پیام فارس
پدر ادبیات ناصح؛ سایه بلند سعدی بر زبان و زیست ما
يکشنبه 31 فروردين 1404 - 01:04:34
پیام فارس - در روزگار ما که واژگان گاه قربانی شتاب و سطحی‌نگری‌اند، بازگشت به سرچشمه‌های اصالت و معنا، ضرورتی انکارناپذیر است. سعدی، شاعر حکمت، اعتدال و انسان ‌دوستی، یکی از آن سرچشمه‌هاست که بازخوانی و بازشناخت آثارش، نه تنها ما را به ریشه‌های هویت فرهنگی‌مان پیوند می‌دهد بلکه الگویی برای زیست اخلاقی، اجتماعی و حتی سیاست‌ورزی فراهم می‌آورد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بزرگداشت او فرصتی است برای اندیشیدن دوباره به میراث اندیشه‌ای که نه در حصار قرون، که در جان زمان جاریست.در همین راستا، در آستانه اول اردیبهشت‌ماه، آئین رسمی بزرگداشت سعدی با حضور جمعی از مقامات کشوری و استانی، استادان دانشگاه، سعدی‌پژوهان و علاقمندان ادب فارسی در جوار آرامگاه این شاعر بلندآوازه در شیراز برگزار شد. این آئین که با هدف پاسداشت جایگاه سعدی در فرهنگ و ادبیات ایران و ترویج اندیشه‌های جاودانه‌اش برگزار گردید، امسال با حضور چهره‌هایی چون سید رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حسینعلی امیری استاندار فارس و جمعی از مسئولان فرهنگی کشور، رنگی ویژه یافت.

پیام فارس

رضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی با بیان اینکه اگر امروز پابرجا هستیم به خاطر هویت بزرگی است که این بزرگان برای ما خلق کرده‌اند، گفت: نه‌فقط شیراز و فارس و ایران بلکه دنیای امروز به سعدی و حافظ نیاز دارد و هر روز و هر ساعت اگر از این بزرگان سخن بگوییم کم گفته‌ایم. وی با تأکید بر اینکه امروز نسل جوان، فرزندان و زنان و مردان بیش از هر زمان دیگری به سعدی، فضیلت، معرفت، عرفان، صلح و اخلاق او نیاز دارند، گفت: امشب گردهم آمده‌ایم تا بار دیگر از سعدی طلب اخلاق، معرفت و فضیلت کرده و یادآوری کنیم که اگر ایران و ایرانی به مثابه خورشیدی در ایران زمین و جهان امروز می‌تابد و نور و حرارت می‌دهد به خاطر بزرگانی چون سعدی است. ای‌کاش جهانیان ایران را از منظر نفت و گاز و پتروشیمی نمی‌شناختند بلکه آن را زبان حافظ و سعدی می‌دانستند. دنیای خشونت‌طلب امروز از سعدی و فرهنگ او فاصله گرفته است. می‌توانستیم با زبان و رسانه و دانشگاه خود زبان سعدی را در دنیای امروز به گفتمان تبدیل ‌کنیم تا جهانیان از این چشمه جوشان سیراب شوند. ما در کنار اقیانوسیم اما همچنان تشنه‌لبان به دنبال قطره آب می‌گردیم و این جای بسی تأسف دارد. وی فرهنگ سعدی را مایه افتخار، غرور و نشاط ایرانیان دانست و افزود: این ستون‌های بلند عمارت سعدیه، ستون‌های هویت، فرهنگ، اخلاق، معرفت و معنویت است که به نام سعدی ثبت شده است. این خشت و آجر نیست این هویت ما در دنیای امروز است و جهانیان باید ما را از دروازه سعدی بشناسند. وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با تأکید بر اینکه آموزش و پرورش، دانشگاه، روحانیت، حوزه‌های علمیه و همه نهادهای فرهنگی باید بدانند که راه نجات بشر و دنیای امروز سعدی و حافظ است، سعدی را نیاز امروز و ضرورت فردای ایران دانست و گفت: ایران ما یک جغرافیا نیست بلکه خاستگاه جهان‌بینی حکمت و فرهنگ است و شیراز ما، یک‌ شهر نیست یک تمدن و خاستگاه فرهنگ و تمدن ایران‌زمین است.

پیام فارس

آیت‌ا... لطف‌ا... دژکام امام جمعه شیراز در این مراسم اظهار کرد: فضای سعدیه فضای میراث ملی است؛ همه می‌دانند سعدی بزرگ است و این نام بزرگ از کلام و سخن او ایجاد شده است. وی با طرح این پرسش که اگر بخواهیم سعدی را بفهمیم باید چه کنیم؟ گفت: هرچند ما از سعدی بسیار تجلیل می‌کنیم اما اگر بخواهیم سعدی را بیش از پیش درون زندگی وارد کنیم باید سعدی را بفهمیم و الا با حلوا حلوا کردن دهان کسی شیرین نمی‌شود. آیت ا... دژکام ادامه داد: اگر می‌خواهیم سعدی را بفهمیم باید حکمت فارسی و حکمت خسروانی را خوب بفهمیم؛ از زمانی که ترجمه‌های حکمت یونانی در کشور ما به بحث و بررسی و نقد گذاشته شد بزرگان حکمت همیشه از حکمت خسروانی فارسی یاد کردند اما سعدی حکمت عملی را در مجموعه دیوان‌های خود به ویژه در بوستان و گلستان به میدان آورده و این نیاز را برای مسائل تربیتی، ارزش ها و بایدهای زندگی بشر مطرح کرده است.
امام جمعه شیراز گفت: نمی‌شود حکمت باستان ایران را ندانیم و بخواهیم سعدی را بفهمیم. کار سعدی که همه را به اعجاب آورده و او را جاودانه کرده این است که در مرز میراث کهن نمانده؛ او از سرچشمه زلال وحی بهره مند شده و به گونه ای حکمت قدیمی را با وحی و قرآن آمیخته که تشخیص مرز آن را دشوار کرده است.

