پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها سیاسی

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اطلاعات / «شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم سید محمدکاظم سجادپور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شگفتی و عدم اطمینان، پوسته بخشی جداناپذیر از زندگی بشری در تمامی سطوح بوده است. در بین سطوح مختلف، البته سطح بین‌المللی، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در سطح بین‌المللی، شگفتی و عدم اطمینان پدیده‌ای در خور توجه بوده و هیچگاه، جهان سیاست بین‌المللی، بی‌شگفتی نبوده است. اما هیچگاه، چون امروز، روابط بین‌المللی، با پدیده شگفتی و عدم اطمینان روبرو نبوده است. بیش از سه دهه است که جهان، با شگفتی‌ها و عدم اطمینان‌های جدّی، ساختاری، نقطۀ عطف‌آفرینی بسیاری روبروست. از فرو ریختن دیوار برلین در 1988 (1367 شمسی)، تا فرو ریختن نظام‌های سیاسی در دنیای غرب در سال‌های اخیر در خاورمیانه و برآمدن ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری و چرخش‌های مهم او در روابط بین‌المللی، و از سقوط بازارهای مالی دنیا در 2008 (1387) تا بیماری همه‌گیر کرونا 2019 (1398) و جنگ اوکراین در 2022 (1401) و وقایع اکتبر 2023 (1402)، شگفتی در پی شگفتی‌ گیری، دست‌اندرکاران حوزه سیاست خارجی و پژوهشگران را با این پرسش روبرو کرده است که چگونه می‌توان پدیده شگفتی و عدم اطمینان را مورد بررسی قرار داد؟ 
هرچند که در میان انبوه ادبیات تولید شده در پاسخ به این سؤال، جواب‌های قاطعی وجود ندارد ولی حداقل سه بحث مهم، قابل طرح و دقت می‌باشد: «واقعیت و فراوانی شگفتی‌ها و عدم اطمینان‌ها در روابط بین‌المللی»، «علت‌یابی عدم اطمینان‌ها در مناسبات بین‌المللی» و «مدیریت عدم اطمینان‌ها در کنش و واکنش‌های جهانی».شایان ذکر است که این عدم اطمینان به شرایط است که شگفتی‌آفرین می‌شود و رخدادی به‌وقوع می‌پیوندد که انتظار آن نمی‌رفت. به عبارت دیگر عادت به آنچه هست و دگرگونی عمدتاً ناگهانی در آن، عدم اطمینان آور شگفتی‌آفرین است. در خصوص واقعیت‌شناسی عدم اطمینان‌ها در روابط بین‌المللی باید گفت که گسترده عدم اطمینان در روابط بین‌المللی در دوران معاصر خود، پدیده‌ای شگفت‌انگیز است. 
دو تن از پژوهشگران روابط بین‌المللی به نام‌های آناستاسیا شسترنیناو میریام ماتجوا، در پژوهشی که با همکاری چندین استاد در روابط بین‌الملل با عنوان «عدم اطمینان در روابط بین‌المللی» به چاپ رسانده‌اند، پدیده عدم اطمینان در سطح جهانی را در چهار سپهر دسته‌بندی کرده‌اند: «عدم اطمینان در سیاست بین‌المللی و تأثیر آن بر مردمان عادی در گوشه و کنار جهان»، «عدم اطمینان در سیاست بین‌المللی و واکنش دولت‌ها»، «عدم اطمینان در روابط بین‌الملل و تأثیر آن در موضوعاتی چون قانون و سیاست‌گذاری» و «سطوح بین‌المللی عدم اطمینان‌ها». این چهار سپهر خود نشان می‌دهد که اولاً عدم اطمینان بسیار گسترده است و از زندگی فردی تا زندگی بین‌المللی را در بر می‌گیرد و ثانیاً حوزه‌های گوناگون زندگی در اختیار گرفته تا امنیت، متأثر از عدم اطمینان‌های ایجاد شده بین‌المللی است.کثرت و گستردگی عدم اطمینان‌ها، ریشه‌ها و علت‌های گوناگون دارد. هیچ پدیده‌ای در روابط بین‌المللی، بدون علت نیست. اما شناسایی علت‌ها و دلایل، نیز چندان ساده نیستند.
