تولید کاغذ تحریر ایرانی در فارس تا پایان 1403
اقتصادي
بزرگنمايي:
پیام فارس - کارخانه کاغذسازی زاگرس واقع در جاده شیراز - مرودشت، در شهرک صنعتی آب باریک زرقان واقع شده و قدمتی 18 ساله دارد.
تولید انواع مختلف کاغذ از جمله کاغذ تحریر با به کارگیری روش جوهرزدایی کاغذهای باطله و بازیافتی و تبدیل آنها به خمیر و ماده اولیه تولید کاغذ، از ویژگی های این واحد صنعتی در دست احداث است.
طرح صنعتی کاغذ زاگرس با 110 هزار متر مربع مساحت، ظرفیت تولید سالانه 125 هزار تن انواع کاغذ از جمله 40 هزار تن کاغذ چاپ و تحریر که 10 تا 20 درصد کاغذ مورد نیاز کشور محسوب می شود، از محل کاغذهای بازیافتی را دارد و از پروژه های مهم اقتصاد مقاومتی کشور محسوب می شود
همه این ویژگی ها و نیاز کشور به تامین کاغذ تحریر در داخل، سبب شد کارخانه کاغذسازی زاگرس با امید تولید کاغذ تحریر ایرانی مورد حمایت دولت قرار گیرد.
با آغاز دولت سیزدهم و رویکرد بهبود اقتصادی بر پایه توان داخلی، این کارخانه در حال ساخت بیش از گذشته در محور توجه و حمایت مدیران استانی و کشوری واقع شد و بارها مسئولان کشوری از آن بازدید کردند.
رئیس جمهور پنجشنبه 22 مهرماه 1400 در اولین سفر خود به استان فارس پس از بازدید از کاغذسازی زاگرس بیان کرد: «مراکز تولیدی از این دست در اولویت دریافت تسهیلات و منابع مالی هستند، نه افرادی که این منابع را در جای دیگری هزینه می کنند.
درحالی که کشور برای تأمین کاغذ نیاز به واردات دارد، به هیچ وجه قابل قبول نیست یک کارخانه کاغذسازی که بخش قابل توجهی از آن احداث شده، برای تکمیل و بهره برداری سالها معطل تسهیلات باشد و بناها و تجهیزات آن بدون استفاده بماند و فرسوده شود.
استاندار کار تکمیل این واحد تولیدی را با جدیت پیگیری کند تا چنانچه مالک کارخانه وعده داده است، هر چه سریعتر با راهاندازی این کارخانه 600 نفر مشغول کار شوند و با رونق تولید، گامی برای تأمین کاغذ مصرفی در کشور برداشته شود.»
مهر ماه 1401 نیز محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از این طرح صنعتی بازدید و بیان کرد: «درست نیست که یکسال از بازدید رئیس جمهور گذشته و هنوز عملیات این کارخانه به اتمام نرسیده باشد. هرچند کار زیادی صورت گرفته اما باید عملیات راهاندازی این کارخانه با سرعت بیشتری دنبال شود.»
سرانجام در اردیبهشت ماه سال جاری پس از کش و قوس ها و جلسات متعدد ناشی از تغییراتی که مالک در مقدار تسهیلات مورد مطالبه خود ایجاد می کرد و محدودیت های مالی، بانک صنعت و معدن با تعهد 400 میلیارد تومان، پرداخت تسهیلات به کاغذسازی زاگرس را آغاز نمود.
این واریزی ها فازبندی شده و با بررسی پیشرفتهای کارخانه پرداخت شد و همچنان نیز ادامه دارد.
همچنین 26 مرداد ماه، در دومین دیدار رییس جمهور با فعالان اقتصادی، رییس جمهور پس از استماع صحبتهای مدیرعامل کارخانه کاغذسازی زاگرس بر حل چالش های کارخانه تأکید و به وزرا و مدیران اقتصادی در این باره مأموریت داد.
طبق اعلام سازمان صمت استان فارس میزان تسهیلات پرداختی به شرکت کاغذ زاگرس فارس در طول سالهای مختلف از سوی بانک صنعت و معدن به این شرح بوده است:
1-مبلغ 150 میلیارد ریال سال 1392 - 1394 توسط بانک صنعت و معدن
2-مبلغ 250 میلیارد ریال سال 1395 توسط بانک صنعت و معدن
3- مبلغ 770 میلیارد ریال (سال 1398 لغایت آبانماه 1399) توسط بانک صنعت و معدن
4- مبلغ 180 میلیارد ریال توسط بانک تجارت (1390 مصوب و در سال 1391 قرارداد منعقد و تا سال98 پرداخت شده است از این مبلغ 26 میلیارد ریال سپرده بانک )
5- جهت تکمیل طرح و با توجه به مصوبه سفر ریاست محترم جمهوربه استان؛ 6000 میلیارد ریال مصوب که سهم بانک 4000 میلیارد و سهم سرمایه گذار 2000 میلیارد ریال که از این مبلغ 300 میلیارد ریال به عنوان قسط اول در 25 اردیبهشت ماه 1402 پرداخت شد.
