پیام فارس
400 میلیارد ریال برای احیای میراث فرهنگی فارس/رونمایی از طرح نقشه گنج
چهارشنبه 24 ارديبهشت 1404 - 16:53:30
پیام فارس - - محسن ضیایی در نشست خبری که به مناسبت هفته میراث فرهنگی در شیراز برگزار شد، با اشاره به آمار 17 موزه خصوصی در استان فارس، از جایگاه ممتاز این استان در حوزه موزه‌داری و مشارکت بخش خصوصی در حفظ و معرفی میراث فرهنگی تقدیر کرد. 
او گفت: در راستای احیای پروژه‌های نیمه‌تمام میراث فرهنگی استان فارس، مبلغ 400 میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته است که این اعتبار که شامل 150 میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و 250 میلیارد ریال از اعتبارات ملی است، برای پروژه‌های مهمی همچون موزه منطقه‌ای فارس و باغ موزه مشاهیر در نظر گرفته شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ضیایی گفت: در ارزیابی صورت گرفته از موزه‌های سراسر کشور، پنج موزه از استان فارس مفتخر به کسب رتبه‌های برتر شدند که این موزه‌ها عبارتند از موزه موسیقی بومی لامرد، موزه مفاخر جهرم، موزه نورآباد ممسنی، موزه اسناد تاریخی بوانات و موزه باستان‌شناسی بوانات.
سرپرست میراث فرهنگی فارس گفت:» برنامه‌های هفته میراث فرهنگی استان با شعار «میراث فرهنگی، هویت ملی، پیشران اقتصاد» از تاریخ 28 اردیبهشت لغایت سوم خردادماه سال جاری برگزار می‌شود و برنامه‌های این هفته شامل بیش از 280 عنوان برنامه متنوع در سطح استان خواهد بود که عناوین اصلی آن آیین‌های افتتاح، نشست‌های تخصصی، برنامه‌های فرهنگی و هنری، نمایشگاه‌ها، مسابقات، برنامه‌های مشارکتی با آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها و همچنین پروژه‌های مرمتی و زیرساختی است. 
به گفته‌ ضیایی، برنامه‌های متنوعی در راستای گرامی‌داشت هفته میراث فرهنگی، در تمامی شهرستان‌های استان فارس اجرا خواهد شد که از جمله‌ی این برنامه‌ها می‌توان به رونمایی از فاز دوم بازارچه دائمی صنایع دستی حافظیه و فاز مطالعاتی باغ موزه مشاهیر فارس در شهر شیراز اشاره کرد. علاوه بر این، بخشی از پروژه موزه منطقه‌ای فارس نیز با پیشرفت قابل ملاحظه، در این هفته به بهره‌برداری خواهد رسید. 
او گفت: پروژه‌های مرمتی و توسعه زیرساخت‌های گردشگری در شهرستان‌های نورآباد، داراب، فسا، فیروزآباد، لار، جهرم و نی‌ریز با اعتبار کل 250 میلیارد ریال آغاز خواهد شد.
سرپرست میراث فرهنگی فارس ضمن تأکید بر اهمیت توزیع متوازن پروژه‌ها در سطح استان، این اقدام را گامی مؤثر در راستای توسعه‌ی پایدار گردشگری دانست.
او گفت: هفته میراث فرهنگی فارس با برنامه‌های متنوعی از جمله نمایشگاه‌های عکس، اسناد تاریخی و صنایع دستی در ارگ کریم خان زند و سراسر استان، اجرای برنامه‌های ویژه در محوطه‌های تاریخی، و جشنواره بازی‌های بومی محلی در شهرستان‌های زرین‌دشت، داراب، نی‌ریز، فسا و ارسنجان برگزار می‌شود.
ضیایی بیان کرد: برنامه‌های آموزشی شامل بازدید رایگان دانش‌آموزان و دانشجویان از موزه‌ها، طرح «یک روز با میراث‌بان» و مسابقات فرهنگی هنری با همکاری آموزش و پرورش است. نشست‌های تخصصی باستان‌شناسی، مرمت آثار تاریخی، میراث ناملموس و گردشگری پایدار با حضور کارشناسان و اساتید دانشگاهی برگزار خواهد شد.
او، از برنامه‌های شاخص این هفته می‌توان به رونمایی از طرح «نقشه گنج» اشاره کرد که با استفاده از هوش مصنوعی، معرفی جاذبه‌های گردشگری و میراث فرهنگی را در فضای دیجیتال ارتقا می‌دهد.
