پیام فارس
7 مهر؛ در تاریخ چه گذشت؟
چهارشنبه 7 مهر 1400 - 10:36:00
پیام فارس -

پیام فارس


به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری ایسکانیوز، امروز 7 مهر برابر با 29 سپتامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.
رویدادها:
سال 480 پیش از میلاد - روزی که جنگ دریایی سالامیس روی داد امروز ـ 29 سپتامبر، سالروز جنگ دریایی سالامیس است که در سال 480 پیش از میلاد میان ایران و اتحادیه یونانیان روی داد و ایران در آن موفق نشد.
نیروی زمینی یونانیان در برابر ارتش ایران توان مقاومت نداشت و همه امید ژنرالهای یونانی به جنگ دریایی بود. مورّخان، تعداد کشتی های ایران را 400 تا 700 نوشته اند، ولی بیشتر این کشتی ها به دست عنصر ایرانی هدایت نمی شد. این کشتی ها متعلق به وابستگان به ایران از جمله فنیقیه [سوریه و لبنان]، مصر و ایونی ها بودند که نسبت به ایران تا پای جان وفاداری نداشتند و فرماندهی یونانیان این را می دانست.
در آن زمان با این که آبراه دریای سرخ به رود نیل به تصمیم داریوش بزرگ ساخته شده بود، ولی هنوز انتقال کشتی از خلیج پارس به مدیترانه از طریق آن آبراه چندان متداول نشده بود. زیراکه، ناویان خلیج پارس با اوضاع مدیترانه آشنا نبودند. بنابراین، فرماندهی ارتش ایران تصمیم گرفته بود که در لشکرکشی سال 480 پیش از میلاد به یونان از کشتی های ساتراپی ها و وابستگان خارجی ایران استفاده کند و این کشتی ها ضمن حمل تدارکات و ملزومات نیروی زمینی، وظیفه حمله و دفاع هم داشتند.
بامداد 29 سپتامبر به خشایارشا اطلاع رسید که یونانیان که از آتن به جزیره سالامیس فرار کرده بودند قصد رفتن به منطقه «کرنت» و مقاومت از آنجا را دارند که یک فریب جنگی بود. خشایارشا به کشتی های مصری نیروی خود دستور داد که در باریکه میان دو قسمت جزیره، راه را بر آنان ببندند که این کشتی ها با حمله متقابل غیر منتظره یونانیان رو به رو شدند و چون این باریکه عرض کمی داشت و جای مانور نبود برای نجات خود با بی نظمی دست به عقب نشینی زدند. کشتی های ایونی ارتش ایران (مناطق یونانی نشین غرب آسیای صغیر و جزایر مجاور ـ ترکیه امروز) هم که علاقه مندی بیشتری به همنژادهای یونانی خود داشتند تا به ایران اقدام موثر نکردند، و از کشتی های فنیقی هم در برابر سیصد کشتی سه ردیف پاروزن یونانی کاری ساخته نشد و ....
باوجود این، اگر همه نیروی زمینی ایران که آتن را در تصرف داشت در یونان مانده بود، آتنی ها یارای بازگشت به ساحل را نداشتند. در آن روز بعضی مشاوران به خشایارشا گفتند که اگر سریعا به وطن باز نگردد ممکن است کشتی های یونانی پُل متحرّک (ساخته شده از قایق و زنجیر) را که میان آسیا و اروپا زده است از میان بردارند و در اروپا سرگردان شود که وی بی درنگ با دو سوم نیروهایش به اسیا باز گشت که یک اشتباه نظامی دیگر بود.
جنگ سالامیس درس بزرگی است برای قدرت های بزرگ که در صدد استیلاء بر کشورهای کوچکتر برمی آیند. ولی، تا این لحظه همه از آن استفاده نکرده اند از جمله فیلیپ دوم پادشاه اسپانیا در قرن 16، که ناوگان انگلستان را حقیر شمرد، آما از آن شکست خورد و دوران برتری اسپانیا پایان یافت و نوبت به انگلستان رسید. جنگ سالامیس و جنگ ماراتن که 13 سپتامبر سال 490 پیش از میلاد روی داد اهمیت ویژه نیروی دریایی را به ثبوت رساند .
سال 115 پیش از میلاد - پیام تاریخی فرهاد دوم به امپراتوری روم در پی برافتادن جانشینان اسکندر در شرق مدیترانه به دست ایران و در غرب آن توسط امپراتوری نوپای روم، فرهاد دوم شاه وقت ایران از دودمان اشکانی پس از عقد معاهده دوستی با چین، 29 سپتامبر سال 115 پیش از میلاد به دولت روم پیام فرستاد که قلمرو ایران همان قلمرو هخامنشیان (پیش از حمله اسکندر) و پایتخت ان شهر تیسفون (کنار دجله) خواهد بود که اخیرا ساخته شده است و این قلمرو باید از تعرّض مصون باشد تا میان دو کشور که اینک همسایه شده اند صلح پایدار بماند.
