پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ما، توسعه و تجربه ویتنام مقالات

سرمقاله اعتماد/ ما، توسعه و تجربه ویتنام
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «ما، توسعه و تجربه ویتنام» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم سیدعطاءالله سینایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«هر روز صبح در آفریقا آهویی که از خواب بیدار می‌شود، می‌داند باید از شیر تندتر بدود تا طعمه نشود و شیر می‌داند باید از آهو تندتر بدود تا از گرسنگی تلف نشود. مهم نیست شیر باشی یا آهو؛ با طلوع هر آفتاب با تمام توان آماده دویدن باش!» عبارت بالا که به نلسون ماندلا منسوب است و نیز در آغاز کتاب «نگرش‌ها و چالش‌های برتری» شیخ محمد بن راشد آل مکتوم امیر دوبی آمده، به ضرورت توسعه به عنوان انتخاب راهی که جوامع میان زندگی و مرگ برمی‌گزینند، اشاره دارد. درک پیشرفت و توسعه به عنوان یک ضرورت حیاتی، عموما پس از جنگ دوم جهانی برجسته شد. اما جامعه ایران، بسیار پیش از این و در پی ضربات ناشی از توسعه‌نیافتگی در آغاز قرن نوزدهم میلادی و در پی تهاجم روسیه و تجربه شکست در جنگ‌های روس و ایران و اشغال بخش‌های وسیعی از کشور (1804 تا 1828 میلادی) این ضرورت را درک کرده بود. تحمیل شرایط روسیه در دو معاهده ننگین گلستان و ترکمانچای که موجب از دست رفتن تمام قلمروی ایران در قفقاز و حاکمیت بر دریای خزر و پذیرش کاپیتولاسیون شد، به صورت بسیار غم‌انگیزی جامعه ایران را از وضعیت عقب‌مانده کشور آگاه کرد. توسعه، گذار از نظام حکمرانی و جامعه ضعیف، به دولت و جامعه قوی، به معنای نظام اجتماعی و سیاسی است که بر مقدرات خود حکمفرماست. همچنین توسعه یک امر تاریخی و زمانمند است و خوانش‌ها از راه‌های دستیابی به توسعه در‌دهه‌های مختلف دگرگون شده است. در واقع به‌رغم ثابت بودن ارزش‌های توسعه، متناسب با محیط‌های بین‌المللی و داخلی، سیاست‌های راهبردی توسعه تغییر می‌کنند. چنانکه با سیاست‌ها و روش‌های قرن بیستمی، نمی‌توان در پایان ربع اول قرن 21 به توسعه رسید. در واقع اگر در نیمه دوم قرن بیستم راهبردهای سیاستی استقلال، به معنای خودکفایی یا نه شرقی، نه غربی، به معنای موازنه منفی، راهبردهای مترقی به شمار می‌آمدند، امروزه چنین نیست. نظام بین‌الملل در موضوع توسعه برخوردار از عاملیت است و تحولات آن مستقیما بر وضعیت پیشرفت و عقب‌ماندگی کشورها تاثیر می‌گذارد. بنابراین مفاهیم استقلال و نه شرقی، نه غربی و اصول عدم تعهد، بدان‌گونه که در فضای جنگ سرد مطرح بوده‌اند، در نظم جهانی پس از آن اساسا مطرح نیست. چنانکه با پایان جنگ سرد، جنبش عدم تعهد که موجودیت خود را بر مبنای ایجاد موازنه منفی، میان دو بلوک قدرت تعریف می‌کرد، بی‌معنا شد. دولت‌های توسعه‌خواه، متناسب با این تغییرات، سیاست‌های راهبردی خود را بازنگری می‌کنند، از درگیر شدن با چالش‌هایی که وجه تاریخی داشته، اجتناب کرده و صورتحساب مسائل و سیاست‌هایی که به تاریخ پیوسته‌اند را نمی‌پردازند. یافتن بستر بین‌المللی همراه و همراهی با جریان جهانی اقتصاد، برای رسیدن به نظام حکمرانی قوی و جامعه قوی، ضروری است. راه دیگر فشار بحران‌ها و ابرچالش‌ها و تلف شدن یا بلعیده شدن در شکاف ناترازی‌هاست. وضعیتی که در هم‌آیندی و هم‌افزایی بحران‌ها جوامع را به موقعیت یا مرگ یا توسعه می‌رساند. این موقعیتی تاریخی است که پیش روی تمام ملت‌ها قرار گرفته است. در واقع تجربه توسعه و توسعه‌نیافتگی، برای جوامع از یک موقعیت پرتگاهی آغاز شده است یا فرو افتاده‌اند یا گذر کرده‌اند. این تصمیمی است که هیات حاکمه می‌گیرد. در این مورد می‌توانیم به یک تجربه ویژه جهانی نگاه کنیم. 
