پیام فارس

آخرين مطالب

در هم‌اندیشی هنر انقلاب در شیراز مطرح شد

انقلاب اسلامی داستان‌نویسی را متحول کرد؛ سینما جدی گرفته شد سياسي

انقلاب اسلامی داستان‌نویسی را متحول کرد؛ سینما جدی گرفته شد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز- نشست هم‌اندیشی تخصصی هنر انقلاب «دیروز، امروز، فردا» در شیراز برگزار شد و در این نشست کارشناسان از تأثیرگذاری انقلاب در آثار هنرمندان از جمله داستان نویسی، شعر و سینما سخن گفتند.

عبدالرضا قیصری دکترای ادبیات روز شنبه در این نشست اظهار کرد: موضوع انقلاب بحثی اساسی، مهم و زیرساختی است که هفته هنر انقلاب اسلامی بهانه‌ای شد تا به مبانی این موضوع بپردازیم. هرچند تبببن بنیان‌های یک تفکر و جریان و پرداختن به تبعات و دستاوردهای آن فرصت بیشتری را می‌طلبد.
نقش متحول کننده انقلاب در داستان‌نویسی و شعر
وی ادامه داد: انقلاب به عنوان یک پدیده سیاسی و اجتماعی تمام شئونات زندگی مردم جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد و از طریق آن انرژی درونی اجتماع برای ایجاد تحول در رویکردها و ساختارها فعال می‌شود. 
قیصری بیان داشت: ما در ذیل موضوع پایداری و مقاومت مباحثی را می‌گنجانیم که جریان‌های داخلی در حوزه‌های اجتماعی تحت عنوان انقلاب یکی از این مباحث به شمار می‌رود.
وی یادآوری کرد: اگر مقاومت و پایداری را به عنوان یک مفهوم کلی در نظر بگیریم، جامعه ممکن است این مقاومت را در مقابل یک نیروی داخلی که با نام استبداد از آن یاد می‌شود و یا یک نیروی خارجی و بیگانه ایجاد کند. حتی این پایداری را در اخلاقیات و نفسانیات و در مقابل طبیعت می‌توانیم دنبال کنیم.
قیصری گفت: هنرمندان، فعالان و تأثیرگذاران در شکل‌گیری انقلاب از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند که هم مؤثر و هم متأثر از جریانات انقلاب واقع می‌شوند.در انقلاب اسلامی ویژگی ایدیولوژیک بودن انقلاب و داشتن پسوند اسلامی باعث می‌شود که در تعریف دایره هنر موضوع انقلاب را پررنگ ببینیم. بسیاری هنرمندان معتقدند هر اثری که برآمده از واقعه انقلاب باشد حتی اگر با موضوع انقلاب نباشد، بدون ظهور و بروز انقلاب قطعا خلق نمی‌شد.
وی اظهار کرد: تأثیر ادبیات و شعر در فرهنگ ما خواه یا ناخواه تأثیر جدی، واقعی و پررنگی است. در ادبیات بحث داستان‌نویسی چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب به صورت جدی دنبال شده و در مقام بررسی و رصد بوده و هست.
قیصری ادامه داد: در حوزه داستان حدود 280 مجموعه داستان با موضوع انقلاب در سالهای 1367 تا 1377 منتشر شده است اما در همین بازه زمانی تعداد آثاری که در حوزه دفاع مقدس تولید شده چندین برابر است. البته نویسنده دفاع مقدس هم خود را جدا از انقلاب نمی‌داند.
وی اضافه کرد: نوشتن در مورد جنگ هنوز هم ادامه دارد و گویا این رویداد آنی دارد که هنوز هم ما را رها نمی‌کند و قرار نیست به راحتی از کنار آن بگذریم.
قیصری بیان کرد: ادبیات داستانی سوسیالیستی پیش از انقلاب بزرگانی داشته و آثار خوبی نیز در این زمینه منتشر شده بوده است اما در این حوزه نگاهی همسو با نگاه انقلاب اسلامی وجود نداشت.اما انقلاب اسلامی تحولات بنیادین در عرصه ادبیات داستانی ایجاد کرد و هنرمندان هم قطعا تحت تاثیر این تحولات قرار می‌گیرند.
این دکترای ادبیات با بیان اینکه سرعت تحولات ناشی از انقلاب از سرعت اتفاقات هنری بیشتر است و این طبیعی است، گفت: موضعگیری هنرمندان صاحب قلم پس از انقلاب به سمت بیان حواشی و واقعیات اجتماعی که پیرامون این قضیه اتفاق افتاده است، حرکت کرده است.
قیصری گفت: پس از انقلاب اسلامی نوعی داستان‌نویسی مستند در حوزه تاریخ شفاهی و تبدیل آن به داستان‌های مستند شکل گرفت و برخی داستان نویسان با نگاه انقلابی داستان‌ها را مستند به وقایع می‌نوشتند.خوشبختانه هنرمندان توانستند با خلق آثار ادبی در زمینه مستندنویسی وقایع انقلاب و دفاع مقدس کشور را از ادبیات وارداتی بی‌نیاز کند و اتفاقات خوبی را در این عرصه رقم بزنند.
