پیام فارس
کاشت بذر گردشگری؛ برداشت درآمد پایدار برای روستاییان
دوشنبه 10 خرداد 1400 - 03:21:24
پیام فارس -

پیام فارس


51 روستای هدف گردشگری استان فارس با جاذبه‌های تاریخی- طبیعی، میزبان گردشگران فرهنگی طبیعی می‌شوند. این میزبانی یک پیش‌شرط دارد. به ثمر رسیدن بذر گردشگری در روستاهای هدف گردشگری فارس نیازمند همکاری همه دستگاه‌های مسئول است.
حاصل این همکاری می‌تواند به برداشت محصولی چون اشتغالزایی و مهاجرت معکوس منجر شود.
در همین راستا «جمشید معینی» سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در گفت‌و‌گو با «ایران» خواستار ایجاد صندوق تسهیلات برای تشویق روستاییان برای احیای بافت‌‌های تاریخی با هدف جذب گردشگر شد.
استان فارس با داشتن بیش از سه هزار اثر تاریخی در فهرست آثار ملی و چهار اثر جهانی یکی از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی است. فارس با داشتن بیش از سه هزار روستا که در حال حاضر تعداد 51 روستای آن به‌عنوان روستای هدف گردشگری مصوب شده است، دارای ظرفیت بسیار بالایی در توسعه این گونه از بوم گردشگری است.
توسعه روزافزون شهرها از یک سو و از سوی دیگر زندگی ماشینی باعث شده تا گردشگری در محیط روستایی با توجه به بافت سنتی و فرهنگی روستایی، هنرهای سنتی و صنایع دستی، آداب و رسوم سنتی و... روز به روز طرفداران بیشتری را به خود جلب کند. از سوی دیگر؛ افزایش این نوع گردشگری نه تنها باعث ایجاد اشتغال روستایی و مهاجرت معکوس می‌شود، بلکه برای جذب بیشتر توریست می‌طلبد تا زیرساخت‌های توسعه آن مورد اهتمام قرار گیرد.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت‌و‌گو با «ایران» در این خصوص گفت: برای حفظ و مرمت و توسعه روستایی آنچه باید اتفاق افتد همکاری میان بخش‌های مختلف سازمان‌ها است، چرا که توسعه روستایی یا حتی شهری نیازمند همکاری است و میراث فرهنگی به تنهایی قادر نیست در این زمینه اقدام کند.
جمشید معینی با بیان اینکه با اجرایی شدن طرح‌های هادی در روستاها انتظار توسعه و جذب گردشگر می‌رود، افزود: یکی از اهداف اجرای طرح هادی جذب گردشگر و حفظ ابنیه‌ تاریخی در روستاها است اما اجرایی شدن این طرح تنها کافی نیست، بلکه باید به فکر ایجاد اشتغال برای ساکنان روستا خصوصاً قشر جوانان بود تا ضمن حفظ هویت روستایی، دلگرمی برای ماندن در روستاهای آبا و اجدادی میان جوانان شکل بگیرد.
وی با اشاره به اینکه ایجاد اشتغال پایدار یکی از وظایف مسئولان است، افزود: از جمله وظایفی که می‌توان آن را جدی گرفته و در توسعه روستا و حفظ میراث آن تأثیرگذار باشد، ایجاد ارتباط پررنگ بین دفاتر خدمات گردشگری و روستاهای هدف گردشگری است. چون با راه‌اندازی تورهای تخصصی و ایجاد یک شرایط توأم با حس آرامش در گردشگران، آنان می‌توانند ضمن بازدید از روستاهای هدف گردشگری لحظات خوبی را تجربه کنند. ضمن آنکه از نزدیک با فرهنگ و آداب و رسوم آن روستا آشنا خواهند شد. این اتفاق مستلزم توجه بیشتر به تورهای گردشگری و ایجاد زیرساخت‌های لازم در روستاها است.
این مسئول با پیشنهاد ایجاد صندوق‌های تسهیلات برای روستاییان خاطرنشان کرد: با ایجاد صندوق تسهیلات برای روستاییان دولت می‌تواند با همکاری روستاییان در بخش‌های مختلف صفر تا صد احیا و بازسازی و مرمت روستایی را در برنامه توسعه خود لحاظ کند. این کار باعث می‌شود روستاییان نیز نسبت به حفظ میراث خود اهتمام بیشتری را به کار گیرند.
