پیام فارس
ایران خشک با بارش اندک و تبخیر و فرسایش فراوان/باید طرح نودراندازیم
سه شنبه 17 اسفند 1400 - 10:49:27 AM
ایسنا

پیام فارس- محمدعلی اکرمی، سه‌شنبه هفدهم اسفند در افتتاحیه شانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران گفت: با نگاهی به وضعیت موجود ایران می‌توان دریافت که بومسازگان‌های آن شکننده است. ایران یک کشور خشک و نیمه خشک محسوب می‌شود؛ با یک سوم بارش متوسط جهانی، که میزان تبخیر در آن سه برابر بیشتر از میانگین جهان است.

اکرمی با اشاره به اینکه ایران سالانه با فرسایش 16 تن خاک در هر هکتار مواجه است، گفت: ایران کشوری سیل خیز به شمار می‌رود و این موضوع آسیب‌های زیادی به زیرساخت‌ها وارد می‌کند؛ از طرفی با تخلیه آب‌های زیرزمینی و آبخوان‌ها از یک سو و فرونشست زمین از سوی دیگر مواجه هستیم.

این استاد دانشگاه با تاکید براینکه بسیاری از این معضلات با آبخیزداری جبران می‌شود و این مهم به صورت علمی و با مطالعات پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری قابل اثبات است، گفت: بهترین تعریف از آبخیزداری، نشان دادن اثربخشی آنست.

آبخیزدار طبیب طبیعت است

او سابقه آبخیزداری در ایران را بیش از 50 سال ذکر و با اشاره به تحولاتی که طی ادوار مختلف در این حوزه شاهد بوده ایم، گفت: آبخیزداری الهی ترین نگاه به طبیعت و آبخیزدار طبیب طبیعت است.

اکرمی در بیان علت کندی عملیات‌های آبخیزداری در کشور و به خصوص در استان‌های سیل خیز، گفت: این موضوع ناشی از نبود چشم انداز و حرکت مبتنی بر اهداف است.

وی ادامه داد: در سال‌های گذشته، بیشتر عملیات‌های آبخیزداری در حوزه‌های منتهی به سدها انجام می‌شد و کارکردهای دیگر مثل تغذیه سفره‌ها و پیشگیری از سیلاب‌ها هدف نبود؛ بنابراین یک عقب ماندگی طولانی ناشی از این مسئله به وجود آمد.

اکرمی گفت: از چند دهه قبل، توجه به موضوع آبخیزداری و آبخوانداری جلب شد. داشتن چشم انداز راه نجات ما است. چشم انداز بهترین دورنمای نتیجه محور ماست که به ما جهت می‌دهد و برای ما مسیری معین برای رشد و دستیابی به اهداف مورد نظرمان فراهم می‌کند.

این استاد دانشگاه گفت: تجارب جهانی نشان داده که بدون طراحی یک چشم انداز هیچ ملتی، سازمانی و فردی نمی‌تواند حرکت و پیشرفت کند. با توجه به ویژگی‌های خاص جهان امروز با تغییرات بسیار سریع و با موج فراگیر اطلاعاتی که هر روز با آن مواجهیم، بدون طراحی یک چشم انداز راه خود را گم خواهیم کرد.

اکرمی گفت: در آستانه قرن جدید شمسی نیازمند طراحی‌های نوین هستیم. بسیاری از نقشه‌ها، طرح ها و آموخته‌های قبلی دیگر کار نمی‌کنند. آن نقشه‌ها با شرایط و ساختارهای دیگری کار می‌کرد و باید ما خودمان را نو کنیم، اندیشه‌ها و طراحی‌های جدید داشته باشیم و طرحی نو دراندازیم. در این صورت خواهیم توانست جامعه خود را در مسیر پیشرفت و توسعه پایدار قرار دهیم.

شانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران (آبخیزداری و توسعۀ پایدار)، به‌همت بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط‌زیست دانشکده کشاورزی و انجمن آبخیزداری ایران از امروز آغاز شده است و تا فردا ادامه خواهد داشت.


http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/265122/ایران-خشک-با-بارش-اندک-و-تبخیر-و-فرسایش-فراوان-باید-طرح-نودراندازیم
بستن   چاپ