پیام فارس
آیا مصرف نوشابه‌های انرژی زا ضرر دارد؟
پنجشنبه 22 مهر 1400 - 04:46:31
پیام فارس -

پیام فارس


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، وحید بااقبالی دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: نوشابه‌های انرژی زا ، نوشیدنی‌هایی هستند که حاوی مواد محرک (Stimulant) و اغلب دارای کافئین است، این نوشیدنی‌ها به عنوان محرک ذهنی و جسمی به فروش می‌رسند.
او ادامه داد: نوشابه‌های انرژی زا ممکن است گازدار یا بدون گاز و یا حاوی قند معمولی یا سایر شیرین کننده ها، عصاره گیاهان دارویی، بعضی ویتامین‌ها و اسید‌های آمینه باشد.
دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: حداکثر میزان توصیه شده دریافت کافئین در روز 400 میلی گرم است که به طور تقریبی معادل 4 فنجان قهوه یا 2 نوشابه انرژی زا است.
او افزود: نوشابه‌های انرژی زا دارای اثرات محرک کافئین و قند است و باعث افزایش هوشیاری می‌شود، اما هیچ یک از سایر خواص مفید و سلامتی بخشی که در تبلیغات این محصولات ادعا می‌شود، در تحقیقات علمی به اثبات نرسیده است.

پیام فارس

اثرات مضر نوشابه‌های انرژی زا او با اشاره به اثرات مضر نوشابه‌های انرژی زا ، تصریح کرد: طبق آمار‌ها سالانه 10 تا 20 هزار مورد مراجعه به اورژانس، مرتبط با مصرف نوشابه‌های انرژی زا در آمریکا گزارش شده است. بااقبالی ادامه داد: مصرف بیش از حد این نوشابه‌ها در ابتدا ممکن است باعث احساس سرخوشی (Euphoria) شود، اما پس از آن ممکن است عوارضی، چون عصبی شدن، بدخلقی، بی قراری، بی خوابی، افزایش ادرار، سوء هاضمه، تهوع و به هم خوردن ریتم ضربان قلب در فرد رخ دهد.
او بیان کرد: تحقیقات نشان داده است که مصرف این نوشیدنی‌ها باعث افزایش بیش فعالی در کودکان می‌شود.
این متخصص علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز افزود: مصرف دو عدد یا بیشتر نوشابه انرژی زا در روز، میزان دریافت کافئین را از حد مجاز توصیه شده افزایش می‌دهد. او با بیان اینکه مواد محرک دیگر نظیر جینسینگ نیز اثرات کافئین را تشدید می‌کند، گفت: میزان کافئین در انواع این نوشیدنی‌ها بسیار متغیر است و بعضی از تولیدکنندگان خارجی نیز به دلیل بعضی خلاء‌های قانونی، از درج میزان کافئین روی محصول خودداری می‌کنند.
بااقبالی بیان کرد: این نوشابه‌ها ممکن است در اثر افت ناگهانی انرژی بدن که مدتی پس از مصرف آن‌ها رخ می‌دهد، باعث بروز تشنج شود.
او تصریح کرد: مصرف این نوشیدنی‌ها به همراه بعضی دارو‌های ضد افسردگی نیز باعث اتساع مردمک چشم می‌شود.
این متخصص علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد: اغلب نوشابه‌های انرژی زای متداول، بدون الکترولیت‌های موردنیاز بدن است و با ورود کافئین و قند به جریان خون باعث افزایش دفع آب از بدن می‌شوند. کاهش یک درصد آب بدن نیز باعث کاهش 10 درصدی توانایی عملکردی بدن می‌شود.
او گفت: اثرات محرک نوشابه‌های انرژی زا را نمی‌توان انکار کرد، اما توجه به مضرات مصرف نادرست و بی رویه آن‌ها را نباید از یاد برد.

پیام فارس

بااقبالی تصریح کرد: مهم‌ترین ترکیب مؤثر در این محصولات کافئین است و بعضی انواع نوشابه‌های انرژی زا دارای مقادیری بالاتر از حد مجاز توصیه شده دارند.
این متخصص علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: با این وجود به دلیل اطلاع رسانی ناکافی در مورد این فرآورده ها، شاهد مصرف نوشابه‌های انرژی زا در کودکان و نیز عرضه آن‌ها در باشگاه‌های ورزشی هستیم.
او افزود: همچنین ممکن است مادران باردار و شیرده و افراد دارای بیماری‌های قبلی عروقی نیز بدون اطلاع از خطرات احتمالی، این فرآورده‌ها را مصرف کنند که این مسئله لزوم توجه بیشتر دستگاه‌های قانونگذار و نظارتی را می‌طلبد.
انتهای پیام/

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/242570/آیا-مصرف-نوشابه‌های-انرژی-زا-ضرر-دارد؟
بستن   چاپ