پیام فارس
پرونده نیمه تمام انتقال کسب و کار در دروازه کازرون؛ مقصر کیست کسبه یا مدیران شهری؟
شنبه 6 ارديبهشت 1404 - 11:05:32
پیام فارس - - دروازه کازرون، که زمانی یکی از هفت دروازه ورودی اصلی شهر شیراز بود، پس از گذشت سالیان و دگرگونی‌های شهری، اکنون به یکی از بازارهای قدیمی و تاریخی این شهر تبدیل شده است.
بازار دروازه کازرون شیراز به دلیل تنوع کالا، قیمت مناسب و دسترسی آسان، مقصد بسیاری از شهروندان برای تهیه مایحتاج زندگی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با این حال، مشکلاتی مانند ترافیک سنگین، کمبود پارکینگ، ساختار سنتی و تاثیر منفی بر سیمای شهری، نیاز به توجه و برنامه‌ریزی برای بهبود وضعیت دارد. این محل سال‌هاست که به دلیل ازدحام، ترافیک سنگین و بوی نامطبوع، چهره نامناسبی به این منطقه از شهر بخشیده است. به رغم تلاش‌های بی‌شمار طی دو دهه گذشته و با وجود احداث مجموعه جدید یا همان بازار پروتئین برای جابجایی مشاغل، این طرح تاکنون به دلیل عدم همکاری مالکان به نتیجه نرسیده است.
ناگفته نماند که به دلیل بافت سنتی بازار دروازه کازرون، ساکنان این منطقه سال‌هاست با کمبود خدمات شهری دست و پنجه نرم می‌کنند. خدمات ارائه شده در این منطقه، در مقایسه با سایر مناطق شیراز بسیار پایین‌تر است و این موضوع، گلایه‌های فراوانی را از سوی ساکنان به همراه داشته است. شهروندان منطقه مجبورند روزانه در میان فاضلاب‌ها و آلودگی ناشی از فعالیت‌های تجاری مانند فروش گوشت، ماهی و سبزیجات، تردد کنند. این وضعیت غیر بهداشتی اسفبار، کیفیت زندگی ساکنان دروازه کازرون را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
در مهرماه 1402، همزمان با سفر رئیس جمهور به فارس، بازار پروتئین شیراز به عنوان جایگزینی برای مشاغل دروازه کازرون افتتاح شد. اما پس از گذشت بیش از یک سال و نیم، این بازار همچنان بلااستفاده مانده و شواهد نشان می‌دهد که کسبه به دلایل نامشخص، تمایلی به ترک محل فعلی خود و انتقال به این مکان جدید ندارند.

پیام فارس

مطالعات میدانی و بررسی ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، حاکی از نگرانی‌های جدی کسبه بازار دروازه کازرون نسبت به طرح انتقال آن‌ها به بازار بزرگ پروتئین است. فعالیت اقتصادی این کسبه، عمدتاً در حوزه فروش ماهی، میوه و مرغ متمرکز بوده و آنان معتقدند که این طرح بدون ارزیابی دقیق شرایط و نیازهایشان به مرحله اجرا درآمده است. 
مهم‌ترین دغدغه این گروه از کسبه، کاهش تعداد مشتریان و بروز مشکلات معیشتی پس از جابجایی به محل جدید است. آن‌ها با اشاره به موقعیت جغرافیایی نامناسب بازار بزرگ پروتئین، این مکان را جایگزین مناسبی برای بازار سنتی دروازه کازرون نمی‌دانند که سال‌هاست به عنوان مرکز فعالیت اقتصادی منطقه شناخته می‌شود.
جهت بررسی این موضوع و علی رغم تماس‌های مکرر در روزهای متعدد با پژمان شفیعی، رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی شهرداری شیراز ، وی حاضر به پاسخگویی به سوالات خبرنگار ما در مورد این موضوع نشد.
مسعود زارعی، عضو شورای شهر شیراز در این راستا دلایل انتقال بازار دروازه کازرون به بازار بزرگ پروتئین را مشکلات زیست محیطی و ترافیکی عنوان کرد و از ورود جدی طرح به فاز اجرا خبر داد.
او علت مقاومت کسبه را اختلافات بین خودشان، از جمله عدم انجام مراحل انحصار وراثت و منافع کلان حاصل از اجاره غرفه‌ها (تا سی میلیون تومان برای هر سینی) دانست.
همچنین، تصور اشتباه افزایش قیمت‌ها پس از انتقال نیز به عنوان مانعی مطرح شد؛ زارعی تاکید کرد که قیمت‌ها در بازار جدید نه تنها افزایش نخواهد یافت، بلکه کرامت شهروندان نیز حفظ می‌شود. 

پیام فارس

او در خصوص تبدیل دروازه کازرون به محلی آسیب‌زا پس از تعطیلی بازار، زارعی به تغییر کاربری این منطقه به محور گردشگری در کمیسیون ماده 5 اشاره کرد و ابراز امیدواریکرد که این منطقه به محلی برای حضور گردشگران و رونق اقتصادی تبدیل شود. 
زارعی در پاسخ به نگرانی باقی ماندن مشکلات ترافیکی به دلیل بارفروشان، بر ضرورت همکاری همه دستگاه‌ها برای تحقق اهداف طرح انتقال تاکید کرد و از برنامه شهرداری برای ساماندهی و شناسنامه‌دار کردن بارفروشان خبر داد. 
عضو شورای شهر شیراز با اشاره به تسهیلات ارائه شده برای انتقال مالکین (خرید، تهاتر، اجاره و حفظ ملک با تغییر کاربری) و پرداخت تنها 5 درصد اجاره بها برای یک سال، بر عدم وجود زمان‌بندی خاص برای انتقال تاکید کرد و آن را به دور از رویکرد سلبی شهرداری دانست؛ مگر در مواقعی که حقوق عامه در خطر باشد.
او از حضور گروه‌های مردمی و فرهنگی در بازار جدید استقبال کرد و بر اهمیت این حضور در ارتقای فضای کسب و کار و پیشگیری از آسیب‌های فرهنگی تاکید کرد.
علاءالدین کراماتی فرماندار شیراز، ضمن تأیید مشکلات بهداشتی و بصری بازار دروازه کازرون، از تلاش برای ایجاد تعادل بین حفظ معیشت کسبه و بهبود وضعیت منطقه خبر داد.
او برخوردهای خشن اخیر با برخی کاسبان را نادرست خواند و وعده بررسی دقیق‌تر موضوع را برای جلوگیری از قضاوت‌های جانبدارانه داد.
کراماتی بر لزوم ساماندهی دروازه کازرون بدون نادیده گرفتن وضعیت بهداشتی و رضایت کسبه تأکید کرد.
بیش از یک سال و نیم از افتتاح محل جدید می‌گذرد و طرح ساماندهی دروازه کازرون هنوز به نتیجه نرسیده است. مقاومت کسبه و اختلاف نظرها بر سر جابجایی، علی‌رغم وعده‌های مسئولان شهری مبنی بر حفظ معیشت و کرامت کسبه، باعث شده است که این طرح مهم شهری ناقص و اجرا نشده بماند.
با این حال این سوال پیش می آید که آیا مدیران شهری قادر به حل این مشکل مزمن شهری خواهند بود یا شهروندان شیرازی باید همچنان شاهد نازیبایی بصری و بوی نامطبوع این منطقه باشند؟ 

پیام فارس


http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/949237/پرونده-نیمه-تمام-انتقال-کسب-و-کار-در-دروازه-کازرون؛-مقصر-کیست-کسبه-یا-مدیران-شهری؟
بستن   چاپ