پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ انتخابات و آینده دموکراسی در ترکیه و منطقه مقالات

سرمقاله شرق/ انتخابات و آینده دموکراسی در ترکیه و منطقه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق / « انتخابات و آینده دموکراسی در ترکیه و منطقه » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
انتخابات شهرداری‌ها که یکشنبه گذشته در ترکیه برگزار شد و بنا بر ماهیت قرار بود یک انتخابات کمتر سیاسی باشد، عملا به یکی از سیاسی‌ترین انتخابات‌ها در ترکیه معاصر تبدیل شد. اهمیت این انتخابات از این نظر است که می‌تواند شروع پایان دوران اردوغان در ترکیه باشد. باخت سنگینی که حزب اردوغان (حزب عدالت و توسعه) در این انتخابات محلی متحمل شد، از زمان شروع موفقیت‌های او و حزبش در اوایل دهه 2000 تاکنون بی‌سابقه بوده است. کاندیداهای طرفدار اردوغان در شهرهای اصلی ترکیه مانند آنکارا، استانبول، ازمیر و نیز در 19 مرکز شهری عمده دیگر، حتی برخی شهرهای واقع در مناطق سنتی‌تر مجاور دریای سیاه و آناتولی مرکزی، متحمل شکستی قاطع شدند‌‌ و این در حالی بود که حزب عدالت و توسعه دست به بسیجی گسترده برای پیروزی در این انتخابات زده بود.
اردوغان توجه داشت که آینده سیاسی‌اش در گرو بازپس‌گیری شهرهای اصلی ترکیه، به‌ویژه استانبول، از احزاب رقیب و سپردن آنها به شهردارانی از حزب عدالت و توسعه است. به‌این‌دلیل او شخصا تلاش بسیاری برای تبلیغ کاندیداهای حزبش کرد. شرکت او در هفته قبل از رأی‌گیری در کارزارهای انتخاباتی به نفع کاندیداهای حزبش گسترده بود. او در شب قبل از رأی‌گیری نیز نمازی نمادین در مسجد ایاصوفیه گزارد. عزم اردوغان به باز‌پس‌گیری استانبول عملا خود او را به رقیب اصلی امام‌اوغلو، کاندیدای رقیب از حزب جمهوری‌خواه خلق، تبدیل کرد. برخی ناظران از این نظر این مبارزات انتخاباتی را یک رقابت زودرس بین او و امام‌اوغلو، شهردار پیروز استانبول، تلقی کرده‌اند. هم‌زمان شرکت اردوغان در مبارزات انتخاباتی موجب بسیج بیشتر مخالفان او در استانبول و در سراسر ترکیه نیز شد. شکست کاندیدای مورد حمایت اردوغان در استانبول با فاصله حدود 10 درصد از امام‌اوغلو، دوام او مانند خاری در پهلوی اردوغان را تضمین کرد. این تحول به‌ویژه از آن نظر مهم است که در صورت کاندیدا‌شدن مجدد اردوغان در انتخابات ریاست‌جمهوری 2028 امام‌اوغلو که عملا به نماد امید برای مخالفان اردوغان تبدیل شده است، به احتمال زیاد رقیب او خواهد بود. پیروزی قاطع امام‌اوغلو این بار برخلاف پیروزی شکننده‌اش در انتخابات 2019 ممکن است سدی نیز در برابر چالش‌های سیاسی و قضائی قبلی مخالفانش باشد. پیامد دیگر شکست حزب اردوغان می‌تواند این باشد که او را در تهیه مقدمات برای کاندیداتوری مجدد در انتخابات ریاست‌جمهوری در سال 2028 با مشکل مواجه کند. برای این منظور، اردوغان ناچار است دوباره دست به تغییر قانون اساسی بزند که با توجه به این شکست و اکثریت ناکافی حزب او در مجلس ترکیه احتمال موفقیتش از هر زمان دیگر کمتر خواهد بود.

سخنان اردوغان بعد از شکست انتخاباتی‌اش نیز برای تقویت دموکراسی در ترکیه نویدبخش بود. او در سخنانی خطاب به حامیانش از دموکراسی به عنوان «پیروز اول این انتخابات» یاد کرد. او با اشاره به اینکه حزبش نتوانسته است نتیجه مورد انتظار را در انتخابات محلی به دست آورد، گفت: «خواهیم کوشید تا در شهرهایی که ملت به کسان دیگری رأی داد، ایجاد اعتماد کنیم». او افزود: «پیام رأی‌دهندگان را شنیدیم. اگر اشتباهی کرده‌ایم، در رفع آن خواهیم کوشید و اگر موضوعی را نادیده گرفته‌ایم، جبران خواهیم کرد». اردوغان خدمات بزرگی به ترکیه کرده‌ است که احیای اقتصاد آن کشور و کوتاه‌کردن دست نظامیان از سیاست در رأس آن قرار دارد؛ اما میل او به مادام‌العمر کردن حکومتش مانند موارد مشابه، هم برای خودش و هم برای کشورش مشکل‌ساز شده است. این میل تاکنون به اعتبار او و به ارزش دستاوردهایش لطمه زده‌ است. اگر با توجه به سخنانش بر این میل خود فائق آمده باشد، هم به کشورش، هم به جایگاه خود در تاریخ کشورش خدمت بزرگی کرده است. انتخابات شهرداری‌ها می‌تواند راه را برای آینده‌ای متفاوت برای ترکیه و تطبیق سیاست ترکیه با تحولاتی که در سال‌های اخیر در آن کشور روی داده، بگشاید. گشوده‌شدن دورنمایی جدید در برابر جامعه از طریق صندوق رأی به خودی خود تحول مهمی در راستای نهادینه‌کردن و تقویت دموکراسی در ترکیه است. پذیرش شکست از سوی اردوغان بیش‌ازپیش ناظران را به آینده دموکراسی در ترکیه امیدوار کرده است.
این تحول برای خاورمیانه نیز که چندان با تغییر از طریق صندوق رأی آشنا نیست، تحول مثبت و میمونی است. تقویت دموکراسی در ترکیه و تقویت سنت حل اختلافات از طریق صندوق رأی می‌تواند بر مناطق پیرامونی ترکیه نیز اثرات مثبتی داشته باشد. اینکه در خاورمیانه یک رهبر مقتدر را بتوان به طور واقعی از طریق صندوق رأی از رأس به زیر آورد، می‌تواند یک واقعه مهم تاریخی باشد. اگر دموکراسی را قبل از هر چیز توان به زیر کشیدن رهبران به شکلی مسالمت‌آمیز و از طریق صندوق رأی معنی کنیم، این انتخابات را می‌توان گامی بلند در ترکیه به سمت دموکراسی و عاملی اثربخش برای کل منطقه به شمار آورد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/804457/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نکات مهم برای پیاده‌روی اربعین؛ از مسیرهای مورد تایید حرکت کنید