پیام فارس

دکتر حسینعلی امیری استاندار فارس هم شامگاه شنبه در آئین بزرگداشت هفته سعدی اظهار کرد: سعدی حکیمی است که گرچه قرن‌ها از عمر خاکی‌اش می‌گذرد اما اندیشه‌هایش، پیامش و شعرش همچنان در رگ‌های این دیار بزرگ جاری است. وی ادامه داد: سعدی فرزند شیراز است اما به جغرافیای شیراز محدود نمی‌شود؛ او آموزگاری جهانی است، سخنش از دمشق تا دهلی، از بلخ تا بخارا و از پاریس تا پکن رفت و دل‌ها را تسخیر کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس نیز بیان کرد: کلام سعدی، آیینه‌ای ا‌ست که در آن، نه‌فقط چهره ایران بلکه چهره تمام بشریت را می‌توان دید. او شاعر عدالت بود، راوی رنج تهیدستان و مبلغ مهر و دوستی.

پیام فارس

مهدی رنجبر ادامه داد: او نه تنها شاعر بزرگ اخلاق و معرفت بود بلکه نمونه‌ تمام ‌عیاری از مداراگری، گفت‌وگومداری و فرهنگ‌دوستی بود؛ مردی که در هر سطر کلامش، مهربانی موج می‌زند و در هر حکایتش، خرد و انسانیت تنیده شده است.وی افزود: سعدی، اهل گفت‌وگو بود، نه ستیز. او شیرینی بیان را با عمق معنا درآمیخت، چنان‌که تلخی حقیقت را نیز در جامی از لطف و لبخند به مخاطب می‌نوشاند. این ویژگی را مردم شیراز، فارس و ایرانیان از او به ارث برده اند، مردمانی که سخن‌پرورند، مردمانی که قرن‌هاست با زبان مهر، باروح صلح، با لبخند و با احترام به دیگری زیسته‌اند.مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس گفت: شاید راز ماندگاری سعدی نیز در همین باشد که کلامش نه زبانی برای سلطه بلکه پلی برای تفاهم است، نه ابزاری برای قضاوت بلکه چراغی برای درک متقابل. رنجبر افزود: و امروز، در جهانی که بیش از هر زمان دیگری به صدای خردمندانه‌، آرام و انسانی نیاز دارد، بازگشت به سعدی، بازگشت به گفت‌وگوی اصیل انسانی ا‌ست.
معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد فارس در حاشیه این مراسم و در گفت و گو با »خبرجنوب» درخصوص این که چگونه با برگزاری رویداد می توان مروج اندیشه سعدی بود؟ گفت: امسال در محله های کم برخورداری مانند ترکان و شرغان، بیست متری امام خمینی، قصر قمشه و ... به نام سعدی جشن هایی برگزار می کنیم که یادروز سعدی را فراگیر کنیم و به سطح جامعه برسانیم.
حسن دهقان افزود: متاسفانه تا کنون سعدی و حافظ را تنها در فضای نخبگانی برده ایم در صورتی که سعدی کف جامعه بوده است. وی با بیان این که گلستان سعدی در مکتب خانه ها در کنار قرآن به عنوان درس اخلاق تدریس می شده ادامه داد: بنابراین نباید سعدی و آثار او را در انحصار عده ای خاص قرار دهیم. معاون فرهنگی و رسانه ای اداره کل فرهنگ و ارشاد فارس با تاکید بر این که باید از ریشه های خود برای جوانه زنی بهره ببریم گفت: جوانه زنی با ابزار هوش مصنوعی، بازی کامپیوتری و فیلم اتفاق می افتد یعنی زمانی که این آثار را با فناوری و بر اساس میل نسل نو به سطح جامعه بیاوریم.
دهقان افزود: نسل امروز نسلی است نیازمند مفاهیم گلستان منتهی شاید زبان سعدی برای نسل جدید غریبه باشد بنابراین باید کمک کنیم که نوجوانان و جوانان با آن آشنا شوند. وی اضافه کرد: در این راستا باید
ترجمه ای برای زبان سعدی طراحی کنیم چیزی مانند انیمیشن و بازی های کامپیوتری سپس مستقیم سعدی و آثار فاخر او را به آن ها منتقل کنیم.

http://www.Fars-Online.ir/Fa/News/946806/پدر-ادبیات-ناصح؛-سایه-بلند-سعدی-بر-زبان-و-زیست-ما
بستن   چاپ