در ادامه 1402/05/09 مبلغ 616/514 میلیارد ریال و 1402/05/15 مبلغ 282/237 میلیارد ریال واریز شد که مجموعا تاکنون 1198/751 میلیارد ریال پرداخت شده است. همچنین بانک تجارت با مشارکت در طرح بازچرخانی پساب کارخانه 90 میلیارد تومان پرداخت نموده است.
سیدرضا ساداتی، معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری ادارهکل صنعت، معدن، تجارت استان فارس در این باره به خبرگزاری فارس گفت: وضعیت کاغذسازی زاگرس الان از مسیر دو بانک توسعه تعاون و بانک تجارت در حال پیگیری است.
ساداتی افزود: بازچرخانی پساب صنعتی کارخانه را یک شرکت مورد تایید بانک تجارت که در حال حاضر کاغذ خوزستان را هم اجرا می کند بر عهده گرفته است و بانک تجارت در این پروژه مشارکت دارد.
وی گفت: هزینه این اجرای این کار 720 میلیارد تومان برآورد شده که به شکل مشارکتی از سوی بانک و مالک تامین می شود و تا الان مجموعا از سوی بانک و سرمایهگذار 150میلیارد تومان پرداخت شده است.
به گفته معاون سازمان صمت استان فارس، به نسبت 70 به 30 درصد، 90 میلیارد تومان از طرف بانک و 65 میلیارد تومان از سوی مالک تأمین شده است.
وی افزود: این هزینهها صرف خرید الکتروپمپ و تجهیزات بازچرخانی آب و تصفیه آب میشود و طبق گفته مدیر عامل قرارداد با شرکت مجری طرح پساب برای مدت یکسال است.
ساداتی به اقدامات اجرایی طرح اشاره کرد و گفت: در حوزه اجرا، بانک صنعت و معدن پایکار است و آخرین اقدامات و پیشرفتی که حاصل شده در مسائل آب، برق، گاز و ماشین آلات است که 96درصد pm3 و 60درصد pm2 نصب شده است و مالک اظهار کرده که به موازات اجرای پساب، من خطوط تولید را هم جلو می برم.
وی افزود: سوله 6 هزارمتری که برای مواد اولیه است هم برای محصول، در بازدیدهای قبل فونداسیون آن زده شده بود و اسکلتش هم پای کار بود، در حال حاضر به گفته مالک فقط پوشش سقف آن مانده است.
معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری ادارهکل صنعت، معدن، تجارت استان فارس خاطرنشان کرد: تقریبا همه سازه ها تمام شده است و برق و آب و گاز هم مشکل خاصی ندارد. اما بخشی از تابلوهای برق همچنان بین مالک، پیمانکار و بانک در حال رفت و برگشت است و هنوز برخی تابلوهای برق مانده و اجرا نشده است.
ساداتی در مورد شیوه تامین برق کارخانه گفت: خط انتقال برای تامین 9 مگاوات برق کشیده شده، تراسفرماتورها نصب شده و خیلی از تاسیسات احداث شده است.
وی تصریح کرد: این طرح، پروژه بزرگی است و مصرف برق آن اندازه یک شهرک صنعتی است. منطقه ویژه اقتصادی شیراز 7 مگاوات مصرف برق دارد، شهرکهای صنعتی استان عموما با 5، 6 مگاوات کار می کنند که سهم هر واحد صدکیلو، دویست کیلووات است. اما این کارخانه به تنهایی 9 مگاوات خط انتقال کشیده است.
معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری صمت فارس در خصوص تامین تسهیلات گفت: از بعد از سفر اول رییس جمهور بیش از یکسال هیچ اتفاقی رخ نداد، اما در بازه زمانی شش ماهه اخیر که بانک تحرک داشته ، پیشرفت کار خیلی رضایت بخش بود.
در بحث ماشین آلات تامین هزینه صددرصد از سمت مالک بود. تمام پرداختیهای بانک صنعت و معدن برای ابنیه، زیرساخت و تاسیسات است. به ازای هر میزان واریزی البته پیشرفت داشته است.
ساداتی در مورد نیروی کار نیز گفت: بنا به گفته مالک الان قریب به صد نفر در بخش های مختلف پروژه در حال فعالیت هستند. در طرح های بزرگ، بخشی از نیروی انسانی، نیروهایی هستند که در راه اندازی پروژه مشغول به کار هستند یک بخش هم در زمان بهره برداری اضافه می شوند که معمولا سه، چهار ماه قبل از شروع فعالیت کارخانه با فراخوان و آموزش جذب نیرو می کنند.
معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری ادارهکل صنعت، معدن، تجارت استان فارس تصریح کرد: همه این برنامهها برای تولید کاغذ تحریر است. هزینههای پساب با هدف تولید تحریر صورت گرفته و پیش بینی ما این است که پایان نیمه اول 1403 فعالیت کارخانه با هدف تولید کاغذ تحریر آغاز شود و 220 تن در روز تولید کاغذ می تواند داشته باشد.
ساداتی تأکید کرد: دولت الحق و الانصاف پای کار بود و اهتمام کامل را برای به سرانجام رساندن این طرح انجام داده است و در راستای منویات مقام معظم رهبری ما شاهد راه اندازی تولید کاغذ در استان فارس باشیم.
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/764939/