پیام فارس
عضو هیئت علمی علوم پزشکی شیراز مطرح کرد:
لزوم توجه به تاثیرات آلودگی هوا بر سلامت جامعه
دوشنبه 16 اسفند 1400 - 14:40:59
پیام فارس - ایسنا/فارس عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به گزارش سازمان جهانی بهداشت(WHO)، مبنی بر اینکه سالانه بیش از هفت میلیون مرگ در رابطه با آلودگی هوا ثبت می‌شود، هوای سالم را از اساسی‌ترین نیازها برای سلامت جامعه دانست و بر لزوم توجه به اهمیت راهکارهای اجرایی مقابله با ایجاد و گسترش آلاینده‌های زیست محیطی تاکید کرد.

دکتر ابوالفضل اژدرپور دوشنبه 16 اسفند به خبرنگاران گفت: آلودگی هـوا به عنوان یکـی از مهمتـرین مـشکلات جامعه بشری در قرن حاضر مورد توجه همه جوامع به‌ویژه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است.
او ادامه داد: آلودگی هوا عبارت است از وجود یک یا چند آلوده کننده در اتمسفر به میزان غلظت هایی که باعث اثرات نامطلوب بر انسان، حیوان و گیاهان شود. این آلاینده ها می تواند از منابع طبیعی و یا مصنوعی وارد اتمسفر شده و شامل مواد مختلفی مانند گازها (مانندNO2 ، NO، SO2، CO) و ذرات باشد.
این عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: طی دهه گذشته مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان داده که به دلیل افزایش میزان مرگ و میر مرتبط با آلودگی هوا، تعیین اثرات آلودگی هوا بر بهداشت عمومی به طور قابل ملاحظه ای در نقطه توجه قرار گرفته است.
آلودگی هوا سالانه 7 میلیون انسان را می‌کشد
او گفت: سازمان جهانی بهداشت(WHO) گزارش داده که سالانه بیش از هفت میلیون مرگ در رابطه با آلودگی هوا رخ می دهد. همچنین مطالعات اپیدمیولوژی نشان می دهد سالانه بیش از 800 هزار نفر در جهان بر اثر بیماری های قلبی-عروقی و تنفسی ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.
اژدرپور ادامه داد: در بین آلاینده های هوا، «ذرات معلق» به عنوان آلاینده هایی با بیشترین اثرات ناسازگار روی انسان مورد توجه هستند. ذرات معلق به یک ترکیب پیچیده از آلاینده ها اشاره دارد که متشکل از دود، ترکیبات سولفاته و نیتروژنه، یون های فلزی، آلاینده های آلی و میکروبی است و در اتمسفر به صورت معلق وجود دارد.
وی گفت: نـوع، غلظـت و انـدازه این ذرات معلق بـه نـوع فعالیت، پارامترهای هواشناسی و توپوگرافی منطقه وابسته است. ذرات معلق به دو دسته درشت (10-5/2 میکرون) و ریز (کمتر از 5/2 میکرون) تقسیم می شود که ذرات معلق دارای قطر آئرودینامیک برابر یا کمتر از 5/2 میکرون به علت توانایی نفوذ به داخل برونش و حبابچه های ریوی، دارای بیشترین اثرات بهداشتی است.
این استاد دانشگاه افزود: طبق مطالعات ثابت شده است که مواجهه با ذرات معلق، منجر به گستره ای از اثرات بهداشتی نظیر افزایش خطر بیماری های قلبی، کاهش عملکرد ریه، افزایش مراجعه به بیمارستان، مشکلات تنفسی و ریوی می شود. نتایج برخی مطالعات بر این نکته تاکید دارد که تماس طولانی مدت با ذرات معلق می تواند منجر به کاهش طول عمر شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: گزارش شده است که افزایش میزان این ذرات معلق در هوا، کاهش عملکرد ریه، افزایش علائم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه و حملات آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه، بیماری های قلبی- عروقی و ریوی را به همراه دارد.
اژدرپور گفت: بیوآئروسـل هـا حـدود 25 درصـد از ذرات اتمسفری را تشکیل می دهد که شامل باکتری های زنده و مرده (انواع بیماریزا و غیر بیماریزا)، اسپور قارچ ها، ویروس ها، آلرژن هـایی بـا وزن مولکــولی بــالا، اندوتوکــسین باکتریــایی و پپتیدوگلیکان ها است.
او اضافه کرد: تماس با آلودگی ناشی از بیوآئروسل ها در زندگی شهری در سراسر جهان را می توان غیر قابل اجتناب دانست. از طرفی تماس با بیوآئروسل­­ها با گستره وسیعی از اثرات بهداشتی شامل بیماری ­های واگیر و افزایش اپیدمی ها، اثرات سمی حاد، آلرژی و سرطان، آلودگی مواد غذایی و از بین رفتن مواد دارویی و بهداشتی مرتبط است و تأثیر مستقیمی بر روی اقتصاد نیز دارد. همچنین یکی از روش­های مهم انتقال میکرو ارگانیسم­های بیماریزای هوا و آلاینده های موجود در هوا است.
استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: اگر چه بیوآئروسل‌ها می­‌تواند از طریق تماس پوستی و یا بلع همراه مواد غذایی نیز وارد بدن شود و اثرات مضر بهداشتی پدید آورد، اما مهم ترین راه ورود بیو آئروسل ها به بدن از راه تنفس است.
او گفت: مطالعات متعدد در سراسر جهان نشان می‌ دهد که رابطه تنگاتنگی بین افزایش غلظت آلاینده های هوا و کاهش سطح سلامت و رفاه جوامع، افزایش مرگ و میر، کاهش وسعت دید، افزایش صدمه به سایر موجودات و سایر مسایل زیست محیطی وجود دارد. همچنین مسئله آلودگی هوا با افزایش روزافزون جمعیت، پیشرفت صنایع و فناوری، وضعیت اقتصادی مردم، شرایط ویژه جوی، توپوگرافی، دخانیات و ترافیک نیز در ارتباط است.
ابوالفضل اژدرپور گفت: عوامل محیطی مانند باد، باران و گیاهان قادرند آلاینده‌های هوا را تصفیه کنند، ولی امروزه در اثر فعالیت‌های انسانی آلودگی هوا به حدی رسیده که گاهی طبیعت قادر به پاک سازی و تصفیه آن نیست. بر اساس گزارشWHO ، سالانه بیش از 7 میلیون مرگ در اثر آلودگی هوا رخ می‌دهد که 90 درصد آن در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. این مرگ و میر به طور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی نفس و حملات قلبی و آلرژی‌های مختلف تنفسی است.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/265104/لزوم-توجه-به-تاثیرات-آلودگی-هوا-بر-سلامت-جامعه
بستن   چاپ