معینی با بیان اینکه بسیاری از روستاهای این استان با توجه به قرار گرفتن در بافت‌های تاریخی مورد توجه جهانی بوده و باید در حفظ و احیای آن توجه خاص مد نظر باشد، یادآور شد: به بسیاری از روستاها از جمله شمس آباد که در عرصه تخت جمشید قرار دارند، نگاه جهانی و ملی بیشتری وجود دارد. همین امر باعث شده تا برای حفظ میراث تاریخی آن یک سری محدودیت‌های اجرایی از جمله ساخت و سازها انجام شود تا تاریخ آن حفظ شده و دچار خدشه نشود اما نکته‌ای که باید ساکنان این روستاهای تاریخی به آن توجه کنند، این است که این اقدامات را نباید به چشم محدودیت نگاه کنند بلکه باید آن را یک ظرفیت بدانند که می‌توان از پتانسیل آن برای توسعه گردشگری و حفظ میراث آن روستا بهره برد و همه مردم کشور و حتی خارج از مرز و بوم را با داشته‌های این روستاها آشنا کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیشتر روستاهای گردشگری استان فارس دارای جاذبه‌های طبیعی و تاریخی و مراکز اقامتی، پذیرایی و تفریحی هستند، عنوان کرد:جاذبه‌های روستاهای هدف گردشگری استان فارس شناسایی شده است. هر روستا بر اساس ویژگی‌‌های خود توسعه می‌یابد. به‌عنوان مثال روستای قلات شهرستان شیراز بخش مرکزی دارای جاذبه‌های طبیعی - تاریخی، روستای مارگون شهرستان سپیدان بخش مرکزی دارای جاذبه‌های طبیعی، روستای دشتک شهرستان مرودشت بخش درودزن دارای جاذبه‌های طبیعی و بافت با ارزش، روستای جیزرزار شهرستان مرودشت بخش کامفیروز، دارای جاذبه‌های طبیعی و بافت با ارزش است.
51 روستا هدف گردشگری در فارس
مدیرکل بنیاد مسکن استان فارس نیز با بیان اینکه توسعه گردشگری روستایی می‌تواند این استان را به‌سمت و سوی رونق، تأمین درآمد برای روستاییان، شکوفایی اقتصاد روستا و ایجاد انگیزه برای ماندگاری در مناطق روستایی ببرد، گفت:گردشگری مؤلفه‌ها و اجزای متعددی دارد که گردشگری روستایی یکی از انواع آن است. این مؤلفه در استان فارس به طور مستقیم براقتصاد روستایی اثر می‌گذارد و باید ترویج شود.کرونا نباید شرایطی ایجاد کند که درآمد روستاییان از گردشگری روستایی تحت تأثیر قرار گیرد، می‌توان با رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی به تقویت این زیر ساخت‌ها پرداخت. عطاء‌الله زمانی با اشاره به اینکه در سال 98 با تصویب11 روستای استان فارس (شامل سرنجلک ممسنی، دهمورد و خواجه جمالی نی ریز، کریشکی لارستان، دشت ارژن شیراز، کمهر و مارگون و حسین آباد سراب سپیدان، سید حسین کازرون، مظفری کوار و گاره جهرم) به‌عنوان روستاهای هدف گردشگری تعداد این روستاها به 19 مورد ثبت رسیده است، بیان کرد: در سال‌های گذشته نیز روستاهای لایزنگان و نوایگان داراب، بریجان جهرم، قلات شیراز، چنارآباده، قصریعقوب خرم بید، کندازی و دشتک مرودشت به‌عنوان روستاهای هدف گردشگری مصوب شده بود. زمانی با بیان اینکه تاکنون برای 5١ روستا در استان فارس تحت عنوان روستاهای هدف گردشگری درخواست مصوبه شده بود، تصریح کرد: تسهیلات ویژه برای توسعه بومگردی در روستاهای هدف گردشگری اعطا می‌شود، قابلیت‌های توسعه گردشگری روستایی در این مناطق می‌تواند با استفاده از این تسهیلات شکوفا شود، رعایت معماری ویژه و حفظ بافت سنتی روستاهای هدف گردشگری و همچنین توجه به مقاوم‌سازی و کاهش آسیب‌ها در حوادث، اولویت بنیاد مسکن در مناطق هدف گردشگری است.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/212737/کاشت-بذر-گردشگری؛-برداشت-درآمد-پایدار-برای-روستاییان
بستن   چاپ