پیام فارس

آخرين مطالب

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست سیاسی

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
الکسی دو توکویل، اندیشمند فرانسوی، زمانی نوشت که «ناآرامی و بی‌ثباتی» بخشی جدایی‌ناپذیر از جمهوری‌های دموکراتیک است. اکنون که دونالد ترامپ به قدرت بازگشته و دولت او شروعی پرتلاطم داشته است، به نظر می‌رسد توکویل شدت این امر را کمتر از حد واقعی برآورد کرده بود.
انتخابات در هر کشور دموکراتیکی پیامدهایی به دنبال دارد. در آمریکا، انتخابات نوامبر 2024، که به روی کار آمدن دولت ترامپ انجامید، به دلیل کاهش اعتماد داخلی به کارشناسان و سست شدن بنیان‌های سنتی سیاست خارجی، بی‌ثباتی و دگرگونی‌های بیشتری را برای جهان به ارمغان آورده است.
ترامپ با هدف دگرگون ساختن روابط واشنگتن با جهان دور جدید ریاست‌جمهوری خود را آغاز کرده و در 100 روز نخست، گام‌های مؤثری در این مسیر برداشته است. متحدان و رقبای آمریکا همگی با پیامدهای این دوره جدید مواجه شده‌اند؛ برخی غافلگیر و برخی دیگر امیدوار گشته‌اند. با کاهش نفوذ جهانی آمریکا تحت سیاست‌های کنونی، این تغییرات شتابان، جهان را به سمت ساختاری پراکنده‌تر و کمتر تحت سلطه ایالات متحده سوق می‌دهد. نحوه واکنش کشورها به این تحولات، نه‌تنها مسیر آینده خودشان، بلکه طرح کلی نظم نوین جهانی را نیز رقم خواهد زد.
اتحادیه اروپا، آلمان، کانادا، ژاپن و کره جنوبی در تلاش‌اند تا با ایجاد مناسبات جدید، فشار وارده بر روابط خود با آمریکا را جبران کنند. آفریقای جنوبی و برزیل نیز از این فضا برای افزایش نفوذ جهانی خود و پیشبرد نظم بین‌المللی فراگیرتر بهره می‌جویند. چین نیز می‌کوشد از این وضعیت به نفع خود استفاده کرده و روابط منطقه‌ای‌اش را تحکیم بخشد. با این حال، گستردگی این تحول به حدی است که کشورها همزمان با تلاش برای تعامل و معامله با واشنگتن، به تعمیق روابط خود با دیگر بازیگران نیز می‌پردازند.
گروه دیگری از کشورها، نظیر روسیه، عربستان سعودی، ترکیه و هند، ریاست‌جمهوری مجدد ترامپ را یک فرصت تلقی کرده و به دنبال برقراری روابط نزدیک‌تر با آمریکا یا هم‌سویی راهبردی با او هستند. اما این نزدیکی، لزوماً آنها را از گزند آشفتگی‌های اقتصادی جهانی یا آسیب‌پذیری‌های امنیتی ناشی از سیاست‌های دولت ترامپ مصون نمی‌دارد. این کشورها، علی‌رغم خوش‌بینی اولیه، به‌طور کامل تسلیم خواسته‌های واشنگتن نشده و برای کاهش خطرات ناشی از تصمیمات غیرقابل‌پیش‌بینی کاخ سفید، سایر گزینه‌ها را نیز مدنظر قرار می‌دهند.
ایران در موقعیتی منحصربه‌فرد قرار دارد. از یک سو با کارزار «فشار حداکثری» و تهدیدات نظامی دولت کنونی ترامپ مواجه است و از سوی دیگر، آگاه است که مذاکرات هسته‌ای می‌تواند گشایش اقتصادی به همراه داشته باشد. همچنین، عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، که در سیاست‌های فعلی مشهود است، با اهداف راهبردی ایران هم‌راستاست.
سیاست‌گذاران نمی‌توانند در انتظار قضاوت تاریخ بمانند. آنچه در حال حاضر، با روی کار بودن دولت ترامپ، قابل مشاهده است، وجوه اشتراک میان این گروه‌ها و پرسش‌های بنیادینی است که جهان با آن‌ها دست‌به‌گریبان است.
نظم کنونی جهانی به‌شدت آسیب دیده است. ایالات متحده، که زمانی معمار این نظم بود، اکنون با سیاست‌های دولت فعلی، خود به یکی از عوامل اصلی برهم‌زننده آن تبدیل شده است. این در حالی است که قدرت اقتصادی آمریکا نیز پیش از این رو به کاهش نهاده بود؛ سهم این کشور از تولید ناخالص داخلی جهانی از 40 درصد در سال 1960 به 26 درصد در سال 2023 رسیده و بر اساس شاخص برابری قدرت خرید، این سهم به 15 درصد کاهش یافته بود. در مقابل، چین حدود 20 درصد و کشورهای عضو بریکس مجموعاً 35 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص داده و 45 درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند.
این دگرگونی‌های ساختاری، اقدامات دولت کنونی ترامپ را در چشم‌اندازی متفاوت قرار می‌دهد. برخلاف هدف اعلامی او مبنی بر احیای قدرت اقتصادی آمریکا از طریق اعمال تعرفه‌ها، نتیجه ممکن است معکوس باشد. کشورها ممکن است مبادلات تجاری خود را با آمریکا کاهش داده یا به استفاده از ارزهای جایگزین دلار روی آورند. خروج از نهادهای چندجانبه و عقب‌نشینی از ائتلاف‌های امنیتی، که از سیاست‌های دولت اوست، شاید منابعی را آزاد کند، اما به‌احتمال زیاد به تضعیف نفوذ آمریکا خواهد انجامید. بعید است طراحان این رویکرد به اهداف خود دست یابند و بازگشت به دوران ائتلاف‌ها، نهادها و تلاش‌های پیشین آمریکا برای حفظ نظم مبتنی بر قوانین، دیگر امکان‌پذیر به نظر نمی‌رسد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/954911/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراقبت از مغز را به این دو ماده غذایی واگذار کنید

