پیام فارس
9 سد در فارس در حال بهره‌برداری است/وجود 28 هزار حلقه چاه غیرمجاز
دوشنبه 15 اسفند 1401 - 10:10:22 AM
باشگاه خبرنگاران
پیام فارس - سیاوس بدری در نشست خبری، به تشریح آخرین وضعیت بارش‌ها، سد‌ها و طرح‌های مختلف تامین آب و شرایط حاکم بر دشت‌های فارس پرداخت و گفت: امسال به حمدالله در میزان بارش و توازن زمانی و مکانی بارندگی‌ها، فارس وضعیت خوبی داشته است.
او میانگین بارندگی از ابتدای سال تاکنون را 235.6 میلمتر ذکر و با بیان اینکه طی مدت مشابه سال گذشته این میزان 185 میلیمتر بوده است، گفت: مقایسه این اعداد نشاندهده رشد 28 درصدی میانگین بارش سالیانه است و همچنان تا پایان سال امیدواریم این عدد افزایش یابد.
  بدری میانگین بلندمدت 54 ساله بارندگی فارس را 226 میلی‌متر اعلام و با بیان اینکه در این شاخص نیز شاهد رشد 5 درصدی بوده‌ایم، گفت: در مجموع امسال 29 میلیارد مترمکعب بارندگی را در فارس شاهد بوده‌ایم که بیشترین میزان بارندگی مربوط به شهرستان سپیدان با 600 میلیمتر و کمترین میزان بارندگی مربوط به فورگ داراب با 82 میلیمتر بوده است.
این مقام مسئول میزان آب تجدیدپذیر فارس را 8.7 میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: امسال در فارس به طور متوسط 21 روز بارانی را شاهد بودیم، اگرچه میزان بارندگی‌ها در برخی از شهرستان‌های شرقی استان، نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر شده است.
بدری با بیان اینکه فارس 9 سد در حال بهره‌برداری دارد، گنجایش این سد‌ها را 3 میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گت: تا صبح امروز، جمعا یک میلیارد و 705 میلیون مترمکعب آب در مخازن سد‌های فارس وجود داشت که از این میزان 500 میلیون مترمکعب حجم پایداری سد بوده و یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آن قابل بهره‌برداری است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس با اشاره وجود 49 درصد آب قابل برنامه ریزی در سد‌های این استان، ادامه داد: هم‌اینک سد‌های شهید سلیمانی در شهرستان کوار، نرگسی در شهرستان کازرون و هایقر در شهرستان فیروزآباد در دست ساخت است و امیدواریم نهایتا تا سال ١٤٠٤ همه این سازه‌ها تکمیل و بهره‌برداری شود.
بدری با بیان اینکه با بهره‌برداری از سه سد در حال ساخت، نزدیک به 600 میلیون مترمکعب به حجم سد‌های فارس اضافه می‌شود، خاطرنشان کرد: سد کوثر در استان کهگیلویه‌وبویر احمد با حجم 580 میلیون مترمکعب و رئیس علی دلواری در استان بوشهر با حجم 685 میلیون مترمکعب نیز توسط شرکت آب منطقه‌ای فارس در مدار بهره برداری قرار دارند.
او همچنین کل خطوط آبرسانی در دست بهره‌برداری فارس را 1372 کیلومتر و شامل خط اول آبرسانی به شهر شیراز، آبرسانی به شهرستان‌های داراب و زرین‌دشت، آبرسانی به جهرم و پیر، آبرسانی به سعادت شهر و پاسارگاد و ارسنجان، آبرسانی به شهر‌های حاشیه خلیج فارس و سد کوثر و آبرسانی به لامرد و لارستان برشمرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس گفت: فاز نخست آبرسانی به ارسنجان در عید قربان امسال افتتاح شد و امیدواریم تا قبل از فصل گرما، این خط به طول 54 کیلومتر به شکل کامل به بهره‌برداری برسد؛ علاوه بر آن عملیات اجرایی آبرسانی به شهر قیر به طول ١٢ کیلومتر نیز به اتمام رسیده و به زودی در مدار بهره‌برداری قرار می‌گیرد.
بدری گفت: پروژه خط دوم آبرسانی از درودزن به شیراز، که براساس قیمت روز ٥ هزار میلیارد تومان ارزش دارد، از 93 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردارست و فاز نخست آن تا مخزن دوکوهک به طول 63 کیلومتر از سال 99 در مدار بهره برداری قرار گرفته و ادامه مسیر تا مخزن معالی آباد هم سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.
