پیام فارس

آخرين مطالب

نفس‌های آخر گیوه‌دوزی در قطب صنایع دستی فارس مقالات

نفس‌های آخر گیوه‌دوزی در قطب صنایع دستی فارس
  بزرگنمايي:

پیام فارس -  گیوه؛ پاپوش سنتی شهرستان آباده استان فارس است که در حال از دست دادن زیست سنتی خود است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، استان فارس مهد پرورش هنرهایی است که نشانگر فرهنگ غنی مردم این خطه است که تبلور عینی فرهنگ اصیل، بومی، مردمی و معنوی کشورمان است. این استان همواره معرف خصوصیات بارز و شاخص هنر و تمدن این مرز و بوم چه در داخل و چه در خارج از کشور بوده است.
امروزه نیز در استان فارس هنرمندان و صنعتگرانی فعالیت می‌کنند که همچون گذشتگان خود بی‌ادعا در پی تعالی هنر خویش‌اند.
یکی از محصولات منحصربه فرد استان فارس در صنایع دستی، گیوه‌دوزی است که با وجود نوآوری ها و ایده‌های خلاقانه توانسته است در رقابت با محصولات خارجی مشتری خود را داشته باشد. در سراسر ایران گیوه‌های مختلفی داریم برای نمونه در شهرکرد، کردستان و دیگر نقاط کشور این هنر سنتی وجود دارد، اما آنچه گیوه فارس را متفاوت می‌سازد، نوع گرهی است که آن را می‌سازد درحالی‌که دیگر گیوه‌ها بافت هستند.
چنانچه یک بخش از بافت گیوه از بین برود، آن قسمت خراب می‌شود، اما گره گیوه فارس در صورت قیچی‌شدن هم هیچ آسیبی نمی‌بیند و ساختار اصلی گیوه که به‌اصطلاح در فارس «رووال» نامیده می‌شود و شیرازه اصلی است از بین نمی‌رود. 
کرم علی سلیمی، هنرمند آباده‌ای که هنر گیوه‌دوزی را به طور اندک در شهرستان آباده ادامه می‌دهد و به دلیل کهولت سن احتمال دارد که این فرد و افرادی روزی نباشند که این هنر را آموزش دهند در نتیجه ضرورت یادگیری این صنایع‌دستی جهت احیای آن احساس می‌شود.
سلیمی پیش از این گفته بود: بعد از من در آباده دو نفر دیگر در حال دوخت گیوه هستند و دیگر در استان فارس فردی علاقه به دوختن گیوه‌ دوزی ندارد؛ البته کمبود تجهیزات گیوه‌دوزی هم باعث کاهش رونق و فراموش‌شدن این هنر شد.
وی از مسئولان درخواست کرده بود که برای علاقه‌مند شدن جوانان به این هنر باارزش تلاش کنند تا این هنر به فراموشی سپرده نشود و همیشه پابرجا باقی بماند. بر همین اساس خبرنگار ایسنا جهت احیای این هنر باارزش با بهزاد احمدی فارسانی، معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی فارس به گفت‌وگو پرداخت.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا که هنر گیوه‌دوزی در حال فراموش‌شدن است و میراث‌فرهنگی استان فارس در راستای ترویج این هنر چه اقدامی کرده است؟ گفت: تقاضای کم می‌تواند تنها دلیل منسوخ‌شدن هر هنری باشد. هر چه تقاضا بالاتر باشد هنر تولید می‌شود و اگر امروزه گیوه تولید شود؛ اما تقاضا و خریداری نداشته باشد مطمئناً بافنده آن از کار دست می‌کشد.
احمدی فارسانی با بیان اینکه گیوه‌دوزی نه‌تنها در شهرستان آباده بلکه به‌تازگی در روستای کندازی شهرستان مرودشت هم انجام می‌شود و به ثبت ملی رسیده است، تصریح کرد: قطعاً اگر بحث فروش رونق گیرد مشکل تولید حل خواهد شد.
معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی فارس در پاسخ به سؤال خبرنگار ما که آیا میراث کلاس آموزشی برای این هنر در شهرستان‌های استان برگزار می‌کند؟ اظهار کرد: برگزاری کلاس آموزشی منوط به این است که هنرمندی داشته باشد که بخواهد گیوه‌دوزی یاد بگیرد. البته آمادگی برگزاری کلاس‌های آموزشی در این حوزه هنری هستیم. مهم‌ترین مشکل در بحث آموزش گیوه‌دوزی، کمبود متقاضی است.
احمدی فارسانی خطاب به شهردار و فرماندار آباده اظهار کرد: از شهرداری درخواست می‌کنیم در حوزه توسعه و ترویج صنایع‌دستی آباده اهتمام داشته باشند. همچنین این اداره کل تولیدکننده را حمایت و صادرکننده را تشویق می‌کند.
به گزارش ایسنا، هنوز هم فرصت احیا و گسترش این هنر ماندگار وجود دارد، فرصتی که اگر از دست برود فقط باید به تندیس‌هایی که در این شهرستان قرار گرفته است بنگریم اما در شمار گزارش بعدی در خصوص ماندگاری این هنر به سراغ فرماندار و رئیس میراث فرهنگی شهرستان آباده که یکی از قطب‌های اصلی صنایع دستی است، خواهیم رفت تا از اقدامات این دو دستگاه در خصوص گیوه‌دوزی جویا شویم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/759691/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

چشمم خونریزی داره!

