پیام فارس

آخرين مطالب

آیا راه تهران و پوتین با پایان جنگ اوکراین از هم جدا می‌شود؟ سیاسی

آیا راه تهران و پوتین با پایان جنگ اوکراین از هم جدا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جنگ روسیه علیه اوکراین مسکو را به چرخش بیشتر به سمت آسیا سوق داده است و ایران در این چرخش، نقشی کلیدی ایفا می‌کند.
در تاریخ 17 ژانویه، مقامات ارشد دولت ایران و روسیه در مسکو یک توافقنامه راهبردی جامع جدید امضا کردند که جایگزین پیمانی شد که در سال 2001 امضا و تاکنون چندین بار تمدید شده بود. این در حالی است که تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین و وخامت روابط روسیه و غرب، روابط مسکو و تهران را دگرگون کرده است.
به نوشته وبسایت تحلیلی اوراسیا ریویو، به طور تاریخی، روسیه در به اشتراک‌گذاری فناوری‌های حساس با ایران محتاط بود تا از واکنش منفی غرب جلوگیری کند. بااین‌حال، جنگ روسیه علیه اوکراین مسکو را به چرخش بیشتر به سمت آسیا سوق داده و ایران در این چرخش، نقشی کلیدی ایفا می‌کند.
در این شرایط، به نظر می‌رسد حتی اگر این جنگ پایان یابد، همگرایی روسیه و ایران احتمالاً ادامه خواهد داشت. از آنجا که هر دو کشور تحت تحریم‌های غرب قرار دارند، مسکو به‌طور فزاینده‌ای تهران را به‌عنوان یک شریک حیاتی می‌بیند، به‌ویژه برای دسترسی به اقیانوس هند و شرق آفریقا. از سوی دیگر، ایران که انتظار فشار حداکثری از سوی واشنگتن را دارد، مشتاق گسترش همکاری‌های نظامی و سیاسی با روسیه است.
توافقنامه‌ای برای تمام حوزه‌ها
جزئیات رسمی توافق جدید شامل تمامی حوزه‌های همکاری، از فرهنگ و سیاست گرفته تا توسعه زیرساخت‌ها و حتی بهداشت است. روسیه و ایران تأکید دارند که به ترویج جهانی عادلانه و چندقطبی ادامه خواهند داد. این مسئله به معنای همکاری و گسترش پلتفرم‌هایی همچون بریکس+ و سازمان همکاری شانگهای است.
یکی دیگر از حوزه‌های همکاری، توسعه یک سیستم پرداخت جدید برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا است. همچنین برنامه‌هایی برای گسترش کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) وجود دارد که از بنادر روسیه تا سواحل جنوبی ایران امتداد می‌یابد و هدف آن، اتصال روسیه به خاورمیانه، هند و حتی سواحل شرقی آفریقا است.
همان‌طور که انتظار می‌رود، جایگاه روابط نظامی و راهبردی در این توافقنامه برجسته است و شامل تقویت همکاری‌های دوجانبه می‌شود. این همکاری احتمالاً شامل ادامه همکاری‌های نظامی و تسلیحاتی خواهد بود.
این سند به قفقاز جنوبی و دریای خزر نیز اشاره دارد و تأکید می‌کند که روسیه و ایران برای «تقویت صلح و امنیت» در این مناطق تلاش خواهند کرد. در هر دو منطقه، مسکو و تهران رویکرد مشترکی را بر اساس مفهوم «منطقه‌گرایی» اتخاذ کرده‌اند که هدف آن محدود کردن حضور بازیگران غیرمنطقه‌ای مانند ایالات متحده و اتحادیه اروپا است. ایران و روسیه همچنین از ابتکار 3+3 حمایت می‌کنند که شامل روسیه، ایران، ترکیه و سه کشور قفقاز جنوبی است (اگرچه گرجستان تاکنون به دلیل اشغال 20 درصد از خاک خود توسط روسیه از مشارکت خودداری کرده است).
محدودیت یا انعطاف استراتژیک؟
فرای این نکات، این معاهده همچنین محدودیت‌های مشارکت روسیه و ایران را نشان می‌دهد. با وجود گسترش همکاری‌ها، مسکو و تهران هیچ بندی را برای تشکیل یک اتحاد رسمی در معاهده خود نگنجانده‌اند و هیچ تعهدی برای دفاع متقابل در صورت حمله یک کشور ثالث به یکی از طرفین وجود ندارد. در مقابل، به عنوان مثال، معاهده بین روسیه و کره شمالی که در سال 2024 امضا شد، شامل یک بند ویژه دفاع متقابل است که عملاً روابط مسکو و پیونگ‌یانگ را به سطح یک اتحاد ارتقا می‌دهد.
این تفاوت، نیاز تهران و مسکو به حفظ انعطاف‌پذیری در شراکت خود را برجسته می‌کند، به‌گونه‌ای که از ایجاد یک اتحاد رسمی اجتناب شود. علاوه بر نبود یک بند مشخص در زمینه دفاع متقابل، مجموعه‌ای از مسائل اختلاف‌برانگیز نیز همچنان باقی است که سطح همکاری بین مسکو و تهران را محدود می‌کند. در حالی که ایران همچنان در انتظار دریافت جنگنده‌های سوخو-35 روسیه است، تنش‌ها به‌ویژه در مورد تأخیر در معاملات تسلیحاتی پابرجاست. این تأخیر احتمالاً به دلیل تلاش مسکو برای حفظ تعادل در روابط خود با قدرت‌های خاورمیانه‌ای همچون عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.
علاوه بر این، اختلافاتی بر سر حمایت روسیه از جاه‌طلبی‌های جمهوری آذربایجان برای ایجاد آنچه «کریدور زنگزور» نامیده می‌شود، وجود دارد. این مسیر قرار است از جمهوری آذربایجان به نخجوان و سپس ترکیه عبور کند و از استان سیونیک در جنوب ارمنستان بگذرد. روسیه مشتاق است مسیرهای حمل‌ونقل دوران شوروی را احیا کند تا نفوذ خود را در منطقه افزایش دهد. در همین حال، محاسبات ایران ساده است؛ این کریدور باعث می‌شود ارمنستان مرز زمینی خود با جمهوری اسلامی را از دست بدهد. در چنین شرایطی، ایران با واقعیتی ناخوشایند مواجه خواهد شد که در آن نفوذ روسیه و به‌ویژه ترکیه در امتداد مرز شمالی آن افزایش می‌یابد. این اختلافات بارها به تنش‌های دیپلماتیک بین مسکو و تهران دامن زده و همچنان یک چالش است.
در عین حال، یک بُعد وسیع‌تر خاورمیانه‌ای در روابط روسیه و ایران در حال شکل‌گیری است. ایران بارها از حمایت روسیه از ادعای امارات متحده عربی نسبت به جزایر سه‌گانه خلیج فارس انتقاد کرده است. افزون بر این، بعید است که روسیه در یک درگیری مستقیم با اسرائیل از ایران حمایت کند و احتمالاً پشتیبانی نظامی خود را محدود خواهد کرد تا از به خطر افتادن منافع گسترده‌تر منطقه‌ای‌اش جلوگیری کند.
این توافقنامه به‌عنوان یک چارچوب جامع برای دو طرف جهت تقویت روابط و همکاری در جهت ایجاد آنچه اغلب «نظام جهانی عادلانه و چندقطبی» می‌نامند، عمل می‌کند. به نظر می‌رسد که تهران و مسکو، با وجود اشتراک در مخالفت با غرب، به تعادلی دست یافته‌اند که در آن ضمن گسترش همکاری‌ها، انعطاف‌پذیری راهبردی خود را نیز حفظ کنند.
به‌طور خلاصه، روابط آن‌ها همچنان ماهیتی مبتنی بر منافع دارد و هر دو طرف نسبت به جاه‌طلبی‌های بلندمدت یکدیگر، از قفقاز جنوبی تا خاورمیانه، محتاط هستند. توافق ژانویه در نهایت نشان‌دهنده درک متقابل مسکو و تهران از ضرورت اجتناب از تعهدات الزام‌آوری است که می‌تواند مانع از مانورهای سیاسی‌شان شود، درحالی‌که همزمان به دنبال ارائه موضعی یکپارچه در حمایت از چندقطبی‌گرایی هستند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/937912/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

روغن خوب، کدام است؟ سردرگمی در قفسه‌ها

یائسگی میتونه باعث افسردگی بشه؟!

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

عکس/ واکنش محسن تنابنده به خبر تغییر نام خلیج‌فارس

خلیج‌فارس فرهنگ، تاریخ و هویت ملی ایرانیان است‌

امام رضا(ع) به عنوان نماد پیوند اتحاد بین جامعه اسلامی است

حضور کاروان زیر سایه خورشید در روستاها و محله‌های بندرعباس

کارشناس اینترنشنال، «خلیج فارس» را فروخت؛ خلیج فارس مقدس نیست ...! + ویدئو

ایران قهرمان رقابت های بین المللی کشتی جام خلیج فارس (تختی)

عکس/ واکنش زینب سلیمانی به اظهارات ترامپ درباره خلیج‌فارس

کارشناس اینترنشنال، «خلیج فارس» را فروخت؛ خلیج فارس مقدس نیست …! + ویدئو

خارگ نماد تنوع زیستی در خلیج فارس است

لطیفی: بازیکنان مظلوم ترین افراد استقلال هستند

مانور امداد و نجات شهدای خلیج فارس اوج توانمندی عملیاتی هلال احمر بود

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

پیش دیابت هم خطرناک است!

مراقبت های پوستی

بعد از دیدن عوارض یائسگی به پزشک مراجعه کنیم؟

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

واکنش فیروز کریمی به اظهارات دونالد ترامپ در مورد خلیج فارس: ما هم به جای آمریکا می‌گوییم سرزمین اولیه سرخ‌پوست‌ها!

عمامه روحانیت ایران همان دستار فردوسی است!

واکنش محسن تنابنده در واکنش به تصمیم احتمالی ترامپ در مورد خلیج فارس + عکس

امام جمعه اصفهان: بی‌حجابی و بی‌عفتی نشانه کم‌حیایی است/ اگر انسان از درون اهل حیا باشد، این ویژگی در پوشش و رفتار او نیز تجلی می‌یابد

«گماش»؛ پایان فیلمبرداری فیلم‌کوتاهی درباره‌ی گنج افسانه‌ای خلیج فارس

پزشکیان خیال مردم را بابت تغییر نام خلیج فارس راحت کرد

هشدار امام جمعه اصفهان درباره پیامدهای بی‌حجابی

خلیج فارس؛ هویت جاودانه ایرانیان در آینه تاریخ و فرهنگ

پتروشیمی بندرامام در نمایشگاه نفت 2 تفاهم‌نامه امضا کرد

واکنش محسن تنابنده به ماجرای نام «خلیج فارس»

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

چشمم خونریزی داره!

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

خلیج فارس؛ آیینه‌ای از عظمت و شجاعت ملت ایران

ترامپ در اندازه‌ای نیست که نام خلیج فارس را تغییر دهد

خلیج فارس حقیقتی تاریخی است؛ دشمنان با تحریف نام آن به دنبال تفرقه‌اند

جزییات عرضه اولیه شرکت سرمایه‌گذاری مهر در فرابورس

خلیج فارس هویت ملت ایران است

ترامپ بر نام «خلیج فارس» اعتراف کرد

سفر به ایام قدیم سال 1356؛ سفر فرح دیبا با جت شخصی به شیراز برای برپایی جشن هنر

واکنش جالب فیروز کریمی به اقدام ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس + فیلم

نماهنگ بچه‌های خلیج فارس + فیلم

حک شدن نام خلیج فارس در گذرنامه بنیانگذار امارات+ عکس

امام جمعه دیر: نام خلیج فارس تغییرناپذیر است

خلیج فارس نماد مقاومت و مایه افتخاراست

عمامه روحانیت ایران همان دستار فردوسی است | روحانیت کتک خورد و زندان رفت، اما این لباس اصیل ایرانی را حفظ کرد