او ضمن یادآوری اینکه بخشی از این خط انتقال در محدوده شهرک آفرینش مراحل پایانی را طی می‌کند، اجرای خط لوله‌ای 2.5 کیلومتری با حجم بالایی از عملیات فیزیکی و فنی و مهندسی ظرف مدت 40 روز را یک اقدام جهادی توصیف و اضافه کرد: 7 خط انتقال آب در دست ساخت شامل آبرسانی به ارسنجان، دبیران، شهر پیر، خرامه، جنت شهر و فسا با مجموع ٢٣٦ کیلومتر در حال انجام و 6 خط انتقال نیز در دست مطالعه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس با اشاره به وجود ٨٣ طرح تغذیه مصنوعی در این استان برای تقویت تغذیه آبخوان‌ها، گفت: حجم این طرح‌ها 121 میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده است؛ این طرح‌ها در قالب سازه‌های خاکی کوچک برای کنترل سیلاب و روانه کردن آب ذخیره شده به رودخانه‌ها به شکل تدریجی و کمک به تغذیه آبخوان‌ها تعریف شده‌اند.
بدری با بیان اینکه امروز بحث چالش آب در دنیا به یکی از مسائل اساسی جوامع بشری تبدیل شده است و ایران و به تبع آن فارس با 122 هزار کیلومتر مربع به دلیل قرار گیری در منطقه خشک و نیمه خشک مستثنی از این موضوع نبوده و ما هم با کمبود آب مواجه هستیم، عنوان کرد: نبود توارن بارش‌ها به لحاظ موقعیت مکانی و زمانی موجب شده است تا استان فارس نیز با مسئله خشکسالی مواجه باشد.
او گفت: وزارت نیرو برای پایش منابع آب زیرزمینی در کشور، ٦٠٩ محدوده مطالعاتی تعریف کرده که 134 محدوده معادل ٢٢ درصد متعلق به استان پهناور فارس است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس در خصوص وضعیت 134 دشت این استان به لحاظ امکان استحصال آب زیرزمینی، گفت: براساس دور سوم مطالعات سال 1398، فارس تنها 15 دشت آزاد دارد، قطعا با انجام مطالعات جدید، از این تعداد کاسته خواهد شد، از طرفی در فارس 80 دشت ممنوعه و 39 دشت ممنوعه بحرانی وجود دارد که اگر مطالعه جدید انجام شود، تعداد این دشت‌ها اضافه خواهد شد.
بدری با اشاره به وجود ٩٤ هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز، 2 هزار و 428 رشته قنات و 30 هزار و 558 چشمه و تعدادی نهر و ... به عنوان منابع تامین آب در فارس، گفت: مجموعا ١٠٣ هزار منبع آبی در فارس داریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس گفت: براساس آمارگیری سال 1398، میزان برداشت از چاه‌های فارس ٥ میلیارد و ٤٢١ میلیون مترمکعب از جشمه‌ها ٧٥٨ میلیون مترمکعب و از قنات‌ها ٢٣٦ میلیون مترمکعب بوده است.
او تعداد چاه‌های غیرمجاز موجود در استان فارس را 28 هزار حلقه ذکر و با بیان اینکه در حال تعیین تکلیف این چاه‌ها هستیم، گفت: بیشترین تعداد چاه‌های غیرمجاز در مناطق دارای گستره کشاورزی حفر شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای فارس در خصوص سهم آب مصرفی بخش‌های مختلف در این استان، گفت: بین 90 تا 91 درصد از کل مصرف آب فارس به بخش کشاورزی تعلق دارد و 8 درصد آن مربوط به شرب و تنها 2 درصد مربوط به صنعت است.
بدری با بیان اینکه 84.1 درصد از برداشت‌های آب در فارس از منابع زیرزمینی و 15.9 درصد مربوط به منابع سطحی است، میزان برداشت از منابع زیرزمینی را نگران کننده توصیف و اضافه کرد: از سال 90 تا 1401 به صورت میانگین حدود 4 متر افت تراز آب‌های زیرزمینی در استان داشته‌ایم.
مدیرعامل آب منطقه‌ای فارس، بحث فرونشست را یکی از مباحث جدی حوزه زمین‌شناسی دانست و خاطرنشان کرد که در برخی نقاط این استان شاهد وقوع بیش از یک متر فرونشست و به نوعی مرگ تدریجی زمین، بوده‌ایم.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/399576/9-سد-در-فارس-در-حال-بهره‌برداری-است-وجود-28-هزار-حلقه-چاه-غیرمجاز
بستن   چاپ