آغاز پروازهای ویژه اربعین در روزهای آینده

توضیح شرکت دخانیات درباره مالیات و قاچاق سیگار

کاهش بیش از 14 هزار واحدی شاخص کل بورس

ارتقای رتبه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نظام جهانی «وبومتریکس»

واگن های چینی تا بهمن ماه وارد ایران می شود

ماجرای کلیپ تجمع اتباع در میدان شهرداری شیراز چه بود؟+ فیلم

جابجایی مزار مطهر شهید جواد رضایی

بررسی روند پیشرفت پروژه‌های نهضت ملی مسکن، مسکن مهر و پروژه‌های راه‌سازی شوشتر

عراق؛ بازار شناخته شده محصولات استان فارس

تصادف در محور نی‌ریز فارس سه کشته بجا گذاشت

ماجرای کلیپ تجمع اتباع خارجی در میدان شهرداری شیراز چه بود؟

ورزشکاران کره‌ای در اقدامی اعتراضی دهکده المپیک را ترک کردند

آمادگی برای جذب سرمایه گذار طرح‌های صنعتی صادرات محور در منطقه ویژه اقتصادی کازرون

بیشترین مبادله اقتصادی میان فارس و عراق در حوزه های پزشکی و گردشگری است

سرخوردگی بی‌بی در واشنگتن

توصیه‌های مهم مدرس هلال احمر برای بیرون رفتن در گرما

اهمیت کنترل میزان قندخون در پیشگیری از دیابت

بازار سرد قیمت‌ها در گرم‌ترین روزهای سال؛ سکه بدون تغییر ماند

هشدار سازمان بازرسی به جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار کالاها

هوای لامرد، امروز ناسالم برای گروه‌های حساس

آمادگی برای جذب سرمایه‌گذار در طرح‌های صنعتی کازرون

حضور سوارز در پرسپولیس منتفی شد؟

برگزاری جلسه شورای حفاظت و صیانت از منابع آب، اراضی ملی و کشاورزی کازرون

اختتامیه دومین رویداد ملی سرود فجر بسیج فارس

اعلام آمادگی ائمه جمعه فارس جهت حمایت از دولت چهاردهم

اهمیت مدیریت و راهبری خطوط مترو شیراز از زبان شهردار

نگرانی از تامین آینده، عامل نبود تمایل برای فرزندآوری است

« پال» سی و هشتمین شهرستان فارس می‌شود

ملی‌پوش تیم کبدی فارس چشم انتظار حمایت مسئولان/ خیرین به کمک میترا بیایند

زمین خوردن دولت پزشکیان به نفع هیچ کس نیست

همه مردم در معرض پرتوهای فرابنفش هستند

حراج چهلم شمش طلا لغو شد

توصیه‌های اقتصادی نمایندگان بخش خصوصی به رئیس جمهور منتخب

رئیس سازمان هواپیمایی: شهریور 1400 از 13 هواپیمای برجامی فقط3 هواپیما فعال بود

بیانیه مجمع جهانی اهل‌بیت درباره تعطیلی مرکز اسلامی هامبورگ

10 سریال کره‌ای «ماورائی» که نباید از دست بدهید

اتهام ترویج افراطی‎گری به مرکز اسلامی هامبورگ بی پایه و اساس است

پیش‌راه‌اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی

بیانیه مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) درباره تعطیلی مراکز اسلامی هامبورگ، برلین و فرانکفورت

گردشگری خارجی برای فارس 39 میلیون و 820 هزار دلار درآمد داشت

توضیح مدیرعامل آبفای شیراز درباره قطع مداوم آب در شهر صدرا

با توسعه کشت گلخانه تابع اقلیم می‌توان در مصرف آب صرفه‌جویی کرد

ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان پیش‌بینی شد

آذرخش فارس نایب قهرمان رقابت‌های لیگ برتر بوکس کشور

خدمات رایگان گروه جهادی به روستا‌های بخش پاتاوه

درخواست سریع و جدی از رئیس جمهور منتخب برای حل مشکلات معیشتی

3 فوتی بر اثر تصادف در محور نی ریز

اهمیت مدیریت و راهبری خطوط مترو شیراز از زیان شهردار

باید سال‌ها کار کرد تا عقب ماندگی دوومیدانی جبران شود