پیام فارس - به گزارش خبرنگار ایرنا، سالهاست و بسیاری از روستاهای پیرامونی این کلانشهر به یک دغدغه جدی تبدیل شده است.
در برخی مناطق شهر به ویژه در فصل تابستان مشکل افت فشار آب وجود دارد و مردم با قطعیهای چندین ساعته مواجه میشوند.
این در حالیست که آثار کاهش بارشها و خشکسالی شدید در چند دهه اخیر نیز این مشکل را دوچندان کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برای حل این دغدغه تدابیر مختلفی از سوی دستگاههای متولی اتخاذ شده و اخیراً هم اقدامات قابلتوجهی در این زمینه صورت گرفته است.
عملیات بهسازی چاه شماره هفت رصدخانه شیراز یکی از این اقدامات است که با هدف تأمین مخزن آب چمران شیراز در حال اجراست؛ اقدامی که به منظور تأمین آب پایدار در سال آبی پیش رو و به دلیل رسوبگذاری و مسدود شدن شیارهای لوله جدار و منافذ بدنه این چاه کلید خورد.
این چاه از سال 91 با عمق 320 متر حفر شده و پیشبینی میشود با دبی 30 لیتر بر ثانیه تا ابتدای آبان ماه امسال وارد مدار بهرهبرداری شود.
همچنین در هفته گذشته به منظور تأمین آب پایدار شهر شیراز، یک حلقه چاه در سایت منطقه دو شرکت آب و فاضلاب شیراز حفاری شد.
متولیان شرکت آب و فاضلاب شیراز دلیل حفاری این چاه را تراکم جمعیت و افت سطح آب چاههای قدیمی در مناطق مرکزی شیراز اعلام کردند؛ چاهی که با عمق 220 متر و دبی 35 لیتر بر ثانیه حفاری شد و قرار است تا ابتدای آبان ماه امسال در مدار بهرهبرداری قرار بگیرد.
از دیگر اقدامات که با هدف تأمین آب شرب روستاهای پیرامون شیراز صدرا گرفت آغاز عملیات حفاری یک حلقه چاه در مجموعه روستاهای سعادتآباد بود؛ در واقع تأمین آب شرب مجموعه روستاهای سعادتآباد، چشمه بردی و روستای چنارک که تنها از چشمه سعادتآباد تغذیه میکردند در دستور کار قرار گرفت و پس از هماهنگی با مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای فارس، عملیات حفاری یک حلقه چاه در حاشیه قرهآغاج شروع شد که پیشبینی میشود این چاه در نیمه اول آبان ماه آماده مورد بهرهبرداری قرار بگیرد و مشکل افت فشار در این مجموعه حل شود.
در روزهای اخیر همچنین مدیر عامل آبفا شیراز از آغاز عملیات اجرایی احداث مخزن 20 هزار متر مکعبی سلطان آباد خبر داد و اعلام کرد که به منظور ذخیره آب و آبرسانی پایدار به ساکنین دشت قره باغ و محدوده سلطان آباد و همچنین پیشبینی ذخیره آب جهت پروژههای مسکن ملی نشاط و کمیل آباد، عملیات اجرایی احداث مخزن 20 هزار متر مکعبی سلطان آباد آغاز شده است.
طبق اعلام شرکت آب و فاضلاب تحویل زمین این پروژه انجام شده و عملیات خاکبرداری با 90 درصد پیشرفت در دست اجرا است؛ بودجه مورد نیاز این مخزن هم قرار است از منابع استانی، تنش آبی و اعتبارات مسکن ملی تأمین شود.
برای تأمین آب شرب بخش کوهمره سرخی شیراز هم چاهی با دبی 14 لیتر بر ثانیه تجهیز و راهاندازی و پس از لایروبی، کفشکنی و تجهیز این چاه در اواسط مهرماه، آب استحصالشده به خطوط انتقال و شبکه توزیع آب روستاها تزریق شد و مجموعه روستاهای سبوک و فتحآباد از آب سالم و پایداری بهرمند شدند.
بدینترتیب در هفتهای که گذشت پیشنهاد و راهکارهای احیای 17 حلقه چاه در شمال شهر صدرا و مناطق روستایی شیراز با حضور استاندار فارس بررسی و جهت مطالعه در اختیار مدیر کل بحران استانداری قرار گرفت که مدیرعامل آبفا شیراز در این باره گفت: این رویکرد در پی خشکسالی، افت سطح آبهای زیرزمینی و کم آب شدن آب برخی از چاههای آب شرب دنبال میشود.
بهمن بهروزی معتقد است با اجرای این طرح بخشی از آبخوان روستای سیاخ دارنگون، چاههای شمال شهر صدرا، داریون و گلستان احیا میشود و اجرای این سازهها نقش بسزایی در منابع تأمین کننده آب شرب دارد.
در حالی بهسازی و حفر چاه به عنوان مهمترین رویکرد از سوی مسئولان آبفا جهت تأمین آب شرب شیراز دنبال میشود که مشکلات و عوارض ناشی از اینگونه اقدامات قابل چشمپوشی نیست.
بدون شک حفر چاه که از گذشته روشی مرسوم برای تأمین آب بوده راهکاری کوتاهمدت است که افزون بر کاهش سفرههای زیرزمینی، صدمات و آسیبهای زیادی نیز به پوشش گیاهی، زندگی انسان و سایر موجودات وارد میکند.
حفاری چاه آب موجبات فرونشست زمین، شوری آب، خشک شدن قناتها و تالابها و بسیاری مشکلات دیگر را فراهم میکند؛ مشکلاتی که جبران برخی از آنها سالیان سال به طول میانجامد.
لذا این اقدامات باید اصولی باشد و با مطالعات علمی و توسط افراد مجرب و متخصص در زمینه حفاری چاه آب انجام شود؛ در واقع میبایست قوانین حفر چاه و نکات ایمنی آن بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد، حتی باید به جای این رویکرد از راهکارهای بلندمدتتری برای حل مشکل تأمین آب بهره گرفت.
طبق آخرین گزارشها شهرستان شیراز تا خرداد ماه سال جاری از 246 حلقه چاه بهره میبرد و 207 میلیون مترمکعب آب شرب این کلانشهر از منابع سطحی و زیرزمینی تأمین میشد.
استانها فارس 0 نفر
http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/872082/عبور-از-تنش-آبی-شیراز؛-از-چاله-درآمدن-به-چاه-افتادن!