پیام فارس
فارس پیر می شود/ لزوم تحول در شاخص های جمعیتی
چهارشنبه 27 اردیبهشت 1402 - 11:02:43 AM
مهر
پیام فارس - شیراز- استان فارس با دارا بودن پنج میلیون نفر جمعیت به سرعت در حال نزدیک شدن به سن اجتماعی میانسالی و پیری جمعیت است.

 بر اساس شناسنامه جمعیتی استان فارس که توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز تدوین شده؛ فارس در کشور دارای رتبه جمعیتی چهار است این در حالی است که 65 و 51 صدم درصد جمعیت استان استان دارای بازه سنی 15 تا 64 سال هستند.
با نگاهی به شناسنامه جمعیتی استان فارس در خواهیم یافت که استان جایگاه نوزدهم کشور را در رتبه باروری دارد به گونه‌ای که میزان باروری کلی استان 1 و 52 صدم فرزند عنوان شده است.
این در حالی است که تنها 6 و 8 دهم درصد از جمعیت فارس را افرادی تشکیل می‌دهند که کمتر از 5 سال سن داشته و جمعیت کمتر از 15 سال استان نیز 23 درصد است.
تنها 6 و 8 دهم درصد از جمعیت فارس را افرادی تشکیل می‌دهند که کمتر از 5 سال سن داشته و جمعیت کمتر از 15 سال استان نیز 23 درصد است
«قانون جوانی جمعیت و خانواده» راهبرد کلان چهارم نقشه مهندسی فرهنگی کشور بوده و این قانون مطابق با اصل 85 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت 7 سال، در تاریخ 10 آبان ماه 1400 به تأیید شورای نگهبان رسید.
این قانون در 19 آبان ماه 1400 به مجلس شورای اسلامی واصل گردیده و جهت اجرا به وزارتخانه‌های متولی ابلاغ شد.
در این قانون تمامی دستگاه‌های اجرایی و وزارت خانه‌ها دارای تکالیفی هستند که باید نسبت به اجرای آن بر اساس قانون عمل کنند تکالیف محول شده به وزارت خانه‌ها بر این اساس است که جامعه نسبت به امر ازدواج ترغیب شود.
قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده رویکرد کاملاً اجتماعی دارد از این رو باید میزان اثرگذاری این قانون بر جامعه را مورد ارزیابی قرار داد در این بین اهمیت این موضوع باید مورد توجه باشد که روند افزایش سن جامعه در استان فارس به گونه‌ای است که بخش قابل توجهی از جمعیت استان را افراد میانسال تشکیل می‌دهند.
تاکید رهبری بر فرهنگ سازی توسط رسانه در موضوع جوانی جمعیت
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس در خصوص موضوع جوانی جمعیت و فرهنگ سازی به خبرنگار مهر گفت: رهبری از سال 92 تاکید ویژه‌ای بر موضوع فرهنگ سازی از طریق رسانه داشته‌اند.

پیام فارس


حجت الاسلام و المسلمین حسن قانع اضافه کرد: طی سال‌های 92 تاکنون رهبری بیش از 50 بار هشدارهای متنوعی در خصوص جوانی جمعیت داده‌اند و تأکیدات ایشان مبنی بر این بوده که باید با فرهنگ سازی از طرق مختلف نظیر رسانه‌های جمعی به موضوع جمعیت توجه ویژه داشت.
وی با اشاره به آخرین سخنان رهبری در خصوص جمعیت تاکید کرد: مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه 1401 فرموده‌اند که موضوع جمعیت سیاستی حیاتی برای آینده بلند مدت ایران اسلامی است و کاوش‌های صادقانه علمی نشان داده است می‌توان این سیاست را با پرهیز از تمامی آسیب‌ها پیش برد و آینده کشور را از آن بهره مند ساخت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس افزود: موضوع پرداخت به مسئله جمعیت برای افراد و نهادهای اثر گذار در جامعه دارای اهمیت بیشتری بوده و رسانه‌ها می‌توانند با پرداخت به این موضوع در جامعه بیش از پیش اثرگذار باشند.
وی افزود: فرهنگ سازی در خصوص ابعاد مختلف جوانی جمعیت بسیار مهم و کلیدی است از این رو شرح وظایف مختلفی برای دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌ها در نظر گرفته شده که می‌تواند با پیاده سازی این وظایف به دستاوردهای خوبی رسید که محقق کننده منویات مقام معظم رهبری است.
فارس نیازمند تحول و جوان سازی است
استاد دانشگاه و جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص جوانی جمعیت گفت: فارس علاوه بر اینکه نیازمند جوان سازی جمعیت به عنوان یک ضرورت است نیازمند تحول در شاخص‌های جمعیتی است.
علی اکبر منصوری افزود: زمانی که بیش از 65 درصد از جمعیت استان در طبقه بندی 15 تا 65 سال قرار می‌گیرند و حجم قابل توجه‌ای از این افراد نیز در سنین میان‌سالی هستند زنگ خطری جدی برای آینده استان به صدا در می‌آید.
زمانی که بیش از 65 درصد از جمعیت استان در طبقه بندی 15 تا 65 سال قرار می‌گیرند و حجم قابل توجه‌ای از این افراد نیز در سنین میان‌سالی هستند زنگ خطری جدی برای آینده استان به صدا در می‌آید
وی با تاکید بر اینکه نباید انتظار داشت جامعه‌ای که در طبقه بندی میانسال قرار گرفته بتواند پیشرو و اثرگذار باشد، ادامه داد: لازمه پویایی و پیشرفت جوانی است زیرا فرد جوان دارای انگیزه، شور و نشاط برای دستیابی به توسعه یافتگی شخصی و اجتماعی است زمانی که فردی به سن میان‌سالی برسد این شور و نشاط حداقل 50 درصد کاهش می‌یابد این مثال برای جامعه نیز قابل تعمیم بوده پس اگر به دنبال توسعه یافتگی اجتماعی هستیم باید زمینه جوانی جمعیت و حمایت از تشکیل خانواده را فراهم کنیم.
او در خصوص قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نیز بیان کرد: قانون گذاری نظیر مشخص کردن نقشه راه برای دستیابی به آینده است اما نکته حائز اهمیت این است که دستگاه‌هایی که در این قانون به آنان تکالیفی محول شده چه قدر توانایی در تحقق آن را دارند؟ آیا در این قانون موضوع بروکراسی اداری حاکم بر برخی از دستگاه‌های اجرایی نیز لحاظ شده؟ و راهبردی برای برون رفت از این شرایط نیز در نظر گرفته شده است؟.
منصوری افزود: نیاز به تحول در شاخص‌های جمعیتی در استان فارس و کشور الزامی است و ارائه تسهیلات در این حوزه نیز می‌تواند اثر آفرین باشد ولی در گام نخست باید شرایط حاکم بر دستگاه‌های اجرایی که دارای بروکراسی هستند را برای جوانان تسهیل کرد.
وی ادامه داد: جوانان برای دریافت وام ازدواج با مشکلاتی مواجه اند که از جمله این مشکلات می‌توان به کم بودن تسهیلات پرداختی و طولانی شدن روند دریافت این وام‌ها اشاره کرد این در حالی است که اگر میزان تسهیلات و زمان پرداخت آن دقیق و متناسب باشد جوانان زیادی ترغیب به تشکیل خانواده و دریافت این وام‌ها می‌شوند.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/712513/فارس-پیر-می-شود--لزوم-تحول-در-شاخص-های-جمعیتی
بستن   چاپ