پیام فارس
ریشه عدم تبعیت‌ها از دین در کلام امام رضا(ع)/ از رأفت رضوی سوءاستفاده نکنیم
چهارشنبه 10 خرداد 1402 - 9:48:56 AM
شبستان
پیام فارس - یک کارشناس مذهبی با بیان اینکه بسیاری از عدم تبعیت‌ها نسبت به دین از ناآگاهی و ندانستن ریشه می‌گیرد، گفت: اگرچه عدالت و رافت امام رضا(ع) برای ما هم قابل درک و لمس‌شدنی است اما نباید از آن سوءاستفاده کنیم.
به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان ، به مناسبت فرا رسیدن سالروز ولادت حضرت علی‌بن موسی‌الرضا(ع) و به منظور بررسی عدالت و رأفت فراگیر در سیره آن امام همام(ع) با حجت الاسلام والمسلمین «محمد سعیدی‌آریا»، استاد حوزه علمیه و کارشناس معارفی رسانه ملی گفتگویی ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام سعیدی با بیان اینکه ما امام رضا(ع) را به امام رئوف(ع) می شناسیم، اظهار کرد: امامی که نردبان آسمان و راه اتصال زمین به آسمان است؛ حضرت ثامن الحجج(ع) می فرمایند: اگر مردم محاسن (خوبی ها و شیرینی) کلام ما را بدانند قطعاً از ما تبعیت می کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این یعنی بسیاری از عدم تبعیت ها نسبت به دین از ناآگاهی و ندانستن ریشه می گیرد؛ اگر مردم این زیبایی و حلاوت را بدانند منعطف می شوند لذا هر یک از ما اعم از منبری، اصحاب رسانه و ... باید نسبت به این فهم و دانستن اهتمام داشته باشیم.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به عدالت فراگیر در سیره امام رضا(ع)، بیان کرد: عدالت از همسانی سخن نمی گوید بلکه بر تناسب تاکید دارد ؛ نقل است شخصی با فرزندش مهمان منزل امیرالمومنین(ع) شدند آن زمان مرسوم بود ظرفی برای شستن دست مهمان کنار سفره می آوردند، حضرت امیر(ع) دست پدر را شستند و به فرزندشان فرمودند شما دست پسر را بشویید، وقتی چرایی را پرسیدند، فرمودند نمی خواستم شأن پدر زیر سوال برود بلکه باید ادب حفظ و دست پدر توسط من و دست پسر توسط فرزندم شسسته می شد. این یعنی عدالت رعایت تناسب است نه این‌همانی و شباهت.
وی ادامه داد: از غصه های ما شیعیان در طول تاریخ آن است که به اهل بیت(ع) اجازه داده نشد کار کنند، آن حضرات(ع) یا زندانی بودند یا تحت فشار و خفقان شدید قرار داشتند تا جایی که امام یازدهم(ع) را به تناسب منطقه نظامی‌ای که در آن سکونت داشتند، امام عسکری می خواندند و در نقشه های قدیمی محل سکونت حضرت(ع) این حصر و شبه‌زندان در وسط پادگان مشخص است اما با همه این فشار و محدودیت، دستور ائمه(ع) بر رعایت عدالت الهی است.
حجت الاسلام سعیدی آریا تأکید کرد: لذا حکومت های زمان خویش را با عنوان ظالم خوانده اند به ویژه آنکه نخستین ظلم آنها غصب جایگاه اهل بیت(ع) بود در حالی که از مهمترین مسائل اسلام حکومت است؛ اما این حق از اهل بیت(ع) غصب شد و آنها که قرار بود حکومت اسلامی در دست‌شان باشد و فلاح مردم را رقم بزنند در انزوا و اختناق قرار گرفتند.
وی اضافه کرد: حتی کسی مثل مأمون هم که در ظاهر می خواست خلافت را به آل‌الله(ع) برگرداند و مسئله ولایتعهدی امام رضا(ع) را سر داد، صداقت نداشت ... لذا امام رضا(ع) با زیرکی و شروطی که در پذیرش ولایت‌عهدی گذاشتند به مردم فهماندند این حکومت عادلانه نیست حتی اگر علی بن موسی الرضا(ع) با زور ولیعهد آن شده باشد! ایشان در عمل بازوی بر ظلم و ظالم بودن را کنار زدند و این مصداق اولیه عدالت است که ظلم را تایید نکنیم.
حجت الاسلام سعیدی‌آریا با اشاره به اینکه در میان اهل بیت(ع) امام رضا(ع) به امام رئوف شهرت دارند، بیان کرد: امام حتی از مادر نسبت به ما مهربان‌تر است خدا امام را برای هدایت مردم منصوب کرده است، رأفت ازخودگذشتگی امام را نمایش می دهد او حاضر است همه سختی ها را به جان بخرد تا هدایت مردم رقم بخورد. کدام یک از امامان ما بدون شهادت از دنیا رفته اند؟! اگر اهل بیت(ع) دغدغه شیعه و جامعه را نداشتند و به نماز و روزه بسنده می کردند، حکام جائر به آنها کاری نداشتند بلکه دغدغه هدایت جامعه توسط آن حضرات(ع) بود که برای ظلمه زمان خطر داشت.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه عدالت و رأفت رضوی هنوز هم جاری است و شامل حال ما نیز می شود، ابراز کرد: وقتی وارد حرم می شویم خطاب به امام رضا(ع) افعال مضارع به کار می بریم یعنی شما اکنون صدای من را می شنوید و سلامم را جواب می گویید. قدیمی ها می گفتند با زیارت استخوان سبک می کنیم این به خاطر درک رافت امام رضا(ع) است البته نباید از این رأفت و مهربانی سوءاستفاده کنیم.
وی با بیان اینکه وظیفه امام صرفاً اجابت دعاهای ما نیست ، تصریح کرد: در دعای عهد می خوانیم: «الْمُسَارِعِینَ إِلَیْهِ فِی قَضَاءِ حَوَائِجِهِ» یعنی از خدا می خواهیم ما را جزء یاری دهندگان امام قرار دهد. در مواجهه با رأفت امام رضا(ع) هم باید توفیق حرکت در مسیر حضرت(ع) را طلب کنیم. امام رضا(ع) نسبت به خطاکار و گنهکار هم رافت دارند و آغوش باز می کنند منتها باید در مقابل این رأفت و مهربانی حیا هم داشته باشیم و سوءاستفاده نکنیم.
پایان پیام/9

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/717780/ریشه-عدم-تبعیت‌ها-از-دین-در-کلام-امام-رضا(ع)--از-رأفت-رضوی-سوءاستفاده-نکنیم
بستن   چاپ