تجربه ویتنام - در حافظه جمعی دهه‌های پایانی قرن بیستم، نام ویتنام با جنگ و کشتارها و مصائب حیرت‌انگیز تصور می‌شد. ویتنام از اوایل قرن نوزدهم مستعمره فرانسه بود، سپس توسط ژاپن اشغال شد و پس از جنگ جهانی دوم مجددا زیر سلطه فرانسه درآمد. با مداخله امریکا، شوروی و چین در جنگ داخلی ویتنام، این کشور از 1955 تا 1975، به مدت 20 سال میدان جنگ با امریکایی‌ها شد. جنگ ویتنام جان یک و نیم میلیون ویتنامی و ده‌ها هزار امریکایی را گرفت و کشور را به ویرانه‌ای تبدیل کرد. درست سه سال پیش از انقلاب اسلامی 1979 در ایران، امریکایی‌ها از ویتنام خارج شدند. اما پیروزی انقلاب و جنگ داخلی، آرامش و آسایش را به ویتنام نیاورد. وضعیت اقتصادی به صورت روزمره‌ای دچار وخامت بود. نه تنها تبعات جنگ و اشغال، بلکه ناکارآمدی نهادها امکان فائق آمدن بر چالش‌های روزافزون کشور را با شکست روبه‌رو می‌کرد. همزمان بحران در بلوک شرق، ویتنام نیز غرق در بحران‌ها و ابرچالش‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مهیب بود. هیات حاکمه دریافتند که باید میان ادامه ستیز با نظم جهانی و از دست دادن همه ‌چیز یا رفتن به سوی اصلاحات و تنش‌زدایی و پذیرش الزامات توسعه و نجات کشور، یکی را برگزینند. انتخاب راه دوم، محصول تحول شناختی در ذهن رهبران و عبور از چالش‌های تاریخی بود. 
این دگرگونی باعث تمرکز سیاست خارجی کشور برای برقراری رابطه با تمامی کشوها، از جمله امریکا و تنش‌زدایی از روابط خارجی شد و سیاست خارجی جدید ویتنام بر دو پایه حفظ نظام و توسعه اقتصادی شکل گرفت. این اهداف با راهبردهای تنش‌زدایی و ادغام در سیاست جهانی پیش رفته‌اند.
سیاست‌های اصلاحی، تغییرات عمیقی را به ارمغان آورد و ‌کشور از خودانزوایی نجات یافت. ویتنام از آستانه فروپاشی عبور و با تحصیل شرایط مشارکت در نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی همچون سازمان تجارت جهانی، به عنوان یکی از طرفداران جدید جهانی شدن حداکثر استفاده را کرد و با رشد اقتصادی متوازن و با ثبات، در مسیر شکوفایی اقتصادی قرار گرفت.
بازار
اکنون وقتی «Vietnam» را در مرورگر گوگل جست‌وجو می‌کنید، در میان هزاران تصویر، از ‌مناظر طبیعی، اِلمان‌های مدرن شهری، شاخص‌هایی از رفاه، تبلیغات گردشگری و انبوهی از چشم‌اندازهای مدرن و با موارد انگشت‌شماری از تصاویر و متن‌هایی مواجه می‌شوید که جنگ و انقلابی‌گری در ویتنام را نمایش می‌دهد. جنگ ویتنام، از سیاست، به کتاب‌های تاریخ سپرده شده است.
ویتنام دارای یکی از بالاترین نرخ‌های رشد اقتصادی در جهان است و پیش‌بینی می‌شود، این کشور بتواند تا سال 2050 به دهمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود.
این کشور مسیری را برگزید که دیگر دولت‌های توسعه‌خواه پیشرو با انتخاب آن به رشد اقتصادی و ثبات اجتماعی و سیاسی رسیدند. همگرایی و پیوستگی با اقتصاد جهانی همراه با مجموعه متنوعی از سیاست‌های جذب سرمایه خارجی و صدور کالا و خدمات، اساس راهبردهای توسعه در ویتنام و اقتصادهای نوظهور شرق و غرب آسیا را تشکیل داده‌اند.
توسعه یک انتخاب سیاسی است. دوراهی است که سیاستمدار انتخاب می‌کند.
آن‌گونه که ملک‌الشعرا بهار گفت:
«یا مرگ یا تجدد و اصلاح
راهی جز این دو، پیش وطن نیست».

