پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله همشهری/ تجمل‌گرایی مانع بزرگ فرزندآوری مقالات

سرمقاله همشهری/ تجمل‌گرایی مانع بزرگ فرزندآوری
  بزرگنمايي:

پیام فارس - همشهری / «تجمل‌گرایی مانع بزرگ فرزندآوری» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم شهلا کاظمی‌پور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
جامعه ایران در چند دهه اخیر تحولات جمعیت شناختی چشمگیری ازجمله کاهش باروری را تجربه کرده است. طی 2دهه گذشته میزان باروری در ایران به زیر سطح جایگزینی یعنی کمتر از 2 فرزند به ازای هر زن رسیده است و این امر مسئولان و برنامه‌ریزان کشور را به تکاپو واداشته تا در راستای ایده‌های افزایش باروری سیاست‌هایی را در دستور کار قرار دهند.
در سال‌های اخیر، سیاستگذاران با تصویب قوانینی همچون «جوانی جمعیت» تلاش کرده‌اند سدی را که در مسیر رشد جمعیت ایران شکل گرفته، بشکنند، اما به‌نظر می‌رسد این مسیر، پیچیده‌تر و پرهزینه‌تر از آن باشد که صرفاً با مشوق‌های مالی یا قانونی قابل عبور باشد. واقعیت این است که انتظار معجزه از این نوع قانونگذاری‌ها، انتظاری ساده‌انگارانه است.
واقعیت این است که روند سالمندی جمعیت ایران نه‌تنها متوقف نشده، بلکه به‌سرعت در حال اوج‌گیری است. براساس پیش‌بینی‌ها، تا سال 1420، از هر 5 ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود؛ این نسبت در دهه بعد به یک‌سوم جمعیت کشور می‌رسد. این یعنی در بهترین حالت، سیاست‌های جوان‌سازی می‌توانند روند پیری را کند کنند، نه متوقف.
اما شاید کمتر به این فکر شده باشد که در دل همین سیاست‌های جمعیتی، تناقضی آشکار وجود دارد: وقتی جوانان ما بر اثر تصادف از دست می‌روند، دیگر فرزندی به دنیا نمی‌آید که آینده‌ای را بسازد. آمار سالانه 20 تا 30 هزار مرگ ناشی از تصادفات جاده‌ای، از تأثیر منفی 7 تا 8درصدی این مرگ‌ومیرها بر رشد جمعیت سخن می‌گوید؛ آماری که برای هر نهاد تصمیم‌گیرنده‌ای باید زنگ خطر باشد.
بازار
نمی‌توان از یک سو بودجه‌های سنگین برای ترویج فرزندآوری درنظر گرفت و از سوی دیگر، چشم بر جاده‌هایی بست که هر روز قربانی می‌گیرند. اگر قرار است سیاست‌های جمعیتی اثربخش باشد، باید نگاهی جامع و دوسویه داشت. جوانی جمعیت فقط با تولد بیشتر محقق نمی‌شود؛ باید برای ماندگاری زندگی نیز سرمایه‌گذاری کرد. تا زمانی که زیرساخت‌های ایمنی و سلامت مغفول بمانند، سیاست‌های جمعیتی نه‌تنها به نتیجه نمی‌رسند، بلکه گاه به ضد‌خود بدل می‌شوند.
از سوی دیگر نباید فراموش کرد که مسائل فرهنگی اصل و اساس تغییر نگرش بین مردم است. یک مسئله فرهنگی در جامعه ما ظهور کرده به‌نام تجمل‌گرایی؛ برای مثال در بحث ازدواج موانعی چون مهریه سنگین و جهیزیه که در آن تجمل‌گرایی دیده می‌شود، وجود دارند. در واقع این یک مسئله فرهنگی مهم است که برای رفع آن نیاز به اقداماتی فراتر از گفتار‌درمانی داریم.
در نهایت شاید بهتر باشد که قبول کنیم سیاست جمعیتی باید از حوزه باروری و برنامه‌ریزی خانواده فراتر برود و تمامی رفتارهای اجتماعی و انسانی را که بر متغیرهای جمعیتی تأثیر می‌گذارند در بر بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947337/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح چهار طرح ورزشی دانش‌آموزی در فسا با حضور معاون وزیر