کره جنوبی می‌خواهد تجربیات خود را در حوزه مسکن به ایران منتقل کند

ایران از صادرکننده انرژی به واردکننده تبدیل شد؛ راه‌حل کجاست؟

ادعای فارس در مورد بابک زنجانی و بیژن زنگنه

بازارهای سهام آسیا بی‌رمق شدند

مرحل دوم عرضه اولیه نماد مهر به روش ترکیبی

تحریف نام خلیج فارس توسط گوگل از مراجع بین المللی پیگیری حقوقی می‌شود

مدیر کل ثبت احوال فارس : سیاست های تشویقی قانون جوانی جمعیت باید عملی شود

فیلم‌برداری فیلم سینمایی «چشمهایش» در شهرک غزالی آغاز شد

اکران مستند «دانشمند دریاها» با حضور نخبگان و فرهیختگان در بوشهر

مشاور رئیس جمهور: دولت چهاردهم با نظارت‌های فراقانونی در دانشگاه‌ها مخالف است

مهر تایید ال‌کلاسیکو به یک تمدید قرارداد

نماد خلیج فارس در هفته پایانی لیگ برتر؛ همه تیم‌ها هم‌صدا شدند

مهر در فرابورس با قیمت 3121 ریال عرضه اولیه شد

دیدار جمعی از علمای اهل سنت بنگلادش با حجت‌الاسلام و المسلمین محسن قمی/تمام دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران به برکت قرآن کریم است

عکس | حضور یک نماینده مجلس با لباس تیم لیگ برتری!

آهی: بین رقابت فکری و دشمنی سیاسی تمایز وجود دارد

مرحل دوم عرضه اولیه مهر به روش ترکیبی

تور خاورمیانه‌ای ترامپ منهای اسرائیل/وقتی سعودی‌ها و آمریکایی‌ها با هم متحد می‌شوند...

خوشحالی منحصربه‌فرد نماینده شیراز از لیگ برتری شدن فجر سپاسی

سرمقاله اطلاعات/ این وضعیت دوام می‌یابد؟

زادروز نابغه فروتن و وارسته ایرانی

سرمقاله سازندگی/ سه پیام دور چهارم

آکنه در بزرگسالی خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش می‌دهد

دومین کنگره ملی طب ایرانی، بستری برای تبادل علمی در این حوزه

خواب بی‌کیفیت اولین علامت آلزایمر؟

مخالفت مجلس با افزایش تعرفه اینترنت موبایل

جزئیات دریافت وام مشاغل خانگی

افزایش و اصلاح قیمت 900 قلم دارو در سال گذشته

سرامیک خودرو چیست ؟ آموزش و اجرا

زیان 3 میلیارد دلاری هوندا از تعرفه‌های آمریکا

دبیر سندیکای صنعت برق: اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست

قیمت جدید مرغ زنده و گوشت مرغ منجمد اعلام شد

حمایت از مهدی طارمی در اینستاگرام باشگاه اینتر با کلید واژه خلیج فارس

گام به گام محرومیت‌زدایی در مناطق محروم شیراز

روضه‌های خانگی سنگرهای حفظ معارف اهل بیت(ع) هستند

از خرابه‌های گویم تا کمپ اعتیاد زنان/ رسانه‌ها روایتگران امید در مناطق محروم شیراز باشند

انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به کشورهای عربی تحت نظارت امارات و عربستان؟

شناسایی فرار مالیاتی 677 همتی در یک صندوق قرض‌الحسنه

سردار پاسدار محمد ناظری، مرد شماره یک خلیج فارس + عکس

توقیف 3 لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

تکریم حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی‌آزار شیرازی به مناسبت روز معلم

عکس/ لحظات به یادماندنی از شادی شیرازی‌ها پس از صعود فجر سپاسی به لیگ برتر

توقیف سه لنج و کشف 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس

جشن صعود فجر در صحن مجلس شورای اسلامی

حضور تیم‌های لیگ برتری در هفته آخر با نماد خلیج فارس

حضور تیم‌ها در هفته پایانی لیگ برتر با نماد خلیج فارس

تیم موتور کراس تیپ 33 المهدی نیروی زمینی سپاه قهرمان مسابقات موتور کراس استان فارس شد

مصطفی خورسندی: آداب نوکری، تجلی محبت و پیروی از اهل بیت (ع)

نماد خلیج فارس وجه اشتراک لیگ برتری‌ها در هفته پایانی فصل