پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟ مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / « آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟ » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر محمدمهدی بهکیش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 برای بررسی وضعیت رشد اقتصادی کشور باید به مدل‌های رشد متداول مثل مدل رشد سولو مراجعه کرد. بنا بر این مدل، رشد به سه پایه اساسی تکنولوژی، سرمایه و نیروی کار نیاز دارد. کشورها با الگوهای مختلفی به رشد می‌رسند؛ اما هریک از آنها حداقل یکی از این سه پایه اساسی را مبنای رشد خود قرار داده‌اند. به‌عنوان مثال، در ایالات متحده آمریکا تکنولوژی یکی از اصلی‌ترین ارکان رشد اقتصادی است. آمریکا با ایجاد سیلیکون‌ولی مهم‌ترین اثر را در بازار تکنولوژی در سطح دنیا گذاشته است یا کشوری مثل چین جذب سرمایه خارجی و استفاده از نیروی کار ارزان را مبنای رشد خود قرار داده بود و به رشد نسبتا پایدار رسید.
ما در ایران تقریبا هر سه پایه رسیدن به رشد را از دست داده‌ایم. با توجه به الگوهای پرتنشی که با اکثر کشورهای دنیا داریم، توان جذب سرمایه خارجی را از دست داده‌ایم. از طرف دیگر با توجه به وضعیت نامطلوب اقتصادی و تورم، درآمدها بیشتر به سمت مصرف رفته‌اند. بنابراین پس‌انداز و در نتیجه آن سرمایه‌گذاری داخلی قابل توجهی نیز نداریم. از طرف دیگر با توجه به بیکاری و نرخ بالای مهاجرت نیروی انسانی و نخبگان، دستیابی به رشد پایدار با کمک نیروی کار نیز ممکن به نظر نمی‌رسد. به همین ترتیب درباره تکنولوژی نیز، فضای پشتیبان مناسب برای به‌وجود آمدن انسان خلاق بهره‌ور وجود ندارد. برای اینکه تکنولوژی خلق شود و به مرحله کسب‌وکار اقتصادی برسد، باید محیط پشتیبان از طرف دولت‌ها وجود داشته باشد تا ضمن رعایت حقوق مالکیت، با تضمین آزادی‌های لازم اجازه دهد که ایده‌های خلاقانه شکل بگیرند و تبدیل به کسب‌وکارهایی برای رشد تکنولوژی و جذب سرمایه شوند.

یکی از مهم‌ترین دلایل نرخ‌های مهاجرت یا به عبارت دیگر فرار مغزها که هرروز با آن مواجه می‌شویم همین است که دولت‌ها نتوانسته‌اند محیط فعالیت اقتصادی مناسبی در اختیار انسان خلاق قرار دهند و او را به درآمدزایی برسانند. با توجه به اینکه به دلایل مختلفی روابط بین‌المللی ما در نقطه‌ای است که امکان جذب سرمایه خارجی بعید به نظر می‌رسد، تنها درآمدهایی که می‌توانیم کسب کنیم از محل فروش منابع طبیعی مثل نفت است و تنها با فروش این منابع می‌توان به رشدهای کوتاه‌مدت دست پیدا کرد. فروش نفت ممکن است ناگهان از 300هزار بشکه به یک‌میلیون بشکه در روز برسد و به‌طور ناگهانی نیز متوقف شود. بنابراین نمی‌توان به فروش منابع تکیه کرد و بر مبنای آن به برنامه‎ریزی پرداخت.
از طرف دیگر با توجه به تحریم‌ها، عملا شفافیت از بین رفته است و اطلاعات دقیقی از درآمدهای نفتی در اختیار نیست. البته با توجه به اینکه درآمدهای نفتی به هر مقدار که وجود داشته باشد، به مصرف می‌رسد و تبدیل به سرمایه‌گذاری نمی‌شود و به علاوه امکان افزایش بهره‌وری در تولید نفت و فرآورده‌ در اختیار نیست، آثار رشد و توسعه نفت به سرعت در حال کاهش است و قیمت‌گذاری نامناسب هم به امکان ایجاد و گسترش بحران انرژی می‌افزاید. بنابراین و در شرایط حاضر نمی‌توان از آنها برای بررسی امکان رسیدن کشور به رشد پایدار استفاده کرد. در اروپا انسان خلاق، به مدت چند قرن، از رنسانس تاکنون پرورش یافته است. به همین دلیل است که مشاهده می‌شود که حتی اتفاقاتی نظیر جنگ‌های جهانی اول و دوم نیز مسیر توسعه آنها را متوقف نمی‌کند و با اینکه این جنگ‌ها اروپا را تخریب کردند؛ اما بازهم از مسیر توسعه عقب نماند.
ما برای دستیابی به تکنولوژی باید از چرخ‌های از پیش‌ساخته کشورهای دیگر استفاده کنیم و الگوهای این کشورها را سرلوحه کار خود قرار دهیم که در محور آن چگونگی ایجاد روابط بین‌الملل مناسب و محیط مقرراتی پشتیبان کسب‌وکار در داخل است. این الگوها محدود به آمریکا و اروپا نیستند و امروزه مثال‌های متعدد دیگری از جمله چین، مالزی و ترکیه نیز دارند که شاید به ما نزدیک‌تر باشند. از نگاه نگارنده ما باید دو مبانی اصلی سرمایه‌گذاری و تکنولوژی را بهبود دهیم تا بتوانیم به رشد پایدار برسیم. فضای پشتیبان تکنولوژی باید تکنولوژی را از مراحل مطالعاتی جلوتر ببرد و باعث شود تکنولوژی استارت‌آپی به کسب‌وکار تبدیل شود تا بتواند با جذب سرمایه به افزایش رشد کمک کند. با توجه به اینکه نمی‌توان تغییرات سیاسی مختلف داخلی و خارجی را پیش‌بینی کرد و باید متمرکز بر پیش‌بینی در سطح اقتصادی باشیم در صورت حفظ شرایط موجود نمی‌توان امیدی به رسیدن به رشد پایدار اقتصادی داشت مگر اینکه دولت این سه پایه اساسی را مبنای کار خود قرار دهد و برای دستیابی به رشد پایدار تلاش کند.
توجه داشته باشیم که رشدهای کوتاه‌مدت اتفاقی است و به سرعت محو می‌شود. همان‌گونه که رشد متوسط کشور در دهه1390 زیر یک درصد است، مفهوم اقتصادی آن فقیر شدن جامعه است؛ زیرا عوامل تولید مجبور می‌شوند منابعی چون خاک، آب، هوا، ماشین‌آلات و حتی سلامت مردم و البته دانش و تجربه آنان را صرف استهلاک کنند؛ چراکه درآمدی برای گردش کار اقتصادی وجود ندارد. دولت هم که نمی‌تواند از درآمد منفی آنان مالیات بگیرد و متوسل به مالیات از طریق تورم می‌شود. از این مسیر است که جامعه هر روز ناتوان‌تر در تولید کالا و خدمات می‌شود. این سیکل را باید هرچه زودتر متوقف کرد و در مسیر رشد پایدار قرار گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/804690/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشورهای های اسلامی نقش اصلی در روی کار آمدن دولت جدید در سوریه را ایفا کنند