اقدامات اولیه خانواده، در صورت مشاهده مشکلات گوارشی در کودکان

مجوز کارگزاری گمرک در کمتر از 3 روز صادر می‌شود

ایران مسیر ترانزیت چین و روسیه می‌شود

آیا ادارات استان فارس فردا شنبه 6 اردیبهشت 1404 تعطیل است؟/ جزئیات تعطیلی ادارات شیراز ششم اردیبهشت 1404

تاکید امام جمعه اهل سنت کیش بر اتحاد و مقابله با تفرقه افکنی دشمنان

شیراز به عنوان یک شهر محبوب، کاندیدای بسیاری از رویدادهای جهانی و آسیایی است

بازداشت 4 نفر پس از توهین به مقدسات اهل سنت در صدا و سیما

واکنش رئیس صدا و سیما به توهین به مقدسات اهل سنت: نصرالله، نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را به اهتزاز درآورده‌اند

اجماع دستگاه‌ها و مردم بر انتقال بازار دروازه کازرون

جمع بندی اخبار مهم در 4 اردیبهشت ماه 1404 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

کشف 27 تن پارچه قاچاق در کازرون

تامین برق چاه های کشاورزی در گرو پروانه بهره‌برداری است

قلعه دختر تهدید شد!

ضرورت توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه

مراسم شهادت امام صادق در مدرسه علمیه خان شیراز برگزار شد

اجرای برنامه «رویش سبز» با محوریت جذب و پذیرش سطح سه طلاب خواهر

اهل بیت چون سیاسی بودند به شهادت رسیدند

امیدافزایی در حوزه علمیه تقویت شود

توسعه هوش مصنوعی در حوزه علمیه امر ضروری است

فوری/ امام جمعه اهل سنت ارومیه بیانیه داد

پیام مشترک نماینده ولی فقیه در گلستان و استاندار در محکومیت اقدام تفرقه افکنانه

وحدت اهل‌سنت و تشیع باید حفظ شود

بازجویی از 4 بازداشتی پرونده توهین به اهل سنت در شبکه یک + فیلم

مسلمانان در اصول مشترک با یکدیگر متحد هستند

بهبود روابط امریکا و ایران در دوران ترامپ؟

روایت «فارن پالیسی» از پشت پرده شکست آمریکا در یمن

قیمت لوبیاچیتی سر به فلک کشید

ثبت نام طرح چکاپ رایگان سلامتی در منزل !

تحلیل رسانه آمریکایی از گفته‌های روبیو درباره غنی‌سازی ایران

رای عجیب مجلس علیه منافع ملی

شبه جزیره هند در آستانه جنگ بزرگ؟

اقدامات پیشگیرانه مهمترین اصل درمان ناباروری است

بهترین روش مصرف شامپو برای حفظ سلامتی مو

کاهش ابتلا به سرطان با مصرف این مغز خوشمزه

بیت کوین در آستانه شکوفایی

مذاکرات جدی ایران و روسیه در حوزه گاز و انرژی

گزارش اختصاصی از استادیوم پارس شیراز

وحدت اسلامی سرمایه‌ای برای ملت ایران است

اقدامات نابخردانه موجب رنجش عمیق قلوب مسلمانان می شود

برنامه محفل، نماد وحدت و یکدلی مسلمانان + فیلم

رئیس شورای عالی کانون‌های بازنشستگی کشوری فارس : رقم متناسب سازی حقوق در بعضی از دستگاه‌های دولتی ناچیز بوده است

آغاز برداشت چغندر قند در جنوب فارس

اتفاق تاریخی؛ ایران هم در انتخاب پاپ جدید نماینده دارد

صدا و سیما رسانه ملی نیست

اعتراض رجانیوز: چرا توافق‌نامه ایران و روسیه معطل مانده است؟

3 عادت مفید برای سلامت چشم

علت زرد بودن زبان/ چطور می‌توان زردی زبان را درمان کرد؟

پنج عامل شایع بروز بیماری قلبی که طول عمر را کاهش می‌دهند

روایت آماری از سرنوشت شغلی دهه هشتادی‌ها