پیام فارس

آخرين مطالب

هندوانه محصول آب بر نیست؟! اجتماعي

هندوانه محصول آب بر نیست؟!
  بزرگنمايي:

پیام فارس - بسیاری از مردم و کارشناسان معتقدند کشت هندوانه نیاز به آب زیاد دارد و با توجه به خشکسالی های پی درپی و تداوم آن این محصول آب بر را نباید کاشت اما مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس می گوید هندوانه محصول آب بر نیست.
به گزارش خبرگزاری برنا ؛ استان فارس سالیان سال است که در تب بی آبی می سوزد و ذخایر آب های زیرزمینی بسیاری از مناطق این استان به پایان رسیده و وضعیت خوب نیست با این حال همچنان محصولات کشاورزی مانند برنج که آب زیادی می برند، کشت می شود.
**برای کشت هر عدد هندوانه 500 لیتر آب نیاز است یکی از استادان دانشگاه شیراز در بخش اقتصاد گفت: سالها است که بحث عدم تولید محصولات آب بر در مناطق خشک ایران و صادرات آن که با قیمتی بسیار پایین انجام می شود مطرح است اما متاسفانه همچنان این وضعیت تداوم دارد.
محمدعلی مرزبان افزود:در سالهای اخیر مناطق مرکزی کشور که استان فارس را نیز در بر می گیرد با 80 درصد کاهش بارندگی مواجه بوده که با این روند کشت محصولات کشاورزی منطقی و اقتصادی نیست.
وی با اشاره به اینکه هر عدد هندوانه از زمان کشت تا برداشت به 500 لیتر آب نیاز دارد،بیان کرد: مصرف این میزان آب برای تولید هر عدد هندوانه و فروش و یا صادر کردن آن با بهایی ناچیز به هیچ وجه به صرفه نیست و حتی تداوم آن به نابودی کامل ته مانده منابع آبی کشور منجر خواهد شد.
استاد دانشگاه شیراز اضافه کرد: ایران رتبه چهارم تولید هندوانه در جهان را دارد در صورتی که یکی از چهار کشور دنیا به لحاظ تهدید کم آبی و خشکی کامل نیز هست و لازم است هرچه زودتر تولید محصولات کشاورزی متناسب با مناطق نیمه خشک را جایگزین هندوانه ، گندم و برنج کرد.
وی گفت: مطالعات سازمان ملل متحد نیز حکایت از این دارد که تا سال 2025موضوع جنگ در خاورمیانه بر سر آب خواهد بود و ایران نیز از بین 30 کشور رو به خشکسالی وضعیت بحرانی تری را دارد.
** استفاده از مالچ پلاستیکی در کشاورزی محیط زیست را نابود می کند
استاد دانشگاه و رئیس بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز استفاده از ماده پلاستیکی مالچ را در زراعت مضر دانست و افزود: مواد شیمیایی و لاستیکی در این محصولات وجود دارد که به خاک آسیب می زند و محیط زیست و خاک را نابود می کند.
محمد بخشوده ادامه داد: به بهانه کاهش مصرف آب نمی توان به خاک آسیب زد و محیط زیست را نابود کرد، پس بهترین راه حل عدم کشت محصولات آب بر در استان کم آب فارس است.
این استاد دانشگاه شیراز اظهار کرد:متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در بسیاری از موارد طرح هایی را از کشورهای دیگر و گاه نیز بصورت ناقص کپی می کند و بدون آنکه مطالعه درستی از آسیب های پیرامونی انجام شود آن طرح ها به مرحله اجرا در می آید.
وی کشت فراسرزمینی را یکی از طرح هایی دانست که در دراز مدت باعث بازآفرینی منابع خاکی و آبی استان فارس و ایران می شود.
کشت فراسرزمینی طرحی است که در قالب آن محصولات کشاورزی مورد نیاز و آب بر به دلیل کمبود منابع آبی توسط زارعین ایرانی در زمین های اجاره ای کشورهای دیگر کشت می شود و محصول پس از برداشت به داخل کشور منتقل می شود.
** افتخار و انتحار
آمار تولیدات و رکوردداری تولید گندم فارس که سال ها به عنوان دستاورد به حساب می آمد و مدیران در گذشته به آن می بالیدند، بنا به ارزیابی کارشناسان اکنون به سندی برای اثبات سوء مدیریت و بی تدبیری بدل شده که موجبات خشک شدن روان آب ها و دریاچه های بسیاری از جمله بختگان ،مهارلو و پریشان شده و این منابع طبیعی را نابود و به شوره زاری عظیم تبدیل کرده که گرد آن اکنون به چشم اهالی این خطه می رود.
در طول سالهای متمادی، سود آنی کشت محصولات کشاورزی آب بر نظیر برنج ،گندم،ذرت و هندوانه بر تباهی آینده و اقلیم فارس ترجیح داده و این موضوع در کنار خشکسالی 10 ساله اخیر منجر به نابودی منابع عظیم آبی این استان شد.
بر اساس تحقیقات فائو(سازمان کشاورزی ملل متحد)ایران رکورددار تولید محصولات کشاورزی آب بر در جهان است و متاسفانه بیشترین محصولات از این دست مانند هندوانه و گندم نیز در استان های کم آب و مواجه با خشکسالی کشور نظیر فارس ،کرمان و سیستان و بلوچستان کشت می شود.
