پیام فارس

آخرين مطالب

سفر فرستاده ویژه ترامپ به ایران امکان‌پذیر است؟ سیاسی

سفر فرستاده ویژه ترامپ به ایران امکان‌پذیر است؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ترامپ می‌خواهد در کنار رویکرد تهدید اولیه خود، برخی روش‌های جایزگزین را نیز بیازماید، ضمن این که ترامپ نگرانی‌های اعراب از درگیری آمریکا و ایران را می‌داند و این را هم می‌داند که صلح ابراهیم نیز می‌تواند از تنش نظامی ایران و آمریکا متاثر شود. با توجه به همه این‌ها بعید است تهدید‌های نظامی ترامپ علیه ایران در کوتاه مدت اجرایی شود. درواقع هنوز در شرایط جنگی قرار نداریم، اما مجموعه تحولاتی که ترامپ دنبال کرده، هر یک می‌تواند در راستای فراهم سازی مقدمات درگیری نظامی باشد.
روز دوشنبه، چهارم فروردین ماه، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران، گفت: «با توجه به این سطح از آمادگی (با اشاره به تجهیزات هلال احمر)، من مطمئن هستم هیچ‌کس حتی فکر تجاوز به این کشور را نخواهد کرد چرا که با تبعات آن آشنا هستند». این اظهارات عراقچی در شرایطی مطرح شد که پس از ارسال نامه دونالد ترامپ به رهبری، برخی گمانه زنی‌ها در خصوص چگونگی مدیریت تنش در روابط اتی ایران و آمریکا مطرح است. 
 استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در خاورمیانه اخیرا، در مصاحبه با شبکه فاکس‌نیوز ضمن تأکید بر این‌که آمریکا اجازهٔ دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای را نخواهد داد، گفته است: «نامه رئیس‌جمهور آمریکا به رهبر جمهوری اسلامی تلاشی برای پرهیز از اقدام نظامی دربارهٔ برنامهٔ هسته‌ای ایران است. لازم نیست همه‌چیز را از راه نظامی حل‌وفصل کنیم. پیام ایالات متحده به ایران این است که بیایید بنشینیم و ببینیم آیا می‌توان از راه گفت‌و‌گو و دیپلماسی به جای درست برسیم». عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و «جلال ساداتیان»، دیپلمات پیشین ایران در انگلستان و کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفت‌و‌گو با فرارو به بررسی و تحلیل این موضوعات پرداختند: 
ترامپ می‌خواهد همه را با تهدید مجبور به تمکین کند
جلال ساداتیان به فرارو گفت: «ترامپ همه تلاش خود را روی این موضوع گذاشته که همه را مجبور به تمکین از طریق تهدید کند. او این کار را در قبال مسئله روسیه و اوکراین نیز انجام داد. در ارتباط با خاورمیانه و به طور اخص مسئله ایران نیز شاهد مکانیسم مشابهی در گفتار سیاسی ترامپ هستیم. برخورد ترامپ با زلنسکی و تحقیر او در گام نخست نتیجه عکس داد، یعنی همه سران اتحادیه اروپا از زلنسکی حمایت کردند. سپس پیشنهاد آتش بس یک ماهه مطرح شد که روسیه به علت زیاده خواهی خود نپذیرفت. در همین اثنا دیدیدم که اروپایی‌ها نیز علیه ترامپ مواضعی جدی گرفتند که البته نه فقط به خاطر اوکراین، بلکه به خاطر تعرفه ها، گرینلند، خروج آمریکا از پیمان جهانی آب و هوا، بهداشت جهانی و دیگر مواردی بود که ترامپ سعی دارد به اروپا و جهان تحمیل کند. با همه این ها، اروپا وزن مناسبی برای مقابله کامل با ترامپ را ندارد و بعید است تقابل اروپا و آمریکا جدی شود. اما اروپا در مسئله هسته‌ای ایران، وزن دارد و می‌تواند از اجرای اسنپ بک جلوگیری کند. این موضوع مشروط بر آن است که ایران بتواند خوب بازی کند. »
