پیام فارس

آخرين مطالب

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد اقتصادي

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خراسان / از ابتدای امسال و همزمان با ماه مبارک رمضان، قیمت حبوبات حدود 30 درصد، گوشت قرمز حدود 25 درصد، صیفی جات 50 درصد، برنج حدود 10 درصد و برخی اقلام دیگر هم حدود 15 درصد افزایش داشته اند.
ابتدا این که افزایش قیمت‌ها به هیچ عنوان متأثر از فضای روانی بازار نیست و پایه اقتصادی دارد که آن هم نرخ ارز و سیاست‌های ارزی دولت است، دوم این که این افزایش‌ها متأثر از افزایش تقاضا در ماه مبارک رمضان نبوده است و سوم این که برخی اظهار می‌کنند به دلیل فضای بین المللی و نگرانی مردم به خاطر تشدید تنش بین ایران و اسرائیل تقاضا بالا رفته و دلال‌ها در حال سوءاستفاده اند که باید گفت البته که دلال‌ها در حال مکیدن خون مردم هستند، اما این افزایش قیمت‌ها پیش از فضای تشدید تنش بوده و تقریباً ارتباطی بین این دو گزاره وجود ندارد.
شاید سؤال شود اگر این گزاره‌ها مردود است دلیل این افزایش قیمت‌ها چیست؟ در توضیح باید گفت؛ اول این که بخش عمده مواد اولیه کالا‌های اساسی به خصوص نهاده‌های دامی به صورت واردات تأمین می‌شود بنابراین اگر قیمت مواد اولیه به صورت جهانی رشد داشته باشد حتی با ارز دولتی هم قیمت این کالا‌ها افزایش خواهد داشت و برعکس آن هم قابل اثبات است. مثلاً طی دو سال گذشته به خاطر جنگ اوکراین قیمت جهانی نهاده‌های دامی رشد قابل توجهی داشته و متأثر از همان، قیمت گوشت مرغ و قرمز در ایران حداقل 100 درصد افزایش داشت، اما از ابتدای زمستان پارسال قیمت جهانی نهاده دامی حدود 25 تا 30 درصد کاهش داشته و متأثر از همین موضوع قیمت تمام شده تولید مرغ و تخم مرغ و حتی گوشت قرمز در کشور و استان تثبیت شد که خروجی آن افزایش جوجه ریزی و رشد تولید و تثبیت و کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ حداقل در مشهد بود.
دوم این که به خاطر خشکسالی‌های پیاپی و کاهش تولید برنج در شمال کشور در دو سال گذشته از یک سو و ممنوعیت واردات برنج در فصول تابستان و پاییز برای حمایت از برنج داخلی از سوی دیگر، تا پیش از تابستان پارسال قیمت برنج ایرانی تا کیلویی 170 هزار تومان و قیمت برنج پاکستانی تا 110 هزار تومان افزایش داشته، اما پارسال دولت برای اولین بار واردات برنج را آزاد کرد و به همین دلیل قیمت این محصول برخلاف تورم کشور عقبگرد داشت و رشد منفی را تجربه کرد به طوری که قیمت برنج ایرانی حداقل 50 هزار تومان و قیمت برنج خارجی حدود 30 تا 50 هزار تومان کاهش پیدا کرد.
فنر قیمت‌ها در نرود! / دلیل افزایش قیمت‌ها در ابتدای سال چیست؟
سوم این که بخش عمده حبوبات کشور به صورت واردات تأمین می‌شود و پیشتر گفته شد قیمت جهانی برخی محصولات کشاورزی مانند نهاده دامی کاهش داشته و دولت نیز حجم قابل توجهی ارز برای واردات حبوبات به کشور تخصیص داد که نتیجه آن تثبیت قیمت حبوبات در بازار بود؛ بنابراین هم به لطف کاهش قیمت در بازار جهانی و هم سیاست‌های دولت برای آزادسازی واردات در سال گذشته، تورم در کالا‌های اساسی مانند برنج، گوشت مرغ و حبوبات و همچنین روغن خوراکی نه تنها تثبیت شد بلکه عقب نشینی هم داشت به همین دلیل عنوان می‌شود دولت در اجرای سیاست کاهش نرخ تورم موفق عمل کرده، اما به اعتقاد ما این سیاست کوتاه مدت است، زیرا دولت هم به صورت مدام قادر به تأمین ارز واردات نخواهد بود و هم قیمت‌های جهانی مدام نزولی نیستند. نشانه‌های آن را می‌توان در سیاست‌های جدید دولت برای حذف و کاهش ارز دولتی برای واردات برخی کالا‌ها دید ابتدا این که بنا بر ادعای متولیان صمت دولت نرخ ارز واردات حبوبات به کشور را افزایش داده که متأثر از این موضوع قیمت حبوبات حدود 30 درصد افزایش پیدا کرد.
دوم این که به خاطر نامشخص بودن سیاست دولت در زمینه تأمین ارز موردنیاز واردات برنج، قیمت برنج نیز در موج اول حدود 10 تا 15 درصد افزایش داشته است که به نظر می‌رسد این روند ادامه دار خواهد بود و قیمت برنج و حبوبات در سال جاری افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند مگر این که سیاست ارزی دولت مانند سال گذشته تکرار شود در غیر این صورت واردات با دلار بالای 60 هزار تومان فنر قیمت‌ها را از جا درخواهد آورد که موج بعدی این تغییرات قطعاً در قیمت مرغ و تخم مرغ و حتی دیگر کالا‌های اساسی عیان خواهد شد مگر این که سیاست‌های ارزی دولت مانند سال گذشته تثبیت شود و قیمت جهانی نهاده‌های دامی هم تغییر نکند که البته با فضای کنونی تنش‌های بین المللی این امر بعید به نظر می‌رسد؛ لذا انتظار می‌رود ضمن این که دولت در سیاست‌های ارزی برای تأمین کالا‌های اساسی مانند سال گذشته عمل کند و در مقابل رشد جهانی قیمت مواد اولیه کالا‌های اساسی مانند خوراک دام و روغن غافلگیر نشود، در داخل استان نیز برنامه‌های حمایتی جدی تری برای تولید و نظارت بر بازار اجرا شود تا تجربه سال 98 در مسئله آب تکرار نشود که وقتی مسئولان با بارش‌های خوب و پر شدن سد‌ها روبه رو شدند اعلام کردند کشور وارد ترسالی شده و تمام سیاست‌های مدیریت مصارف آبی و تجهیز و ساخت تصفیه خانه‌ها را رها کردند و سال بعد در برابر خشک‌ترین دوره بارندگی در استان و کشور غافلگیر شدند که در نتیجه الان بر مدار بحران آب حرکت می‌کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/807985/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شکاف فزاینده واشنگتن و تل‌آویو بر سر پایان جنگ غزه

