پیام فارس

آخرين مطالب

خاورمیانه چگونه به رقابت قدرت‌های بزرگ فکر می‌کند؟ سياسي

خاورمیانه چگونه به رقابت قدرت‌های بزرگ فکر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس -

پیام فارس

به گزارش فرارو به نقل از نشنال اینترست، روسیه و چین تاریخ طولانی و پیچیده‌ای داشته‌اند، اما با این وجود، روابط دوجانبه قوی‌ای را در قرن بیست و یکم ایجاد کرده اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پس از تاسیس جمهوری خلق چین در سال 1949 میلادی این دو کشور به دلیل تمجیدشان از ایدئولوژی مارکسیستی گردهم آمدند که با یک معاهده اتحاد سی‌ساله که در سال 1950 میلادی به امضا رسید تقویت شد و همکاری در زمینه‌های امنیتی، نظامی و اقتصادی و فناوری را امکان‌پذیر ساخت.
مرز مشترک و اختلاف نظر در مورد دکترین کمونیستی منجر به خصومت‌های آشکار بین روسیه و چین در سال 1969 میلادی شد که در نهایت انگیزه‌ای برای تلاش مائوتسه تونگ به منظور عادی‌سازی روابط با ایالات متحده در اوایل دهه 1970 میلادی بود.
روابط دو کشور چین و روسیه پس از اجلاس سران چین و شوروی در سال 1989 میلادی از سر گرفته شد و به دنبال آن روابط آن دو کشور تا به امروز تقویت شده است. لحظات کلیدی در این رابطه شامل پیوستن روسیه به سازمان همکاری شانگ‌های به رهبری چین در سال 2001 میلادی و دستیابی دو کشور به راه حلی برای اختلاف مرزی خود در سال 2004 میلادی بوده است.
خودداری چین از محکوم کردن الحاق کریمه به روسیه در سال 2014 میلادی روابط دو کشور را بیش از پیش تقویت کرد. در تاریخ 4 فوریه 2022 میلادی در حاشیه مراسم افتتاحیه بازی‌های المپیک زمستانی در پکن تنها چند روز پیش از حمله روسیه به اوکراین سران دو کشور با یکدیگر گفتگو کردند و بیانیه مشترکی صادر شد که که در آن روابط دوستانه به طور مداوم در حال توسعه دو کشور مورد تایید و تاکید قرار گرفت.
دلیل اصلی همسویی روسیه و چین بدون شک رقابت مشترک آنان با ایالات متحده و هم چنین تمایل متقابل برای نظم بین المللی بدون رهبری ایالات متحده بوده است. امروز هر دو کشور بازیگران اصلی در پرداختن به مسائل مهم جهانی هستند و اردوگاهی مستحکم برای خود ایجاد کرده‌اند. این امر به ویژه در دنیایی که از مدل تک قطبی دور شده مشهود است.
با این وجود، روسیه و چین سیاست‌های متفاوتی در قبال خاورمیانه دارند. رویکرد چین به منطقه بیشتر بر همکاری تجاری و اقتصادی متمرکز است و طرح کمربند و جاده از بخش‌هایی از خاورمیانه می‌گذرد. موقعیت چین به عنوان یک غول اقتصادی به آن کشور اهرمی برای اعمال نفوذ و تاثیرگذاری بر مسائل سیاسی به ویژه در آفریقا بخشیده است. از سوی دیگر، به استثنای بازار انرژی قدرت اقتصادی روسیه با توان اقتصادی عظیم چین قابل مقایسه نیست. دولت روسیه بیش‌تر بر روی تاثیرگذاری بر سیاست خارجی از طریق قدرت سخت متمرکز شده است. با این وجود، حضور نظامی ایالات متحده در خاورمیانه بی‌بدیل است و روسیه و چین هر دو در مسائل امنیتی از واشنگتن عقب مانده است.
معضل خاورمیانه اگرچه جنگ اوکراین از نظر جغرافیایی از خاورمیانه دور است، اما تازه‌ترین آزمون برای چگونگی واکنش رهبران خاورمیانه به رقابت جهانی بین قدرت‌های بزرگ بوده است. لابی‌گری روسیه در خاورمیانه در نیمه نخست سال جاری میلادی افزایش یافت همانطور که تعامل دوجانبه و چند جانبه «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در منطقه این موضوع را نشان داد. این اقدامات واکنش کاخ سفید را برانگیخت و «جو بایدن» رئیس جمهور امریکا ماه‌ها بعد از اسرائیل و خلیج فارس بازدید به عمل آورد. این پاسخ همراه با تاخیر از سوی ایالات متحده قابل درک بود: از آنجایی که اسرائیل و کشور‌های حاشیه خلیج فارس روابط عمیقی با ایالات متحده دارند روابط در معرض خطر فوری قرار نمی‌گیرند.