** کشاورزی در بسیاری از مناطق باید تعطیل شود
رئیس بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز در توصیف وضعیت منابع آبی استان فارس به این نکته اشاره کرد که شنیده ها حکایت از استخراج آبهای موجود در عمق زمین دارد و کشت هندوانه ، برنج و محصولات کشاورزی آب بر در بسیاری از نقاط کشور و خصوصا استان فارس که در سالهای اخیر با مشکل کم آبی روبه روبوده به هیچ وجه منطقی نیست.
دکتر محمد بخشوده افزود: کشت برنج جز در مناطق شمالی کشور در هیچ منطقه ای دیگر از ایران نباید انجام شود.
وی ادامه داد: کشاورزی در بسیاری از مناطق کشور باید کاملا تعطیل شود واگر این اقدام صورت گیرد، قطعا به لحاظ اقتصادی در دراز مدت باصرفه تر خواهد بود.
استاد دانشگاه شیراز اضافه کرد:وضعیت به گونه ای بحرانی است که باید پیشه کشاورزی در اغلب شهرستانهای استان فارس به جز مناطق معدودی که مشکل آب کمتری دارند مانند قسمتهایی از مرودشت و کامفیروز ممنوع اعلام شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: لازم است برای کشاورزانی که بیکار می شوند نیز حرفه ای جایگزین خصوصا در زمینه صنایع تبدیلی در نظر گرفته شود و حتی اگر به آنها مستمری داده شود به لحاظ اقتصادی بهتر و برای کشور و استان فارس منفعت دارد.
وی با طرح این موضوع که برای تولید هر عدد هندوانه صدها لیتر آب مصرف می شود که در نهایت به قیمت هر کیلو هزار یا دو هزار تومان فروخته شود،افزود: هیچ منطقی پشت این کار نیست و اگر به همه کشاورزان ماهانه حقوق داده شود و آنها بیکار نیز باشند منفعت آن برای نسل کنونی و آینده بیشتر از این است که کشاورزی کنند.
بخشوده کشت جایگزین را در شرایط فعلی به انتخاب بین بد و بدتر تشبیه و اظهار کرد: زارعین به حق به دنبال کسب درآمد هستند و در این بین مسئولان امر باید برنامه ریزی ها کنند و آگاهی بخشی به کشاورزان را به نحوی انجام دهند که بتوان منابع عظیمی که در طول سالهای گذشته تلف شده، بازآفرینی شود.
**مسابقه تولید گندم، فارس را نابود کرد
استاد دانشگاه شیراز، سیاست های غلط و مدیریت ناصحیح در گذشته درخصوص خودکفایی گندم را باعث نابودی منابع آبی و خاکی استان فارس دانست و گفت: در شرایط کنونی واردات بسیاری از محصولات کشاورزی به نفع کشور است.
وی بر تغییر شاخص های ارزیابی در وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد و گفت:گویا برخی در این وزارتخانه به غلط تصور می کنند که هر میزان رقم تولیدات آن بزرگتر نشان داده شود دلیلی بر پیشرفت است در صورتی که در شرایط فعلی هر زمان که این وزارتخانه توانست جلو تولید بسیاری از محصولات کشاورزی خصوصا آنهایی که آب بر هستند را بگیرد نشانه ای بر پیشرفت خواهد بود.
** امسال کشت برنج در فارس ابتدا ممنوع و بعد محدود شد
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس ضمن اشاره به اینکه کشت برنج در استان باید بر اساس برنامه این سازمان حداقل 70 درصد در سال جاری کاهش داشته باشد، گفت: امسال در اولین کارگروه آب کشاورزی فارس کاشت برنج در سال 97 ممنوع اعلام شد.
احمد دهقان افزود: به دلیل بروز برخی مسائل امنیتی در جلسات بعدی کارگروه آب استان مقرر شد که ممنوعیت کشت برنج جای خود را به محدود کردن با استفاده از ترویج آگاهی های لازم، آموزش و فرهنگ سازی دهد.
وی عنوان کرد: کاشت برنج هنوز عملا آغاز نشده و تنها کشت این محصول در خزانه صورت گرفته و تا اواخر تیرماه وضعیت مشخص خواهد شد.
**پیش بینی ها حکایت از کاهش 30 درصدی کشت برنج در فارس دارد
وی ضمن اشاره به اینکه سال گذشته حدود 28 هزار هکتار از اراضی استان فارس زیر کشت برنج قرار داشته، ادامه داد:پیش بینی می شود امسال در کمتر از 20 هزار هکتار از اراضی استان کاشت برنج انجام شود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس اظهار کرد: آفتابگردان، حبوبات، چغندرقند، ارزن ،ذرت علوفه ای را می توان جایگزین برنج که اغلب کشت دوم کشاورزان فارس است قرار داد که درآمدی حدود یک سوم برنج دارد و بیش از یک چهارم برنج به آب نیاز دارد.
**لوبیا و چغندر قند جایگزین خوبی برای برنج
وی در پایان اظهارداشت:اگر کشاورزان لوبیا و چغندر قند را بعنوان کشت اول بکارند درآمد آن حدود 80 درصد برنج خواهد بود که باتوجه به میزان آب مصرفی بسیار به صرفه است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/270375/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