وی افزود: «ایران باید با اروپا وارد تعامل درست شود، تعاملی که دیگر در چارچوب تهدید ترامپ نخواهد بود. ما نباید از اروپا دور بمانیم هم به علت مسائل سیاسی و هم به خاطر مسائل اقتصادی. ما برای رفع دلخوری‌های اروپا در خصوص مسائل اوکراین هم عملا هیچ اقدامی نکرده‌ایم. عمده مشکلی که اکنون ترامپ در خاورمیانه دارد روی حوثی‌ها متمرکز است. آغاز مجدد حملات اسرائیلی‌ها به غزه نیز، باعث شده شرایط، بار دیگر پیچیده شود. ترامپ از یک سو سعی دارد با این حملات و تهدید‌هایی که به شکل کلامی از سوی او و اعضای کابینه اش علیه ایران مطرح می‌شود، ضرب شصتی نشان دهد و از سوی دیگر هم به دنبال این است که تمکین ایران را در خصوص درخواست‌های سه گانه خود جلب کند.»
هنوز در شرایط جنگی قرار نداریم
دیپلمات پیشین ایران در خصوص درخواست‌های ترامپ از ایران گفت: «این که ترامپ می‌خواهد ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را متوقف کند، خواسته سنگینی است. طبیعتا ایران حاضر است تحت نظارت آژانس بین المللی فعالیت کند و بار‌ها هم اعلام کرده تمایلی به بمب هسته‌ای ندارد. اما چرا مقام‌های آمریکا ضد و نقیض حرف می‌زنند و یکبار می‌گویند ایران بمب نداشته باشد کافیست و یکبار هم می‌گویند کلا هیچ فعالیتی نداشته باشد؟ چون می‌خواهند ایران را سردرگم کنند و مقام‌های سیاسی ایران را به سمت اشتباه محاسباتی بکشانند و سپس به واسطه این اشتباهات از ایران امتیاز بگیرند. وزیر خارجه کشورمان اخیرا مذاکره غیرمستقیم را مطرح کرد. ایران با اصل گفت‌و‌گو موافق است. اما گفت‌و‌گو باید در شرایط غیرتهدیدی و عادلانه باشد. درست است که ایران در بحث هسته‌ای می‌تواند نرمش‌هایی نشان دهد، اما در بحث موشکی اصلا کوتاه نخواهد آمد. در بحث شبه نظامیان منطقه هم که موضع ایران کاملا مشخص است و آمریکا هم باید واقع بین باشد. »
وی با اشاره به حواشی مرتبط به سفر ویتکاف به ایران گفت: «به نظر می‌رسد ترامپ می‌خواهد در کنار رویکرد تهدید اولیه خود، برخی روش‌های جایگزین را نیز بیازماید، ضمن این که ترامپ نگرانی‌های اعراب از درگیری آمریکا و ایران را می‌داند و این را هم می‌داند که صلح ابراهیم نیز می‌تواند از تنش نظامی ایران و آمریکا متاثر شود. با توجه به همه این‌ها بعید است تهدید‌های نظامی ترامپ علیه ایران در کوتاه مدت اجرایی شود. درواقع هنوز در شرایط جنگی قرار نداریم، اما مجموعه تحولاتی که ترامپ دنبال کرده، هر یک می‌تواند در راستای فراهم سازی مقدمات درگیری نظامی باشد. در عین حال، در شرایط فعلی کشور بسیار بعید می‌دانم که ویتکاف به ایران سفر کند. احتمال مذاکرات غیرمستقیم در کشوری دیگر بسیار بالاتر است. احتمالا ویتکاف در کشوری دیگر با مقامات ایران دیدار می‌کند.»
آمریکایی‌ها به دنبال جنگ نیستند
عبدالرضا فرجی راد به فرارو گفت: «در هفته‌های اخیر تحولات نسبتا قابل توجهی در رابطه با ایران و آمریکا رخ داده و ترامپ نیز سعی کرده که تندروی نکند. همچنین ویتکاف که نماینده ترامپ در خاورمیانه است و مسائل ایران را هم پیگیری می‌کند، صحبت‌هایی کرده که بیشتر از جنبه آشتی قابل بررسی است. درست است که می‌گوید ما اجازه نمی‌دهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند، اما، همزمان می‌گوید ترامپ بسیار مشتاق است که مسئله حل شده و به درگیری کشیده نشود. این‌ها علائم امیدوار کننده‌ای است و از دید من واقعا نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها به دنبال جنگ نیستند. ایران هم اعلام کرده که به دنبال جنگ یا سلاح هسته‌ای نیست. ویتکاف در یکی از مصاحبه‌های اخیر خود که بسیار هم طولانی بود، اعلام کرده مایل است خود، یا یک مقام آمریکایی دیگر به ایران سفر کند. طبیعتا این حرف ویتکاف، نظر شخصی او نیست. اتفاقا در همین مصاحبه هم تاکید می‌کند که همه امور را با ترامپ هماهنگ می‌کند؛ بنابراین مصاحبه مذکور با یک هدفی انجام شده و حاوی پیام دولت آمریکا است.»
