پیام فارس
ته خط خماری!
يکشنبه 21 ارديبهشت 1404 - 21:23:44
پیام فارس - /
به وخیم ترین حالی که یک فرد مصرف کننده مواد مخدر به واسطه اعتیادی که دارد می تواند داشته باشد ته خط اعتیاد، می گویند .
از زمان های دور تا کنون ساکنان بافت تاریخی و فرسوده شیراز با معضلی دردسرسازبه نام معتادان متجاهر روبه رو هستند. معتادان متجاهری که در کوچه پس کوچه های این محلات پرسه می زنند، گاهی در گوشه های تاریک مواد مصرف می کنند و زباله های جمع آوری شده را در خانه های متروکه انبار می کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این صحنه های ناخوشایند نه تنها امنیت و آرامش روانی خانواده ها را برهم می زند ، بلکه کودکان را نیز با تصاویری تلخ و آسیب زا مواجه می کند. یکی از عوامل تشدید این مشکل، وجود مراکز غیرمجاز زباله در دل شهر است؛ مکان هایی که باید بیرون از محدوده شهری باشند، اما حالا به پاتوقی برای معتادان تبدیل شده اند. این افراد، زباله ها را از سطح شهر جمع می کنند و در همین محلات رها می سازند، گاهی هم مورد سوءاستفاده شبکه های زباله گردی قرار می گیرند.
برای بررسی این معضل و راهکارهای مقابله با آن، با سرهنگ شهرام سلامی، رئیس بازرسی و آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر فارس گفت وگو کردیم. آنچه در ادامه می خوانید، تحلیل کارشناسی ایشان از دلایل گسترش پدیده معتادان متجاهر در شیراز و اقدامات لازم برای ساماندهی این وضعیت است.
وی در رابطه با اعتیاد تزریقی توضیح داد: اعتیاد تزریقی، آخرین و وخیم‌ترین مرحله اعتیاد است. معتادان متجاهر یا کارتون‌خواب کسانی هستند که به دلیل شدت اعتیاد، بازگشت آن‌ها به زندگی عادی بسیار دشوار است. حتی اگر اراده ترک داشته باشند، پس از درمان، حمایت‌های لازم (شغلی، اجتماعی، خانوادگی) به‌طور کامل فراهم نمی‌شود—نه فقط در ایران، بلکه در هیچ‌کجای دنیا. به همین دلیل، بازگشت به مصرف در این افراد بسیار بالاست و درصد کمی از آن‌ها به‌طور دائم بهبود می‌یابند.
رئیس بازرسی و آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر فارس در رابطه با مشکلات اصلی این معتادان در شیراز به کمبود مراکز نگهداری و درمانمعتادان اشاره کرد و افزود: طبق ماده 16 قانون مبارزه با مواد مخدر، دولت موظف است مراکزی برای نگهداری و درمان معتادان متجاهر ایجاد کند، اما استان فارس سال‌هاست در این زمینه عقب‌افتاده است. همچنین تعداد مراکز موجود کمتر از یک‌سوم نیاز واقعی است. پلیس می‌تواند معتادان را جمع‌آوری کند، اما به دلیل نبود جا، نگهداری و درمان آن‌ها امکان‌پذیر نیست.
سرهنگ سلامی ادامه داد: حضور این افراد در شهر، علاوه بر آسیب‌های اجتماعی، مشکلات امنیتی و روانی برای مردم ایجاد می‌کند.
وی به ازدیاد این معتادان در شیرازو شهرستان ها اشاره و بیان کرد: معتادان از شهرستان‌ها و استان‌های دیگر وارد شیراز می شوند همچنین در سال‌های اخیر، به‌دلیل وضعیت اقتصادی، حتی شهرستان‌های اطراف هم با معضل معتادان متجاهر روبه‌رو شده‌اند. رئیس بازرسی و آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر فارس لیل وجود این معتادان در شیراز را به دلایلی مانند مهمان‌نوازی مردم شیراز (حتی به معتادان و گدایان کمک می‌کنند) ، آب‌وهوای مطلوب (شیراز سرمای شدید یا گرمای طاقت‌فرسا ندارد، بنابراین برای زندگی در خیابان مناسب‌تر است) و فرصت‌های درآمدی ناسالم مانند زباله‌گردی بیان کرد.
سرهنگ سلامی با بیان اینکه یکی از معضلات جدی در شیراز، زباله‌گردی توسط معتادان است. برخی مراکز بازیافت از این افراد سوءاستفاده می‌کنند و آن‌ها را به جمع‌آوری زباله وامی دارند خاطر نشان کرد: این مراکز باید خارج از شهر باشند، اما متأسفانه در محدوده مرکزی شیراز فعالند و به‌جای حل مشکل، به آن دامن می‌زنند.
وی افزود : حدود 200 نقطه شناسایی شده که به‌جای جمع‌آوری اصولی زباله، به پاتوق معتادان تبدیل شده‌اند.
رئیس بازرسی و آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر فارس به آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی این افراد در شهر شیراز هم اشاره کرد و گفت: حضور معتادان در بافت قدیم و مرکز شهر، امنیت و آرامش روانی مردم را مختل می‌کندهمچنین مواجهه روزمره با صحنه‌های مصرف مواد، امید به زندگی را کاهش می‌دهد و از نظر بصری نامناسب است ومتاسفانه کودکان و خانواده‌ها در معرض این آسیب‌ها قرار می‌گیرند.
سرهنگ سلامی در ادامه این گفت وگو به راه‌حل‌های پیشنهادی برای حل معتادان متجاهر اشاره کرد و افزود: اول اینکه باید مراکز نگهداری جدید (ماده 16) برای اسکان و درمان معتادان احداث شود همچنین باید از فعالیت مراکز بازیافت غیرمجاز در مرکز شهر جلوگیری شود وبه بیرون خارج از شهر انتقال یابند.
وی تصریح کرد: همکاری چنددستگاهی (استانداری، قوه قضاییه، پلیس مبارزه با مواد مخدر، بهزیستی و شهرداری)هم برای ساماندهی معتادان و بازگرداندن معتادان غیربومی به استان‌های خود از ضروریات حل این معضل است.
در پایان باید یادآور شد ، شیراز به‌دلیل آب‌وهوا، فرهنگ کمک‌رسانی مردم و وجود بسترهای ناسالم (مانند زباله‌گردی)، به محل تجمع معتادان متجاهر تبدیل شده است. برای حل این معضل، باید همزمان هم مراکز درمانی گسترش یابد و هم بسترهای جذب معتادان از بین برود. در غیر این صورت، این چرخه معیوب ادامه خواهد داشت.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/954852/ته-خط-خماری!
بستن   چاپ