کشور‌های خلیج فارس هم چنین از نزدیک‌ترین و قدیمی‌ترین متحدان امریکا در منطقه به شمار می‌روند. برخی از کشور‌ها از جمله بحرین و امارات متحده عربی حتی به عنوان «شرکای اصلی امنیتی» ایالات متحده معرفی شده اند. با توجه به این روابط و منافع مشترک آمریکا، اسرائیل و خلیج فارس در تضمین ثبات بازار انرژی جهانی، کاخ سفید انتظار داشت که این کشور‌ها به طور طبیعی روابطی قوی با ایالات متحده داشته باشند.
«انور قرقاش» مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی در سال 2021 میلادی در مورد جنگ قدرت در منطقه بین واشنگتن و پکن اظهار نظر کرد و گفته بود: «همه ما به شدت نگران یک جنگ سرد در آینده هستیم. این خبر بدی برای همه ما است، زیرا ایده انتخاب در سیستم بین المللی مشکل ساز است و فکر می‌کنم که حرکت در چنین مسیری آسان نخواهد بود».
در حال حاضر، بر خلاف تصور آمریکایی‌ها همه کارت‌ها روی میز است و کشور‌های حاشیه خلیج فارس هنوز باید طرف قطعی در مناقشه را انتخاب کنند. برخی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس ترجیح داده‌اند به جای اولویت قرار دادن صرف مسائل امنیتی در منطقه به دنبال کسب منافع خود از طریق نزدیکی به چین و روسیه باشند.
علیرغم آن که کشور‌های حاشیه خلیج فارس از اهمیت چتر امنیتی ایالات متحده برای امنیت منطقه آگاه هستند کماکان ترجیح داده‌اند که به تنوع بخشیدن به مشارکت خود ادامه دهند. با ورود بایدن به نیمه دوم ریاست جمهوری خود تعاملات ایالات متحده و شبه جزیره عربستان به پایین‌ترین سطح تقلیل یافته است.
شاخص واضح این نارضایتی از سیاست خلیج فارس کاخ سفید تعهد حداقلی منطقه به تثبیت بازار انرژی است که در اولین و تنها سفر بایدن به منطقه نقطه مرکزی دستور کار او بود. مذاکرات هسته‌ای با ایران یکی دیگر از نگرانی‌های کلیدی اسرائیل و کشور‌های حاشیه خلیج فارس است.
با خودداری غرب از وارد ساختن همسایگان ایران در مذاکرات هسته‌ای با ایران، کشور‌های خلیج فارس تصمیم گرفتند که مسئولیت را بر عهده بگیرند و مذاکرات مستقیم از جمله چندین دور مذاکرات ایران و عربستان در بغداد را آغاز کنند. این مذاکرات منجر به آتش بس در یمن و بازگشت سفرای امارات و کویت به تهران شد.
کشور‌های حاشیه خلیج فارس در تنوع بخشیدن به حضور خود در برابر سه قدرت موفق‌تر از اسرائیل بوده اند. علیرغم عادی‌سازی روابط از طریق توافق ابراهیم، اسرائیل به طور کامل با کشور‌های حوزه خلیج فارس ادغام نشده و رابطه منحصر به فردی با ایالات متحده دارد. در نتیجه، اسرائیل چنین معضلاتی را به گونه‌ای متفاوت درک می‌کند.
سیاستگذاران اسرائیلی معتقدند که حفظ تفاهم خوب با روسیه که به شدت از رژیم اسد حمایت می‌کند برای محافظت از مرز‌های شمالی اسرائیل در برابر حملات نیابتی نیرو‌های ایرانی به ویژه پس از کاهش قابل توجه حضور نظامی ایالات متحده در سوریه امری حیاتی محسوب می‌شود.
اسرائیل اغلب به عنوان نزدیک‌ترین متحد آمریکا قلمداد می‌شود همین جایگاه، باز نگهداشتن گزینه‌های اسرائیل و تعامل آزادانه آن کشور با روسیه و چین را دشوارتر می‌سازد. محکومیت اخیر حمله اسرائیل علیه سوریه از سوی روسیه و کمک اسرائیل به اوکراین روابط اسرائیل و روسیه را به خطر انداخته است.
علیرغم حمایت این سه قدرت از بازیگران منطقه‌ای مختلف و اغلب متضاد با یکدیگر می‌توان در زمینه‌هایی مانند آزادی ناوبری برای مسیر‌های تجاری و ثبات بازار جهانی انرژی به همکاری سیاسی دست یافت. این همکاری به طور بالقوه می‌تواند همکاری عمیق‌تر را در مورد موضوعات بحث برانگیزتری که باید برای ثبات منطقه حل و فصل شوند تشویق کند. آرزو‌های مشترک که نیازی به بازی با حاصل جمع صفر ندارد یک مخرج مشترک برای همه کشور‌های خاورمیانه خواهند بود.