وی افزود: «ویتکاف، مقام رسمی کابینه‌ای ندارد. او نماینده ترامپ است که برای راهگشایی انتخاب شده است؛ بنابراین به نظر من آمدن ویتکاف به ایران، مثبت است. این را از این جهت می‌گویم که او مقام رسمی آمریکا نیست که حضورش حساسیت برانگیز باشد. سفر او به ایران می‌تواند در راستای صحبت با معاونین وزارت خارجه باشد. به ویژه صحبت با افرادی که به دنبال بهبود روابط با اروپا هم هستند.»
سفر ویتکاف به ایران مزایای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارد
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «سفر ویتکاف به ایران می‌تواند چند اثر مثبت داشته باشد. اول این که ترمز وضعیت تورم، دلار و فشار اقتصادی که بی وقفه بالا می‌رود، تا حدی کشیده می‌شود. نکته دیگر این که امید‌هایی در کشور ایجاد می‌شود که از لحاظ اجتماعی و سیاسی کارساز خواهد بود. نکته سوم این که سفر ویتکاف به ایران با شناخت جدیدی نسبت به ایران همراه خواهد شد و متوجه می‌شود ایران آن جهنم جعلی نیست که رسانه‌های جهت دار ترسیم می‌کنند. دیدن ایران واقعی می‌تواند نظر ویتکاف را به عنوان یک فرد نزدیک به ایران تحت تاثیر قرار دهد. این فرایند بسیار متفاوت است با این که نماینده ترامپ یا اعضای وزارت امور خارجه ایالات متحده در عمارات عمان، قطر یا هرکجای دیگری به شکل غیر مستقیم با ایران گفت‌و‌گو کنند. اما شاید مهمترین پیامد محقق شدن چنین ایده‌ای این باشد که همه آنهایی که با بهتر شدن وضعیت ایران مخالفند، به ویژه نتانیاهو، سرخورده خواهند شد. باید دقت کنیم که برخی کشور‌ها از بهبود شرایط ایران خرسند نخواهند شد. هرچند من معتقدم آمریکایی‌ها به دنبال جنگ نیستند.»
وی در خصوص میزان محتمل بودن تحقق چنین سفری (نماینده‌ای از آمریکا به ایران) گفت: «مسئولان وزارت امور خارجه ما پیشتر هم با مسئولان وزارت خارجه آمریکا گفت‌و‌گو داشته‌اند و در عمان هم دیدار مستقیم داشتند. حالا اگر نماینده‌ای موثر از آمریکا به تهران سفر کند، می‌تواند قدم‌ها را به سمت جلو حرکت دهد. من به عنوان یک استاد ژئوپلیتیک نظر دلسوزانه خودم را در این خصوص بیان می‌کنم و تاکید دارم بین این که نماینده مذکور را در ایران بپذیریم تفاوت بسیار زیادی وجود دارد با این که در امارات یا کشور دیگری با هم ملاقات کنیم. اخیرا از زبان آقای عراقچی مطرح شد که مذاکره غیر مستقیم ایرادی ندارد. این مذاکره غیرمستقیم را می‌توان به مستقیم هم تبدیل کرد. چه بسا در مذاکرات غیرمستقیم، آمریکا هم حاضر شود امتیازاتی ارائه دهد. وقتی ایران هم احساس کند فشار‌ها کم می‌شود، قطعا مذاکرات با سرعت بهتری پیش خواهد رفت. در ضمن بحث مهم مکانیسم ماشه را فراموش نکنیم. تنش ما با اروپایی‌ها به قوت خود باقیست و اگر بتوانیم با آمریکایی‌ها در مسیر مذاکره خوب پیش برویم اتفاقا با اروپایی‌ها هم بهتر نتیجه می‌گیریم. ما باید همیشه به موضوعات از زوایای مختلف و چندجانبه نگاه کنیم و تک بعدی نباشیم. اگر گفتگوی غیرمستقیم یک سال طول می‌کشد، گفتگوی مستقیم در نهایت 2 ماه زمان می‌برد.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/939401/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری جشن بزرگ مهمونی بابا رضا در بندرعباس+عکس