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/944359/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش دریافت نمک برای کسانی که مشکلات کلیوی دارند

توصیه رئیس اتحادیه طلا به خریداران مسکوکات

رشد 15 درصدی کاردانو؛ نهنگ‌ها در حال خرید مجدد

5 سرگرمی مهیج در شیراز

اجرای 45 پروژه عمرانی و کمک 4 میلیاردی بنیاد برکت به نیازمندان فارس

مذاکره ایران و آمریکا به تریبون های نماز جمعه رسید/ منکر امروز جامعه، خرید کالاهای خارجی است/ برخورد با توهین کنندگان به اهل سنت باید درس عبرت شود

امام جمعه اصفهان:بی‌حجابی نشانه‌ای از غفلت و خواب‌زدگی است

عشایر ساکن در قشلاقات اردبیل از بی‌آبی شکایت دارند

شهدار امام جمعه شیراز نسبت به توطئه‌های دشمنان برای‌ تفرقه‌

بعضی از سخنان اهل بیت، تن انسان را می‌لرزاند

عکس | واژگونی مرگبار خودرو در جاده خاوران

دو بلیت لیگ 25 در گرو 5 فینال در 4 هفته!

دهه کرامت فرصتی برای تبیین سیره اهل‌بیت (ع) و مقابله با دشمنان است

هدف دشمن از تغییر نام خلیج فارس تغییر هویت ایران است

مدیر جدید ساترا قبلا به دلیل توهین به اهل سنت از شبکه پنج برکنار شده بود

◄ سقوط در آسمان هوانوردی/ یک هواپیمای شرکت هواپیمایی آسمان پرید

جو فوق العاده سالن تختی کازرون در فینال جام حذفی هندبال کشور

مسئولین به دنبال جذب سرمایه گذار باشند

چادر پرچم افتخار زن مؤمن از نگاه بزرگان دین است

توهین به مقدسات بهانه ای برای سوءاستفاده دشمنان است

ماجرای برکناری مدیر جدید ساترا به دلیل توهین به اهل سنت از شبکه پنج

اولین واکنش مولوی عبدالحمید به توهین به اهل سنت در صداوسیما

علت اصلی استقبال سعودی ها از مذاکرات ایران و آمریکا

نگاهی به 4هفته پایانی لیگ یک/ 5 تقابل سرنوشت ساز مدعیان صعود

فارس استان برتر کشوری در ارائه خدمات نوروزی

برگزاری رویداد ملی «دخترم، افتخار ایران» در استان فارس

اهمیت حفظ و نگهداری میراث جهانی بازار وکیل متناسب با شأن و جایگاه آن

اندیشکده استرالیایی: چرا ایران و آمریکا توافق می‌خواهند؟

مزایای چرت بعدازظهر که از آن غافل مانده اید

چند روزه می توان 1500 واحد را ساخت؟

برداشت غیرمجاز 7 میلیارد مترمکعب از منابع آبی کشور

حفظ وحدت اسلامی و التزام به لوازم آن ضرورتی همیشگی است

اهانت اخیر به مقدسات اهل سنت،ابعاد پیچیده تری دارد

جلب رضایت مردم مهم‌ترین هدف مدیریت شهری شیراز است

تشکیل قرارگاه محرومیت زایی امام حسن مجتبی(ع) در بوانات

پیش بینی آب و هوای فارس و شیراز فردا شنبه 6 اردیبهشت 1404

پس لرزه توهین به مقدسات اهل سنت در صداوسیما/ امام جمعه اهواز: خبری است، مراقب نفوذی ها باشید/ درخواست ماموستا رستمی از قوه قضائیه

برخورد مرگبار خودروی سواری با نیوجرسی در جاده خاوران دو فوتی داشت + فیلم و تصاویر

تصادف مرگبار در جاده خاوران/ دو سرنشین در دم جان باختند

یاوران شوراها و فعالان محلی، الگوی افتخارآفرینی برای مکتب اهل‌بیت(ع) هستند

تصادف مرگبار در جاده خاوران

مولوی عبدالحمید : رسانه ملی موجب رنجش اهل سنت شد

برادران اهل سنت با بصیرت و درایت نقشه شوم دشمن را خنثی کردند

دیدار فاطمه جراره با معاون وزیر مسکن و پیگیری مطالبات مردم هرمزگان

حجاب یک اصل اجتماعی است/ خلیج فارس تا همیشه فارس می‌ماند

اهانت به مقدسات، بازی در زمین دشمن و تفرقه‌افکنی است

شیرمردان ایرانی هرگز اجازه تسلط بر خلیج فارس را به هیچ کس نمی‌دهند

توهین‌کنندگان به مقدسات اهل سنت در رسانه ملی از مردم عذرخواهی کنند

با هوشیاری علمای اهل سنت فتنه دشمنان خنثی شد

واکنش مولوی عبدالحمید به توهین به اهل سنت در شبکه یک