آل اسحاق: آینده روابط ایران و عراق به سرمایه گذاری‌های مشترک بستگی دارد

ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه؛ وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟

تجلیل از نیروهای شرکتی و خدماتی بنیاد کرمانشاه

علت خشکی گلو چیست؟

گرم کردن غذا در مایکروویو ممنوع/ 5 دلیل برای استفاده نکردن از مایکروویو

قیمت طلا تکان خورد

برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش در فارس

سند سومین حرم اهل بیت (ع) رونمایی می‌شود

بالاخره دولت دستور همسان‌ سازی حقوق‌ ها را داد

از چه سنی باید نگران شروع سرطان سینه بود؟

پرداخت‌های تجاری ایران و روسیه تغییر می‌کند

رانت 69 میلیارد دلاری برای وارد کنندگان

تکمیل ‌‌هوشمندسازی پلاک‌های پستی تا پایان سال 1404

صادرات سیب لرستان به روسیه، ترکمنستان و حاشیۀ خلیج فارس

وزش باد‌های شدید و مواج شدن دریا در خلیج فارس، 14 اردیبهشت

روایت «آکسیوس» از توافقی که تنها امید بایدن است

امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان

ایرنا نوشت: عبور از بحران بدهی در دولت سیزدهم

خلیج فارس مواج است/احتمال بارش های پراکنده

جوان اهل گرمی از چوبه دار در تهران نجات یافت

ثبت میراث مکتوب علمای اهل‌سنت آذربایجان‌غربی

تشابه شدید سینوزیت‌های ویروسی با آلرژی

صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

مناسبت روز، جمعه، 14 اردیبهشت

اولین واکنش دادستانی به پیدا شدن یسنای 4 ساله

جزئیات جدید از تقسیم استان تهران

واگذاری سرویس مدارس شیراز به شهرداری

پست فارس ظرفیت مناسبی برای توسعه تجارت الکترونیک دارد

کشف 103 گرم طلا مسروقه از مخفیگاه مالخر/ برملا شدن راز قتل پیرزن با سرقت طلاجات

برگزاری اردوی جهادی سلامت در سروستان

علامت استاد حقیقی داشتن تزکیه برای تسخیر قلوب است

روایت مهر از شهرک چوبی امامزاده ابراهیم(ع) شفت

شیراز میراث‌دار فرهنگ غنی و شهر انسان‌های معتدل است

باشگاه استقلال پلمب شد

علمای ربانی در برخی نقاط مهجورند/ حجاب از معضلات کف جامعه است

شیراز چکیده تمام افکار بزرگان است

باشگاه استقلال پلمپ شد | ادامه اتفاقات عجیب با رفتن خطیر به باشگاه

(ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم

بارش باران، نقش رستم را تعطیل کرد

کار ترانشه حاجی آباد به دستگاه قضا رسید

«یسنا» زنده پیدا شد + فیلم

جزییات حادثه مسمومیت پزشکان در مهمانی شیراز/ یک پزشک: مسمومیت با «متانول» نبوده/ هیچ‌کس به کما نرفته؛ خبر نارسایی کلیوی چند تن دیگر کذب است؛ این اشخاص به درخواست خودشان دیالیز شدند

همایش شهدا و تقریب برگزار می شود/ شهدای تقریب از افتخارات ما هستند

خیزش دانشجویان جهان مهر تأییدی بر متخاصم بودن صهیونیست ها است

حب به اهل بیت موجب تقریب است

امسال میراث مکتوب علمای اهل‌سنت آذربایجان‌غربی ثبت می‌شود

شیراز با برد مقابل صدرنشین خندید

اتفاقی عجیب که هواداران استقلال را شوکه کرد

محاصره کارخانه اسلحه‌سازی حامی رژیم صهیونیستی در انگلیس