 اما چند دلیل در بین پژوهشگران روابط بین‌الملل مطرح شده است، یکی از آنها که بن‌مایه‌های نظری جدی برخوردار می‌باشد، «عدم تطابق بین ساختارهای کهن و مناسبات نوین قدرت» است. بدین معنی که ماهیت قدرت، ابعاد قدرت و دارندگان قدرت در تمامی سطوح من‌جمله در سطح بین‌المللی، دستخوش تغییر و تحول شده‌اند، اما ساختارهای موجود، این دگرگونی‌ها را برنمی‌تابند و این عدم تعادل، به شگفتی انجامیده و عدم اطمینان به شرایط موجود را برجسته می‌کند. از فروپاشی شوروی گرفته تا تحولات خاورمیانه در دو سال گذشته، نابرابری در این دو پدیده یعنی برآمدن نیروهای جدید و مناسبات جدید در قدرت و ساختارهای ناکافی برای مدیریت آنها را به نمایش می‌گذارند. نیروهای جدیدی در سیاست‌های ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، در چند دهه گذشته، به مرور شکل گرفته و در مواردی به بالاترین سطح قدرت دست‌ یافته‌اند. یکی از این نیروها، برآمدن راست جدید در درون بسیاری از کشورها می‌باشد که به پدیده «راست بین‌الملل» در مقابل نیروی سنتی «چپ بین‌الملل» انجامیده است.در همین راستاست که ترامپ، به عنوان یک نیروی جدید مطرح می‌گردد و این خود در شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی، موضوعی درخور توجه است. آیا ترامپ یک شخص است و یا یک پدیده، پرسشی جدی در شگفتی‌آفرینی‌های درونی و بین‌المللی ایالات متحده است. 
بازار
پاسخ آن است که ترامپ هم شخصیت است و هم پدیده. به عبارت دیگر او یک رئیس جمهور عادی نیست، بلکه پدیده‌ای را نمایندگی می‌کند که در داخل ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای دیگر، پدیده‌ای اجتماعی و جدّی است و لذا در علت‌یابی شگفتی‌آفرینی به هر دو باید نگاه کرد. نقش و شخصیت او در پندارها، گفتارها و کردارهای غیرمتعارف و شگفتی‌آفرینی بسیار قابل ملاحظه است. در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، دو پژوهشگر با نام‌های میشل بنتلیو آدام لرنر، مقاله‌ای در 2021، با عنوان «ترامپ و عدم اطمینان در روابط بین‌المللی» در مجله بررسی امور بین‌المللی کمبریج به چاپ رساندند که از دو جهت قابل توجه بود، یکی شناسایی پدیده عدم اطمینان در روابط بین‌المللی ناشی از رفتار ترامپ و دوم آنکه او را از نظر مقایسه با نظریه «مرد دیوانه» که به رفتار نیکسون در تشدید دیوانه‌وار جنگ ویتنام اطلاق می‌شود، مقایسه کردند. در هر صورت رفتار غیرمتعارف او، یکی از علل ایجاد شگفتی‌هاست که در دور دوم بیشتر و گسترده‌تر گردیده است.در مدیریت عدم اطمینان‌ها، کنشگران روابط بین‌المللی به شیوه‌های مختلفی رو آورده‌اند. به نظر می‌رسد در این شیوه شناسی، در مرحله اول بازنگری در چارچوب‌های سنتی تجزیره و تحلیل است که نیازمند بازبینی و دگرگونی می‌باشند و در عرصه‌ عمل، کنشگران متعدد، با عایق‌بندی و استحکام‌های داخلی و منطقه‌ای، سعی دارند عدم اطمینان‌ها را کاهش داده و مدیریت کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947415/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جمع بندی اخبار مهم در 4 اردیبهشت ماه 1404 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

کشف 27 تن پارچه قاچاق در کازرون

تامین برق چاه های کشاورزی در گرو پروانه بهره‌برداری است

قلعه دختر تهدید شد!