فرهاد دوم به رومیان پیشنهاد کرد که بهتر است اختلاف نظرهایی که پیش خواهد آمد از راه مذاکره و داوری حل شود تا جنگ و خونریزی.
129 - آغاز نهضت عباسیان با قیام ابومسلم خراسانی نهضت عباسی به سال 129 ه‍ . ق در خراسان توسط ابو مسلم رسماً اعلام موجودیت کرد. قبل از این فعالیت‌های آنان از سال 118 توسط امام محمّد به طور کاملاً مخفیانه رهبری می‌شد، ابو مسلم توانست همکاری اقوام یمنی و ربیعه و نیز خوارج حروریه را جلب کند و به زودی بر سرزمین شرق تسلط یابد.
1911 - آغاز جنگ ایتالیا و عثمانی برای تصاحب سرزمین لیبی کشور لیبی از اوایل قرن شانزدهم میلادی بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی بود و تا سال 1835م که مستقیماً تحت نظارت دولت عثمانی قرار گرفت فرمان‏روایان این کشور، منصوب و مأموری خراج‏گیری دولت عثمانی بودند. در این میانْ دولت استعمارگر ایتالیا که از مدت‏ها قبل چشم طمع به شمال افریقا به ویژه لیبی دوخته بود از ضعف دولت عثمانی استفاده کرد و با یورش به این منطقه در 29 سپتامبر 1911م، آن را از دست امپراتوری عثمانی خارج ساخت. این جنگ منشأ تشکیل کشور لیبی گردید و سرزمینی که تا آن زمان بیشتر به طرابْلُسِ غرب معروف بود، نام لیبی گرفت. لیبی در جریان جنگ جهانی اول تحت استعمار کامل ایتالیا واقع شد و پس از چهل سال، سرانجام در 24 دسامبر 1951، استقلال خود را اعلام کرد.
1378 - کشف بزرگترین میدان نفتی ایران با ظرفیت 26 میلیارد بشکه در حوالی اهواز میدان نفتی آزادگان در 80 کیلومتری غرب اهواز قرار دارد. این میدان با ذخیره نفت درجای حداقل 26 میلیارد بشکه و میزان قابل برداشت 6 میلیارد بشکه در سال 1378 کشف گردید.میدان نفتی آزادگان که میزان هیدروکربور درجای آن بالغ بر 31 میلیارد بشکه است ظرفیت تولید حداقل 300 هزار بشکه در روز را دارد، کشف این میدان بزرگترین کشف انجام گرفته در ایران در 35 سال گذشته به شمار می‌رود.
2004 - اعلام رسمی اتمی شدن کره شمالی « چوئه ـ سو هوم » معاون وزارت امورخارجه جمهوری دمکراتیک خلق کره (شمالی) درجلسه 27 سپتامبر 2004 مجمع عمومی سازمان ملل جزئیات دست یافتن این کشور به اسلحه اتمی را اعلام کرد و گفت:
"دولت متبوع ما راه دیگری جز مسلح شدن به سلاح هسته ای نداشت زیرا نگران حمله اتمی ناگهانی آمریکا بود که سیاست قدیمی خود مبنی بر حذف کره شمالی را همچنان دنبال می کند. مسلح شدن به سلاح اتمی صرفا برای دفاع از خود و پیشگیری از حمله اتمی آمریکا و نیز یک جنگ اتمی در آسیای شرقی بوده است. با وجود این، ما (کره شمالی) آماده ایم این سلاحها را در صورتی که آمریکا سیاست خود را تغییر دهد و صادقانه آماده همزیستی شود از کار بیندازیم. ما قبلا هم اشاره کرده بودیم که از سوخت مصرف شده، پلوتونیوم به دست آورده ایم.".
در همین زمینه، «لی کوان یو» که به پدر سنگاپور شهرت دارد و یک چینی تبار است در مصاحبه با «چارلی رز» که همان شب از تلویزیون عمومی آمریکا پخش شد گفت که به گمان او، کره شمالی اسلحه اتمی بکار نخواهد بُرد ولی این احتمال وجود دارد که دست به فروش سلاح اتمی بزند و باعث رواج این تجارت در جهان شود. وی در عین حال گفت که کره شمالی اطمینان دارد که مسکو و پکن به هیچوجه نمی خواهند که کره شمالی از میان برود و با رژیم دیگری هم مرز شوند.
وی ضمن اشاره به برنامه اتمی ایران گفت: در جایی که پاکستانی ها بمب اتمی دارند، چرا ایرانیان نداشته باشند. مروری بر روانشناسی ایرانیان نشان می دهد که وقتی کاری را شروع کنند، رها ساختنش برایشان دشوار است و آن را تا به آخر دنبال خواهند کرد.
2009 - زلزله ای به بزرگی 8.0 ریشتر در حوالی جزایر سلیمان باعث ایجاد تسونامی شد.
انتهای پیام/
کد خبر: 1112784 برچسب‌ها اخبار روز

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/238926/7-مهر؛-در-تاریخ-چه-گذشت؟
بستن   چاپ