اجتماع بزرگ «امام رضایی‌ها» در رشت برگزار شد

واکنش رئیس جمهور به موضوع خلیج فارس

واکنش پزشکیان به خبرها درباره احتمال تغییر نام خلیج فارس به نامی جعلی توسط ترامپ

پزشکیان: خلیج فارس، «خلیج فارس» خواهد ماند

واکنش پزشکیان به برخی اخبار درباره تحرکات ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس (+عکس)

پزشکیان پاسخ ترامپ را درباره خلیج فارس داد

علما در معرفی کردستان به عنوان استانی فرهنگی نقش موثری دارند

لطیفی: آرزو دارم لژیونر بشوم

واکنش پزشکیان به موضوع تغییر نام خلیج فارس + عکس

کمانداران البرزو چهارمحال بختیاری قهرمان کشور شدند

فراخوان خواننده لس‌آنجلسی درباره اقدام ترامپ علیه خلیج فارس

پیام تبریک مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان به مناسبت میلاد با سعادت امام رضا (ع)

استاندار خوزستان: خلیج‌فارس هویت ملی ایران است و هرگونه تحریف نام آن مردود است

احتمال یک اشتباه محاسباتی

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

8 دلیل خستگی همیشگی

قند یا قندهای الکلی؟ کدام برای شما بهتر است؟

انتقاد قالیباف در مورد خطوط ریلی کشور

اظهارنظر بی سابقه قالیباف در مورد صنعت دارو در کشور!

رئیس مجلس: در مورد بودجه وقت می‌گذارم

قراردادهای بار اول وزارت نفت تاکنون 200 میلیون دلار بوده است

مهارت آموزی رایگان هنرستانی ها در مراکز فنی و حرفه‌ای

امام رضا (ع) مورد احترام اهل سنت است

مرگ یک نفر بر اثر ریزش آوار در داراب

مانور بزرگ امداد و نجات هلال احمر در دریاچه شهدای خلیج فارس+عکس

گرارش تصویری از المان های شهری شیراز

لیست قیمت شاسی بلندهای چینی زیر 1 میلیارد / این شاسی بلند فقط 700 میلیون تومان! + جدول اردیبهشت 1404

اعتراض شادمهر عقیلی به اقدام ترامپ علیه خلیج فارس (تصویر)

امام رضا الگوی بی‌بدیل بندگی و ساده‌زیستی در برابر تجمل‌گرایی خلفا بود

پسندیده : بازی در خور و شأن خوزستان را انجام دادیم

ساعت فعالیت ناوگان حمل‌ونقل عمومی شیراز تغییر کرد

علیه هم‌صدایی با نتانیاهو؛ واکنش مدیرمسئول «هم میهن» به منتقدانش

ربع‌قرن در قدرت

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران

زوال عقل یا فراموشی طبیعی؛ تفاوتشان چیست؟

پرمصرف‌ها، نقره داغ می‌شوند

معاون رئیس جمهور: میزان انرژی های تجدید پذیر افزایش یافت

روزانه 40 میلیون متر مکعب در روز گاز سر چاه‌های کشور می‌سوزد!

افزایش 4 برابری واردات پارچه طی 4 سال

قالیباف: جوانانی که با کمترین امکانات قهرمان کشور می‌شوند، می‌توانند محور توسعه اقتصادی هم باشند

رئیس مجلس: اقتصاد بدون مشارکت مردمی محکوم به شکست است

استقلال تهران 0-0 چادرملو اردکان؛ نیمه اول

ربیعی در شیراز: هنوز به نظریه جامع جایگاه زنان در سیاست نرسیده‌ایم