پیام فارس

منبع: فرارو
کلیدواژه: خاورمیانه روسیه کشور های حاشیه خلیج فارس ایالات متحده روسیه و چین روابط دو کشور ها دو کشور
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد 36040747 را به همراه موضوع به شماره 100010022100 پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده 74 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382/10/17 مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/277495/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رد ادعاهای تکراری امارات؛ «حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه موضوع هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود»

لیگ دسته اول فوتبال| تساوی پُرماجرای خلیج فارس مقابل تیم نصفه و نیمه خوشه طلایی

تفرقه پراکنی سرمایه های مادی و معنوی مسلمانان را بر باد می دهد

هفته چهارم لیگ یک| صدرنشینی مس و تعویق یک دیدار

پایان یک حسرت در ماه مهر

اتفاق عجیب در دیدار ماهشهر ـ خوشه طلایی / چند بازیکن راهی بیمارستان شدند

تمامیت ارضی و حاکمیت ایران بر جزایر سه‌گانه موضوع هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود

تمدید مهلت اعتراض به نتیجه صحت سنجی مدارک متقاضیان داوطلبی مجلس

توفان 2 هزار نفر را در سیستان راهی بیمارستان کرد

بغداد: تمام مبادلات تجاری داخلی عراق به جای دلار با دینار انجام می‌شود

نخستین بارش پاییزی در راه گلستان

کشتی فرنگی قهرمانی جهان | گرایی برنز گرفت و المپیکی شد

آثار جشنواره فیلم مستند 17 در سطح ملی است/ اکران از 4 تا 13 مهر

حال و هوای دانش آموزان روستای حاجی آباد مرودشت در روز بازگشایی مدارس + فیلم

عطش اردکان با آب‌های خلیج فارس رفع می‌شود

پاسخ ایران به ادعا‌های امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی

اردوی اماده سازی بانوانو شمشیر زن در اردکان

لیگ یک/نارنجی‌ها بالاخره دشت کردند

هدیه ویژه رهبر انقلاب برای حاج محمدرضا طاهری در کنگره ملی نوحه

اتفاق عجیب در دیدار ماهشهر ـ خوشه طلایی/ چند بازیکن راهی بیمارستان شدند

پاسخ ایران به ادعاهای امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی

اتفاق عجیب در دیدار ماهشهر و خوشه طلایی/ چند بازیکن راهی بیمارستان شدند

پاسخ ایران به ادعاهای امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی: این ادعاهای بی پایه نقض فاحش حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است/ آن را ناقض اصل همسایگی مطلوب و ضرورت احترام به تمامیت ارضی کشورها می دانیم

ایران به ادعا‌های امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی پاسخ داد

پاسخ ایران به ادعاهای امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی

اجرای بیش از 10 عنوان برنامه متنوع ویژه گرامیداشت هفته دفاع مقدس در منطقه 19

گذران یک روز بدون خودرو با بازی های کودکانه در شمال تهران

حرکت اتوبوس‌هایی با حال و هوای مهر در منطقه 5

شمال تهران به استقبال مهر رفت

مترو به استقبال دانش‌آموزان پایتخت رفت

خبر خوب در آستانه سال‌تحصیلی جدید؛ آغاز عملیات عمرانی بزرگترین استادسرای کشور

توجه جدی شهردار تهران به هوشمندسازی پایتخت/ دهقانی: برای حل مشکل مسکن نخبگان تلاش می‌کنیم

اختلاف بین مسلمانان بهترین راه نفوذ و ضربه به اسلام است

آتش سوزی های گسترده در شهرک های صهیونیست نشین اطراف غزه+فیلم

انعقاد تفاهم‌نامه شهرداری و هشت دانشگاه برای ساخت 25 هزار واحد مسکن در پایتخت

تفاهم‌ شهرداری و هشت دانشگاه برای ساخت 25هزار واحد مسکن/ زاکانی: هدف ارزان کردن پایتخت است

چرا جاده های اروپا با قیر ایرانی آسفالت شود اما با آسفالت جاده‌ های روستایی کشور مخالفت می‌شود؟

اسناد تاریخی؛ حاکمیت ایران بر جزایر سه‌‎گانه را تایید می‌کند/امارات بجای حرکت در راستای اهداف آمریکا به مسیر وحدت و ثبات در منطقه برگردد

جابر معافی ؛ سیمرغ عرصه خبر

آماده‌سازی 100 درصدی مدارس شهرستان نور در پروژه مهر

این دختر به شکل فجیعی به دست پدر کشته شد؛ رومینا اشرفی دیگر؟/ عکس

چرا باید 9 ربیع را جشن بگیریم؟ / جشن آغاز امامت و نکات قابل توجه برای امت اسلام

مدارس شهرستان چهاربرج رنگ و بوی مهر و مقاومت گرفت + تصاویر

میزبانی هشت بقعه در کرمانشاه از ویژه‌برنامه شهادت امام حسن عسکری و آغاز امامت ولی عصر (عج)

اهدای رایانه به مدارس بخش احمدی حاجی آباد

برگزاری نشست تخصصی«حقوق بشر آمریکایی از دیدگاه رهبری» در شیراز

الهه منصوریان حریف اهل نپالی خود را ناک‌اوت کرد

صرفه‌جویی 100میلیون لیتری سوخت با آزادراه شیراز -اصفهان

فاز اول بهسازی بلوار 22 بهمن به بهره‌برداری می‌رسد

کبد و کلیه یک جوان 30 ساله اهل روستای گچین به 3 نفر اهدا شد