محمدمهدی نجفی رئیس اداره موزه‌های اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس هم گفت: برنامه‌های متنوعی در پایگاه‌های میراث جهانی مانند تخت‌جمشید، پاسارگاد، محور ساسانی و باغ‌های تاریخی و همچنین پایگاه‌های ملی مانند بافت تاریخی شیراز و لار طراحی شده است. این برنامه‌ها شامل برگزاری نمایشگاه، سخنرانی و ارائه اقدامات مرمتی انجام‌شده در سال گذشته خواهد بود.
او با بیان اینکه 33 برنامه ویژه هفته میراث فرهنگی به‌جز برنامه‌های مستقل پایگاه‌های میراث فرهنگی ملی و جهانی اجرا خواهد شد، افزود: سعی شده است از ظرفیت موزه‌های خصوصی و تشکل‌های مردم‌نهاد برای درگیر کردن جامعه با مفاهیم میراث فرهنگی استفاده شود.
نجفی با اشاره به شعار سال 2025 شورای بین‌المللی موزه‌ها با عنوان «موزه‌ها برای آینده‌ای پایدار» گفت: بر اساس این شعار، تلاش شده موزه‌ها به‌عنوان عناصر فعال در توسعه پایدار، محیط زیست، اقتصاد محلی و هویت فرهنگی جامعه ایفای نقش کنند.
رئیس اداره موزه‌های اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: سال گذشته با حضور هیئت کارشناسان عالی‌رتبه ثبت آثار، 554 قلم اثر از موزه‌های استان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید؛ در حالی‌که شاخص استان، شش اثر بود. این آثار شامل سکه‌های تاریخی، منبت‌های آباده، سفالینه‌های مرودشت و مسکوکات لاری است که در موزه‌های پارس، باغ دلگشا و تخت‌جمشید به نمایش گذاشته می‌شود.
او با اشاره به روند ثبت آثار در سامانه جامع اطلاعات فرهنگی تاریخی (جام) اظهار کرد: نزدیک به 5500 قلم از آثار ثبتی موزه پارس، 20200 قلم آثار مطالعاتی، بیش از 11500 قلم آثار مطالعاتی موزه تخت‌جمشید و همچنین صدها اثر از موزه‌های خصوصی در این سامانه ثبت شده است.
رئیس اداره موزه‌های اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس همچنین گفت: در حال حاضر 27 موزه خصوصی و 54 مجموعه‌دار فرهنگی در سطح استان فعال هستند. برخی از این موزه‌ها مانند موزه عروسک با مالکیت فوزیه خضری حتی در سطح بین‌المللی نیز فعالیت دارند.
نجفی با اشاره به وضعیت فیزیکی موزه‌ها تصریح کرد: موزه پارس شیراز یکی از نخستین موزه‌های شهرستان‌های کشور است و با وجود فضای محدود، 30 هزار قلم اثر شامل آثار مطالعاتی، ثبتی و کشفیات جعلی در آن نگه‌داری می‌شود. این موزه دارای یکی از استانداردترین ویترین‌ها و مخازن کشور از نظر نور، رطوبت و دما است.
او ادامه داد: مخزن موزه پارس با رعایت دقیق استانداردهای حفاظتی و با نورهای فاقد اشعه UV و مادون قرمز تجهیز شده است. هیچ‌یک از آثار این موزه تاکنون دچار آسیب نشده‌اند و همه موارد به‌صورت روزانه پایش و کنترل می‌شود.
نجفی با تأکید بر اهمیت موزه‌های محلی گفت: برخی خانه‌موزه‌های روستایی نیز به چرخه بازدید بازگشته‌اند. همچنین چند موزه جدید در حال طی مراحل برای ورود به چرخه رسمی فعالیت هستند. سال گذشته دو نمایشگاه بسیار ارزشمند شامل آثار دوره ایلامی در تخت‌جمشید و هنر اسلامی در حرم شاهچراغ(ع) برگزار شد.
او در پایان یادآور شد: تمامی فعالیت‌ها و اقدامات انجام‌شده حاصل زحمات جمعی کارشناسان، مجموعه‌داران و مردم علاقه‌مند به میراث فرهنگی است. امیدوارم با تداوم این روند، نقش موزه‌ها در ارتقای فرهنگ عمومی، هویت تاریخی و اقتصاد محلی بیش از پیش تقویت شود.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/956099/400-میلیارد-ریال-برای-احیای-میراث-فرهنگی-فارس-رونمایی-از-طرح-نقشه-گنج
بستن   چاپ