زنده‌گیری یک قلاده کفتار وحشی در شیراز

با بهره‌برداری از باغ ایرانی فرصت جدید گردشگری در شیراز فراهم می‌شود

بهمن هاشمی تهیه‌کننده تئاتر شد

جهان معاصر بیش‌ از همیشه به اندیشه‌های عرفانی و اخلاقی سعدی نیاز دارد

زنده‌گیری یک قلاده کفتار وحشی در یک شهرک صنعتی

درخشش رادیو خاوران در هفتمین جشنواره مردمی مدرسه عشق

نایب رییس فدراسیون جهانی از امکانات هندبال شیراز بازدید می‌کند

زنده‌گیری یک قلاده کفتار وحشی در شهرک صنعتی شیراز

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

(ویدیو) پیام وزیر فرهنگ و ارشاد به مناسبت روز سعدی

برگزاری ششمین کنگره شعر ملی خلیج فارس در هندیجان

شرایط ضامن وام بانوان بانک مهر ایران

قطع گاز در برخی نقاط آباده

ابهام در عملکرد نوسازی سینما آزادی

ماجرای هولناک تیراندازی به پلیس برای ربودن دختر 15 ساله

8 اردیبهشت؛ روز پرگل؛ معطر و تماشایی میمند

روز میمند در اردیبهشت دیدنی است! رویدادی ملی که نیازمند توجه بیشتر به زیرساخت‌هاست

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

روایتی تکان‌دهنده از اوضاع وخیم اسرای اهل غزه

جهان معاصر بیش‌ از همیشه به سعدی و اندیشه‌های عرفانی و اخلاقی او نیاز دارد

اجرای ضوابط مناسب سازی مستلزم همکاری همه دستگاه ها

بزرگداشت سعدی شیراز برگزار شد

نیاز جهان معاصر به شیخ اجل+ فیلم

تصویری دیده نشده از آرامگاه سعدی در اوایل دوره پهلوی

واحد‌های مسکن مهر بدون امکانات تحویل داده نمی‌شود

از جریمه بیش از هزار میلیارد ریالی یک کارخانه قند تا محکومیت قاچاقچی سوخت در فارس

محکومیت یک هزار میلیاردی یک کارخانه قند در فارس

قطع گاز برخی مشترکان در آباده

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در 9 استان کشور / امدادرسانی در 4 استان ادامه دارد

عکس/ حضور رهبر انقلاب در سعدیه شیراز

ساخت دو تقاطع غیرهمسطح در بزرگراه شهید استوار

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب