پیام فارس

آخرين مطالب

دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت اجتماعي

دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مدیر حوزه‌های علمیه کشور گفت: دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت است و این انتقال، یک گذر تاریخی بود. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ، آیت الله علیرضا اعرافی در مراسم بزرگداشت شیخ صدوق که در آستان این محدث بزرگ در شهر ری برگزار شد، ضمن تسلیت روز شهادت امام صادق(ع) اظهار داشت: یاد و نام و خاطره‌های شیخ صدوق را در مجاورت مرقد شریف آن عالم فرزانه و بزرگوار گرامی می‌داریم و به همه امامزادگان معظم مخصوصا امامزادگان مدفون در این سرزمین گرانقدر درود می‌فرستم و از برگزار کنندگان این محفل نیز تقدیر می‌کنم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بنده نکاتی درباره مرحوم شیخ صدوق بیان می‌کنم چون این عالم بزرگوار از بزرگترین عالمان و فرزانگانی هستند که دریچه‌ها و آفاق بزرگی به روی معارف امام صادق(ع) و اهل بیت(ع) گشود.
وی افزود: بیش از هزار سال است که کتب او در حوزه‌های علمیه و مراکز علمی، موج‌آفرین است. شیخ صدوق بیش از هزار سال پرچمدار مکتب امام صادق(ع) و سایر اهل بیت(ع) بوده است و بارها این نام بلند در مراکز علمی طنین افکن شده و مورد احترام عالمان، بزرگان و مدرسان علوم الهی است. نقش این عالم بزرگوار در معماری تشیع، تحکیم مبانی آن و جهت دادن به فرهنگ اسلامی بسیار ممتاز و در سطح یک است بنابراین چنین شخصیت بزرگواری که به احترام او گرد آمده‌ایم از پدران معنوی ما به حساب می‌آید.
آیت‌الله اعرافی تصریح کرد: شیخ المحدثین در ساختن فرهنگ اسلامی و شیعی بسیار نقش‌آفرین بوده و از امتیازات فراوانی برخوردار است که به برخی از آنها اشاره می‌کنم. اول اینکه مرحوم شیخ صدوق از قم برخاسته و خاندان وی در قم جایگاه والایی داشته و پدر وی از چهره‌های مطرح در حوزه قم در قرون صدر اسلام بوده و رابطه نزدیکی با امام عسکری(ع) داشت و از چهره‌های مهم حوزه‌های علمیه بود. تولد مرحوم شیخ صدوق و نشو و نمای ایشان در قم بود. آن روزگار در میان حوزه‌های علمیه اسلامی و شیعی، سه حوزه جایگاه بزرگی در عالم اسلام و تشیع داشتند که حوزه قم، ری و بغداد به عنوان سه ضلع یک مثلث بودند که در تاریخ اسلام و طراحی فکر اسلامی و شیعی، نقش ممتاز و بی‌بدیل داشتند.
وی ادامه داد: البته در آن زمان حوزه‌های علمیه متعددی در عراق، ایران و نقاط مختلف جهان اسلام داشتیم اما در اواخر عصر حضور ائمه(ع) و شصت سال غیبت صغری و اوایل غیبت کبری، این سه حوزه، قله و سرآمد بودند. مرحوم شیخ صدوق آثار علمی ارزنده‌ای دارد و شاگردان بزرگی هم تربیت کرد. وی معارف الهی را در قم فرا گرفت و سپس به ری منتقل شد لذا اولین خصوصیت این عالم بزرگ و نقش‌آفرین تاریخ اسلام و ایران و تشیع این است که ایشان همزمان این سه حوزه بزرگ و سرآمد عصر خودش را درک کرده است. بخش زیادی از رشد علمی شیخ صدوق در قم و در محضر پدر بزرگوار و دیگر علمای بزرگ قم سپری شد. سپس وقتی حکومت آل بویه از اولین حکومت‌های شیعی شکل گرفت و مقر آن در ری بود از شیخ صدوق دعوت شد در مقر خلافت حضور پیدا کرده و به کار علمی بپردازد. ایشان هم احساس وظیفه کرده و به ری آمد.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور گفت: این برای ری و تهران افتخار بزرگی است که دو تن از نویسندگان کتاب چهارگانه شیعه یعنی شیخ صدوق و شیخ کلینی از حوزه علمیه ری برخاسته‌اند. شیخ صدوق به دلیل جامعیتی که داشت مورد احترام هم حوزه‌های علمیه بودند. در امتداد نکته اول، باید به نکته دیگری توجه کرد که شیخ صدوق، مرد هجرت‌ها و سفرهای مختلف علمی است. ممکن است هجرت، امروزه برای ما امر ساده‌ای به حساب بیاید چراکه وسایل نقلیه برای رفت و آمد میان شهرهای مختلف جهان وجود دارد اما آن زمان، یک سفر حج ماه‌ها طول می‌کشیده است و ابزارهای ارتباطی امروز هم وجود نداشته است. مرحوم شیخ صدوق در قرن چهارم هجری، غیر از اینکه حوزه‌های ری، قم و بغداد را درک کرد، زنجیره سفرهای علمی ایشان از جمله به خراسان و مشهد، سمرقند، بلخ و بخارا، فصلی اعجاب‌انگیز و درخشان از زندگی ایشان است.
آیت‌الله اعرافی گفت: نکته دیگر اینکه شیخ صدوق پرچمدار فکر شیعی است. وی در عصر خود در ری، بغداد، سمرقند ، بخارا، بلخ، همدان، مکه و مدینه با علمای اهل سنت وارد بحث و گفت‌وگوهای فراوانی شد. وی حتی استادان و شاگردانی دارد که از علمای اهل سنت هستند. امروزه عده‌ای دنبال این هستند که اهل سنت را در تضاد با شیعه قرار دهند که این مسئله در همه اعصار وجود داشت اما کسانی همانند امام صادق(ع)، شیخ صدوق، شیخ مفید و دیگر بزرگان از یک سو با افراط در اهل سنت مقابله کرده و از سوی دیگر برای افراد میانه‌رو اهل سنت احترام قائل بوده و دنبال وحدت جهان اسلام بودند. مخصوصا شیخ صدوق هم در آثار و اعمال و افکار خود پایبند این سنت اسلامی بودند.
وی با بیان اینکه دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت است، افزود: این انتقال، یک گذر تاریخی بود لذا باید ظرفیت‌های جدیدی ایجاد شده و معارف شیعه، سامان تازه‌ای پیدا کنند تا عالم اسلام به دوره غیبت صغری و پس از آن غیبت کبری منتقل شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان‌ کرد: طراحان و معماران بزرگ شیعه از زمان ظهور به زمان غیبت چند نفر هستند که یکی از بزرگترین آنها شیخ صدوق است. دیگر افراد شیخ مفید، سید مرتضی، کلینی و امثالهم بودند. اینها معمار تاریخ تشیع و طراحان یک تحول عظیم در عالم تشیع و ایران هستند چون ایران در همین ایام است که اندک اندک آغوش خود را به روی معارف شیعه می‌گشاید و برخلاف برخی تصورات، شمشیر، اسلام را به ایران نیاورد بلکه ایران با آغوش باز و با عقلانیت از اسلام و معارف قرآن و اهل بیت(ع) استقبال کرد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/811679/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

احتمال بازی سخت واشنگتن با دهلی بر سر چابهار

بمب ساعتی بند گلستان در مشهد

دانستنی‌ها درباره ویتامین F

معرفی 6 منبع طبیعی پروتئین برای کاهش وزن

قطار ترانزیتی افغانستان ـ ترکیه رفع توقیف شد

مقام مسئول: صرفه جویی در نیروگاه‌ها سه برابر تعویض بخاری‌ها موثر است

در تابستان سال جاری خاموشی خواهیم داشت؟

توافقات جدید طلافروشان با وزارت صمت

آغاز سال تحصیلی مدارس؛ اول مهر، یا وقتی دیگر؟

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز 29 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

هشتمین کنگره ملی «فضل‌بن آفتاب» در جهرم برگزار می‌شود

مساجد و اماکن مذهبی فارس در جشن امام رئوف نور باران می‌شوند

پیام تسلیت وزیر راه و شهرسازی درخصوص کشته شدن3 راهدار فارس

فارس| محیط‌بانی؛ از خودگذشتگی و ایثار در کنار همه مشکلات

توقیف خودروی حامل کالای قاچاق

در بحث بنزین به خودکفایی رسیده‌ایم

راه‌اندازی اتوبوس‌های آموزش فرهنگ ترافیک در شیراز

پیام تسلیت سازمان جهاددانشگاهی تهران در پی شهادت یکی از رزمندگان حزب الله

نشریه «بهمن 57» بسیج دانشگاه تهران منتشر شد

امام رضا (ع) از اولیای الهی و صاحب کرامت است

کتاب «نشان سرخ ذوالفقار» به دختر شهید حاج قاسم سلیمانی اهدا شد

جشنواره ملی تئاتر ایثار بهانه‌ای برای انتقال ارزش‌های فرهنگی است

کتاب‌های اسنادی و مرجع نشر شاهد در بازار نشر منحصر بفرد هستند

بی‌بی‌سی: جنگیدن بدون آمریکا کابوس بزرگ اسرائیل است

سیل بی تدبیری و مرگ

اثر بی‌نظیر این ویتامین در درمان کبد چرب

عمر ماندگاری گوشت منجمد وارداتی از برزیل افزایش یافت

زمان بعدی حراج شمش طلا مشخص شد

‌از ظرفیت‌های بسیج و سپاه برای مردمی کردن علم و فناوری استفاده شود

اعطای گواهینامه شایستگی محیط زیست به «علیرضا جعفرپور بروجنی» مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس

‌به دنبال تحول‌گرایی و مرزشکنی در حوزه علم و فناوری هستیم

آغاز سال تحصیلی می‌تواند از مهر نباشد

مهاجری در راه تاریخ‌سازی؛ لرستان یک تساوی تا لیگ برتر

پاسخگویی مدیران شهری شیراز در سامانه ارتباطات مردمی 137

افزایش سرعت باد‌های غربی در خلیج فارس

استقبال رانندگان هرمزگانی از تجربه رانندگی با محصولات بهمن

دانش آموزان متوسطه نگران ورود به جلسه آزمون نباشند

گردهمایی بزرگان موسیقی جنوب کشور در دومین جشنواره ملی نی‌انبان کیش

آخرین خبر از تعداد جانباختگان سیل مشهد

جنایت وحشتناک در یکی از بوستان‌ های جنوب تهران

واژگونی خونین یک کوئیک در سمنان

وضعیت هوای این شهر‌ها، قهوه‌ای و خطرناک شد

پیام حضرت آیت‌الله نورمفیدی به مناسبت اختتامیه هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار

ایران خویشتنداری کرد و گرنه حق داشت بمب اتمی بسازد

چابهار، بازیچه وزن‌کشی سیاسی؟

هشدار؛ این افراد نباید موز بخورند

تغذیه مناسب برای مبتلایان به واریس

ارسال اطلاعات 120 هزار خانه خالی به سازمان امور مالیاتی

دیگه لباسشوییت نمیلرزه ... فقط با 139 تومن

ارائه فهرست محرمانه دکترای بیکار به استانداران