. درواقع، می‌توان دیپلماسی منطقه‌ای ایران را به‌طور غیرمستقیم به مذاکرات فعلی با واشنگتن پیوند داد. ایران می‌خواهد عربستان در برابر فشارهای اسرائیل بر آمریکا نقش وزنه تعادل را ایفا کند؛ فشاری که با هدف اتخاذ موضعی حداکثری در مذاکرات اعمال می‌شود.
شرایط مساعد جهانی
از طرف دیگر، شرایط جهانی نیز می‌تواند به نفع این توافق باشد. تهدید بازگشت تحریم‌های سازمان ملل طبق مفاد برجام که در اکتبر منقضی می‌شود، انگیزه‌ای برای ایران است تا با حسن‌نیت و سرعت بیشتر وارد مذاکره شود. علاوه بر این، احتمال عادی‌سازی روابط روسیه با واشنگتن می‌تواند تهران را نگران کند که شاید بخشی از نفوذ خود بر مسکو را از دست داده است، و این موضوع دست ایران را در برابر ایالات متحده ضعیف می‌کند. دور از انتظار نیست که روسیه در صورت به بن‌بست رسیدن مذاکرات، نقش میانجی میان آمریکا و ایران را ایفا کند - نقشی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، از آن استقبال خواهد کرد. چین نیز، هرچند در ضدیت با آمریکا، با ایران هم‌نظر است، اما ثبات خاورمیانه برایش اهمیت دارد. اگر ایران میز مذاکره را ترک کند و دوباره بر حمایت از متحدان تکیه کند، این ریسک وجود دارد که چین فاصله‌گیری سیاسی و دیپلماتیک از ایران را آغاز کند.
متغیر داخلی
تحولات داخلی نیز می‌تواند ایران را به سمت دیپلماسی سوق دهد. توافقی که کاهش تحریم‌ها را در پی داشته باشد، می‌تواند نارضایتی مردم را کاهش دهد، آن هم در زمانی حساس که ایران احساس می‌کند در فشار اقتصادی است. واقعیت‌ها نشان می‌دهد که تهران به پذیرش دیپلماسی متمایل شده و پذیرفتن انجام مذاکرات، آن هم سریعا پس از نامه ترامپ در اوایل مارس، نشان‌دهنده این واقعیت است.
امروز وضعیت اقتصادی ایران مطلوب نیست. مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشور می‌گوید، اقتصاد در شرایط جنگی قرار دارد. تحریم‌ها، کاهش ارزش پول، تورم، مسائل محیط‌زیست و ... وجود دارد. شعار سال بر سرمایه‌گذاری و تولید تمرکز داشت. تهران می‌داند که رسیدن به توافق با آمریکا رضایت بخش زیادی از جامعه را جلب خواهد کرد.
در میان نخبگان ایرانی نیز کسانی هستند که خواهان دستیابی به توافق جامع هستند. حامیان بازتنظیم روابط منطقه‌ای در تهران معتقدند سیاست ایران باید براساس منافع ملی باشد. ناصر هادیان، از کارشناسان برجسته در سیاست خارجی ایران، می‌گوید، عراق برای ما بسیار مهم است. بی‌ثباتی در عراق یعنی بی‌ثباتی در ایران. این هدفی است که می‌توان با آمریکایی‌ها درباره‌اش توافق کرد – همان‌طور که در گذشته بر سر آن توافق کردیم. در واقع ایران و آمریکا در گذشته در زمان‌هایی در جریان عملیات مبارزه با گروه تروریستی داعش با هم در چندین مورد هماهنگی انجام دادند.
او استدلال می‌کند که ایران باید از رویکرد گذشته، یعنی مقاومت در برابر سیاست تحریم و مهار و گفت‌وگوی موقتی، به مشارکت همه‌جانبه با تمام موضوعات روی میز حرکت کند. او می‌گوید یمن مساله‌ای است که ایران می‌تواند مستقیما با ریاض حل‌وفصل کند. سوریه آن‌قدر چندپاره و متلاشی است که سیاست مشخصی نمی‌توان در آن دنبال کرد، پس بهترین راهبرد «صبر استراتژیک» است. تمرکز واقعی باید بر عراق باشد؛ موضوعی که به باور او آمریکایی‌ها هم می‌توانند با آن همراه شوند. البته در برابر این رویکرد، جناح‌های رقیب اعلام کرده‌اند که توانایی‌های نظامی و متحدان ایران در مذاکرات «خط قرمز» ایران محسوب می‌شود. در حال حاضر، نگرانی اصلی تهران در مورد آمریکا این است که آیا ترامپ واقعا قصد سازش دارد یا نه؟
یک لحظه مهم
ما اکنون در یک نقطه اساسی قرار داریم و باید از این فرصت‌ها استفاده کرد. اما اگر این عوامل مثبت به‌درستی مدیریت نشوند، عوامل منطقه‌ای و جهانی می‌توانند علیه توافق عمل کنند. اتخاذ موضعی بیش از حد تهاجمی از سوی آمریکا یا حمله‌ پیش‌دستانه اسرائیل می‌تواند هرگونه امکان دیپلماسی را نابود کند. همچنین، اگر رقابت چین و آمریکا به جنگ تجاری تمام‌عیاری منجر شود، پکن ممکن است حمایت خود از ایران را افزایش دهد و انگیزه ایران برای سازش با واشنگتن کاهش یابد. اهداف غیرواقع‌بینانه دولت ترامپ نیز می‌تواند ایران را به سمت واکنش‌های سرسختانه‌تر سوق دهد. اگرچه در ابتدا کاخ سفید گفت هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، اما به‌سرعت موضعی حداکثری اتخاذ کرد. اگر این موضع‌گیری در مذاکرات آتی غالب شود، احتمال دستیابی به توافق به‌شدت کاهش خواهد یافت.
در مجموع، فرصت‌های قابل‌توجهی برای بهره‌گیری از روندهای منطقه‌ای، جهانی و داخلی برای رسیدن به توافقی وجود دارد که می‌تواند بی‌ثباتی در خاورمیانه را برطرف کرده و شاید زمینه را برای هم‌زیستی مسالمت‌آمیز میان ایران و آمریکا فراهم کند. همچنین، امکان رسیدن به توافقی جامع‌تر از برجام 2015 وجود دارد. اما در‌عین‌حال، مخاطرات بزرگی نیز در این مسیر وجود دارد که اگر این لحظه به‌درستی درک نشود و فرصت از دست برود، می‌تواند برای منطقه و حتی جامعه جهانی، پیامدهای وخیمی در پی داشته باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا حضور محسن افشانی در تلویزیون خسارت محض است؟