همه فرمانداران زن دولت چهاردهم را بشناسید

دکتر غلامرضا فتحعلی مدیرعامل «بانک قرض‌الحسنه مهر ایران» شد

نخبگان فرهنگی و هنری استان فارس به اردوی «ماه‌ها» اعزام شدند

رونمایی از تجهیزات و ابزارآلات تهیه شده توسط موسسه مسکن و عمران اجتماعی بسیج استان فارس

ششمین رویداد تولید محتوا دیجیتال بسیج استان فارس در شیراز برگزار می‌شود

ارتش سوریه اسیر یک جنگ روانی شد تا جنگ واقعی در میدان

تیراندازی به سوی امام جمعه؛ ماجرا چه بود؟

اتحاد نفتی ایران و چین مقابل ترامپ

پایان اعتماد به سلبریتی‌ها

تکفیری‌ها خودشان رسانه دارند، شما روابط عمومی نباشید

خداحافظی راهبردی از فضای مجازی

سخن نو آر که نو را حلاوتی‌ست دگر

سقوط اسد و آینده مقاومت

پیش گویی‌هایِ وارونه‌ی جواد لاریجانی

آینده سوریه پس از سقوط اسد

سقوط اسد بازی بزرگان بود

چرا مصرف ویتامین D در سالمندان مهم است؟

روایت اکوایران از افت سهم نخبگان از بودجه دولت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 19 آذر 1403

تمرکز بازار سهام بر تصمیمات تهران است یا دمشق؟

«غلامرضا فتحعلی» مدیر عامل بانک قرض الحسنه مهر ایران شد

کشف 6 هزار لوح گلی و اثر مُهر در تپه تیلینه کرمانشاه

عراقچی: ناتوانی ارتش سوریه و سرعت تحولات غافلگیرکننده بود/ حزب‌الله دچار مشکل نخواهد شد/ ارتش سوریه اسیر میدان روانی شد/ معارضین دولت سوریه از طیف‌های متعددی هستند/ اگر ارتش سوریه مقاومت می‌کرد حتی حلب هم سقوط نمی‌کرد/احتمال آتش بس غزه در هفته‌های آتی هست

عراقچی: ارتش سوریه اسیر یک جنگ روانی شد

تدوین برنامه جامع مصاحبه با حماسه سازان 6 بهمن و جنگل آمل در دستور کار قرار گرفت

ارتش سوریه بیشتر اسیر یک جنگ روانی شد

عراقچی: ارتش سوریه بیشتر اسیر جنگ روانی شد

تصاویر/ جلسه تدوین برنامه‌ جامع برای مصاحبه با حماسه سازان ششم بهمن و جنگل آمل

ثبت‌نام بیش از 3 هزار نفر در مرحله اول عمره مفرده فارس

جانباز 70 درصد کرمانشاهی به همرزمان شهیدش پیوست

گریز هسته‌ای یا مذاکرات هسته‌ای؟

دوره هولناک خاورمیانه

تلاش‌های چندمحوری آمریکا برای تضعیف محور مقاومت

حکومت 50ساله

مازوت همچنان می‌تازد؟

آیا رژیم غذایی بر «ام‌اس» تأثیر می‌گذارد؟

جلوگیری از ریزش مو با مصرف این ویتامین

زخم معده به روایت تصویر

این مواد غذایی سرشار از ویتامین D هستند

شیب افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز تند شد؛ دلار وارد کانال 72 هزارتومانی شد!

سمت و سوی بازار نفت پس از سقوط سوریه

فقط با ثبت ‌نام 500 ساتوشی بیت‌کوین جایزه بگیرید!

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری منصوب شد

106 کیلوگرم شمش طلا خریداری شد

بیانیه پایانی بیست‌وششمین نشست وزارتی GECF

پیش بینی قیمت دلار 19 آذر 1403

پیش بینی بورس دوشنبه 19 آبان 1403

دیدن اولین شهر دایره‌ای ایران را از دست ندهید +عکس

نظارت ویژه بر نحوه توزیع نفت سفید و سیلندر گاز و جلوگیری از افزایش قیمت کاذب