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

خلیج فارس؛ آیینه‌ای از عظمت و شجاعت ملت ایران

ترامپ در اندازه‌ای نیست که نام خلیج فارس را تغییر دهد

خلیج فارس حقیقتی تاریخی است؛ دشمنان با تحریف نام آن به دنبال تفرقه‌اند

جزییات عرضه اولیه شرکت سرمایه‌گذاری مهر در فرابورس

خلیج فارس هویت ملت ایران است

ترامپ بر نام «خلیج فارس» اعتراف کرد

سفر به ایام قدیم سال 1356؛ سفر فرح دیبا با جت شخصی به شیراز برای برپایی جشن هنر

واکنش جالب فیروز کریمی به اقدام ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس + فیلم

نماهنگ بچه‌های خلیج فارس + فیلم

حک شدن نام خلیج فارس در گذرنامه بنیانگذار امارات+ عکس

امام جمعه دیر: نام خلیج فارس تغییرناپذیر است

خلیج فارس نماد مقاومت و مایه افتخاراست

عمامه روحانیت ایران همان دستار فردوسی است | روحانیت کتک خورد و زندان رفت، اما این لباس اصیل ایرانی را حفظ کرد

توسعه انرژی‌های‌ تجدیدپذیر در صنعت پتروشیمی

حقایق تاریخی ایران با سیاست بازی قابل حذف و انکار نیست

انبوه سازان تکالیف خود را در باب مدرسه سازی انجام دهند/ ترک فعل را پیگیری می کنیم

خطرات ماساژ عضلات ناحیه گردن

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

امام جمعه شیراز: نام خلیج فارس تاریخی با قدمت 3 هزار ساله دارد

عرضه مجموعه حدیثی 18 جلدی «جوامع الکلام» اثر علامه سیدمیرزا محمد جزائری

اکثر خودروسازان داخلی حاشیه سود منفی دارند

تاکید بر معیشت مردم در اجلاسیه خبرگان رهبری؛ بسته استانی مسکن در همدان

امام جمعه رودان: خلیج‌فارس فرهنگ، تاریخ و هویت ملی ایرانیان است‌

خلیج فارس، تا ابد به همین نام باقی خواهد ماند

خلیج فارس تا ابد، فارس خواهد بود/ حماقت ترامپ ایرانیان را متحد می‌کند

ترامپ صدای حسن شماعی زاده را هم در آورد

برگزاری همایش بزرگداشت استاد «محمد بهمن‌بیگی» در یاسوج

«خلیج‌ فارس»؛ نامی که حتی در شناسنامه اجداد مقامات عرب ثبت شده

امام جمعه اردبیل: اظهارات ترامپ بر عنوان «خلیج فارس» صحه گذاشت

واکنش خاتمی به ادعای تغییر نام خلیج فارس

تصویر؛ نام خلیج فارس در گذرنامه بنیانگذار امارات

توئیت زینب سلیمانی درباره تغییر نام خلیج فارس

امام جمعه تبریز: بدون روحانیت امکان پیشروی مکتب اهل بیت وجود ندارد/ امام جمعه قم: ذره‌ای از غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

پاسخ دندان‌شکن امام جمعه شیراز به یاوه‌گویی‌های ترامپ

ایرانیان با هر عقیده و لباسی هرگز تسلیم آمریکا نخواهند شد

گذرنامه بنیانگذار امارات لو رفت | تصویر حک شدن نام خلیج فارس در گذرنامه

اطاعت از خدا و پیامبر راه هم‌نشینی با پیامبران و صالحان در بهشت است

واکنش امام جمعه گلستان به تحریف نام خلیج فارس: مانند دماوند استواریم

گلایه مردم از قطعی مکرر برق؛ دولت کاری کند

مقاومت یمن، الهام‌گرفته از مکتب حوزه علمیه قم است

دو کشته بر اثر واژگونی پراید در جاده اصفهان - آباده

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

وزن و پوست، ارتباطی پنهان

امام جمعه موقت میناب: نام خلیج‌فارس تغییر ناپذیر است

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در شاخص رضایتمندی ارباب رجوع نمره بالایی دارد