ضرورت توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه

مراسم شهادت امام صادق در مدرسه علمیه خان شیراز برگزار شد

اجرای برنامه «رویش سبز» با محوریت جذب و پذیرش سطح سه طلاب خواهر

اهل بیت چون سیاسی بودند به شهادت رسیدند

امیدافزایی در حوزه علمیه تقویت شود

توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه امر ضروری است

فوری/ امام جمعه اهل سنت ارومیه بیانیه داد

پیام مشترک نماینده ولی فقیه در گلستان و استاندار در محکومیت اقدام تفرقه افکنانه

وحدت اهل‌سنت و تشیع باید حفظ شود

بازجویی از 4 بازداشتی پرونده توهین به اهل سنت در شبکه یک + فیلم

مسلمانان در اصول مشترک با یکدیگر متحد هستند

بهبود روابط امریکا و ایران در دوران ترامپ؟

روایت «فارن پالیسی» از پشت پرده شکست آمریکا در یمن

قیمت لوبیاچیتی سر به فلک کشید

ثبت نام طرح چکاپ رایگان سلامتی در منزل !

تحلیل رسانه آمریکایی از گفته‌های روبیو درباره غنی‌سازی ایران

رای عجیب مجلس علیه منافع ملی

شبه جزیره هند در آستانه جنگ بزرگ؟

اقدامات پیشگیرانه مهمترین اصل درمان ناباروری است

بهترین روش مصرف شامپو برای حفظ سلامتی مو

کاهش ابتلا به سرطان با مصرف این مغز خوشمزه

بیت کوین در آستانه شکوفایی

مذاکرات جدی ایران و روسیه در حوزه گاز و انرژی

گزارش اختصاصی از استادیوم پارس شیراز

وحدت اسلامی سرمایه‌ای برای ملت ایران است

اقدامات نابخردانه موجب رنجش عمیق قلوب مسلمانان می شود

برنامه محفل، نماد وحدت و یکدلی مسلمانان + فیلم

رئیس شورای عالی کانون‌های بازنشستگی کشوری فارس : رقم متناسب سازی حقوق در بعضی از دستگاه‌های دولتی ناچیز بوده است

آغاز برداشت چغندر قند در جنوب فارس

اتفاق تاریخی؛ ایران هم در انتخاب پاپ جدید نماینده دارد

صدا و سیما رسانه ملی نیست

اعتراض رجانیوز: چرا توافق‌نامه ایران و روسیه معطل مانده است؟

3 عادت مفید برای سلامت چشم

علت زرد بودن زبان/ چطور می‌توان زردی زبان را درمان کرد؟

پنج عامل شایع بروز بیماری قلبی که طول عمر را کاهش می‌دهند

روایت آماری از سرنوشت شغلی دهه هشتادی‌ها

لوبیا چیتی نیم میلیونی شد

برنامه تولید نفت ایران برای 8 ماه آینده مشخص شد

تقلب در بازار برنج؛ پاکستانی‌ به جای ایرانی در سفره‌ها!

آیین سمنو پزان در اجتماع بزرگ عزاداران امام صادق (ع)

آخرین روزهای لطفعلی‌خان زند

نماینده ولی فقیه دراستان و استاندار آذربایجان غربی توهین به مقدسات اهل سنت را محکوم کردند

بیانیه فراکسیون اهل سنت مجلس در پی اقدامات تفرقه افکنانه

عملکرد ضعیف استان فارس در ووشو قهرمانی رده‌های کشور

جشنواره استانی شاهنامه خوانی در خنج

کند شدن روند پیری با مصرف روزانه امگا 3