میوه‌هایی که بیشترین میزان آهن را دارند

صادرات ایران به ازبکستان کاهش یافت؛ تجارت ترجیحی در دستور کار

جدیدترین آمار تورم استانی در سال 1404 منتشر شد

تجهیز 250 هزار چاه کشاورزی به کنتور هوشمند

قطعی برق فارس فردا شنبه 6 اردیبهشت ماه 1404 | ساعت خاموشی برق فارس 6 اردیبهشت + قطعی برق شیراز

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، جمعه 5 اردیبهشت +ساعت اکران دایناسور در تهران

جدی ترین گزینه‌های وزارت اقتصاد

برنامه محفل، نماد وحدت و یکدلی مسلمانان

مهمترین رویدادهای خبری فارس طی هفته گذشته

معرفی شهیده کرباسی به عنوان یکی از شهدای شاخص جهان اسلام

درخشش نوجوان گراشی در تنیس روی میز کشور

شهید کرباسی و شهید عواضه، شهدای شاخص جهان اسلام معرفی شدند

شهیده کرباسی و شهید عواضه، شهدای شاخص جهان اسلام معرفی شدند

تولیدکنندگان تخم مرغ یکی یکی از نفس می‌افتند؛ هشدار به وزارت جهاد کشاورزی

دپوی 200 هزار تن برنج خارجی در گمرک

امروز گرم‌ترین روز اردیبهشت‌ماه چند دهه اخیر است؛ اوج گرما در بسیاری از نقاط کشور

انحراف موتورسیکلت در جاده صفاشهر به بوانات 2 مصدوم برجا گذاشت

ترامپ از اوکراین چه می خواهد؟

اهمیت تغذیه، چگونه به تغذیه اهمیت دهیم؟

تاخیر پرواز‌ها در عملیات حج عمره کاهش یافت

ثبات نسبی در بازار مرغ؛ قیمت مصوب هفته آینده اعلام می‌شود

رسایی برنامه توهین‌آمیز صداوسیما را گردن اسرائیل انداخت

بهترین فرصت برای تطهیر رسانهٔ انقلاب از لوث تشیع انگلیسی

چرا پول‌ها در حال خروج از بانک‌هاست؟/ تبعات هدایت نقدینگی به بازار‌های جذاب

مناسبت روز/ جمعه، 5 اردیبهشت‌ماه

افتتاح چهار طرح ورزشی دانش‌آموزی در فسا با حضور معاون وزیر

اقدامات اولیه خانواده، در صورت مشاهده مشکلات گوارشی در کودکان

مجوز کارگزاری گمرک در کمتر از 3 روز صادر می‌شود

ایران مسیر ترانزیت چین و روسیه می‌شود

آیا ادارات استان فارس فردا شنبه 6 اردیبهشت 1404 تعطیل است؟/ جزئیات تعطیلی ادارات شیراز ششم اردیبهشت 1404

تاکید امام جمعه اهل سنت کیش بر اتحاد و مقابله با تفرقه افکنی دشمنان

شیراز به عنوان یک شهر محبوب، کاندیدای بسیاری از رویدادهای جهانی و آسیایی است

بازداشت 4 نفر پس از توهین به مقدسات اهل سنت در صدا و سیما

واکنش رئیس صدا و سیما به توهین به مقدسات اهل سنت: نصرالله، نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را به اهتزاز درآورده‌اند

اجماع دستگاه‌ها و مردم بر انتقال بازار دروازه کازرون

جمع بندی اخبار مهم در 4 اردیبهشت ماه 1404 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

کشف 27 تن پارچه قاچاق در کازرون

تامین برق چاه های کشاورزی در گرو پروانه بهره‌برداری است

قلعه دختر تهدید شد!

ضرورت توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه

مراسم شهادت امام صادق در مدرسه علمیه خان شیراز برگزار شد

اجرای برنامه «رویش سبز» با محوریت جذب و پذیرش سطح سه طلاب خواهر

اهل بیت چون سیاسی بودند به شهادت رسیدند

امیدافزایی در حوزه علمیه تقویت شود

توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه امر ضروری است

فوری/ امام جمعه اهل سنت ارومیه بیانیه داد

پیام مشترک نماینده ولی فقیه در گلستان و استاندار در محکومیت اقدام تفرقه افکنانه

وحدت اهل‌سنت و تشیع باید حفظ شود

بازجویی از 4 بازداشتی پرونده توهین به اهل سنت در شبکه یک + فیلم