توسعه سینما با هدف شکل‌گیری آرمان‌های انقلاب
محمدبرفر عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی نیز در این نشست گفت: انقلاب به معنای دگرگونی و زیرو رو کردن ارزش‌هایی است که تبدیل به ضد ارزش شده است. انقلاب فقط در نظام سیاسی کشور اتفاق نمی‌افتد و تمام نهادهای فرهنکی، اقتصادی و اجتماعی هم با وقوع انقلاب دگرگون می‌شوند. حتی می‌توان گفت انقلاب در طبیعت و تغییر فصل‌ها و حتی در هنر نیز رخ می‌دهد.
محمدبرفر با بیان اینکه سینما هم از این تغییر و تحول بنیادین به ویژه در سال‌های نخست انقلاب بی نصیب نبوده است، گفت: هرچند که در طول سال‌های گذشته آثار قابل قبولی و شایسته‌ای در عرصه سینما داشتیم اما انقلاب اسلامی ایران در این عرصه آن طور که باید پشتوانه غنی فرهنگی و هنری را نداشت.
وی اضافه کرد: تا پیش از انقلاب، سینما به عنوان هنری جدی به شمار نمی‌رفت و اکثر آثاری هم که در سینمای قبل از انقلاب ساخته می‌شد فیلم‌های تجاری محسوب می‌شدند. البته در دهه چهل شاهد ساخت فیلم‌هایی شاخص، اعتراضی و قابل تأملی بودیم و حتی فیلم‌هایی ساخته شد که تأثیر مهمی برای تهییج مردم به منظور فراهم شدن شرایط انقلاب داشت.
وی عنوان کرد: وقتی انقلاب شد بسیاری از فیلمسازان قبل از انقلاب که در حوزه موج نو حرکت می‌کردند وارد سینمای جدید شدند. با این وجود در آغاز انقلاب ما هنرمندان انقلابی در حوزه سینما نداشتیم. با اینکه در حوزه ادبیات از هنرمندان انقلابی بهره می‌بریم اما در حوزه سینما از وجود این هنرمندان محروم بودیم و حتی شاهد کار خاصی در این زمینه نبودیم. تا اینکه کارگردانان و فیلمسازان خوش‌فکر قبل از انقلاب به تدریج فعالیت‌های خود را از سر گرفتند و حتی برخی از آنها خوانش جدیدی از تاریخ انقلاب را رقم زدند.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی بیان داشت: در سال 1361 حوزه هنر و اندیشه اسلامی با هدف شکل‌گیری سینما با آرمان‌های انقلابی شکل گرفت. به دنبال این گام بلند اقدامات قابل توجه دیگری نیز مانند راه‌اندازی مرکز آموزش اسلامی فیلم‌سازی نیز انجام شد.
وی با اشاره به سخن بنیانگذار فقید انقلاب مبنی بر اینکه « ما با سینما مخالف نیستیم بلکه با فحشا مخالف هستیم» گفت: برخی معتقدند که بنیاد فارابی سینما را در نطفه خفه کرد و برخی هم بر این باور هستند که بنیاد فارابی باعث شد سینما گامی رو به جلو برود. پیش از انقلاب فیلم‌های سینمایی سیاه و سفید بی کیفیت تولید می‌شد اما پس از انقلاب رنگ وارد سینما شد و تحولات خوبی در زمینه فرم و محتوا برای کمک به تفکر انقلاب در حوزه سینما ایجاد شد.
رشد هنر انقلاب در گرو مخاطب‌سازی
محمد جواد زارع مهذبیه کارشناس ارشد نقاشی هم با اعتقاد به اینکه هنر انقلاب برای اینکه بتواند به رشد خود ادامه دهد باید مخاطب خود را بسازد، گفت: خلق آثار در حوزه هنرهای تجسمی از جمله نقاشی و مجسمه‌سازی از سال 1320 تا زمان انقلاب و پس از انقلاب با هدف هویت‌سازی هیچ‌گاه قطع نشده است و در حال حاضر هم آثاری که از هنرمندان کشور ما مورد توجه جهان قرار می‌گیرد به دلیل اشاره کردن به همین هویت است.
وی بیان داشت: اما این روند از سال 1370 رشد قابل توجهی را تجربه کرد و ما تا حدود زیادی توانستیم هویت را در آثار نقاشی توسط هنرمندانی که پس از انقلاب شروع به فعالیت کردند تثبیت کنیم.
این کارشناس افزود: نسلی که پس از انقلاب پرورش یافته بسیار چیره‌دست است و توانسته جایگاه هنرهای تجسمی را ارتقا بخشد.
کارشناس ارشد نقاشی با بیان اینکه در حوزه کاریکاتور هم از دوران پس از انقلاب فعالیت‌های گسترده‌ای داشته‌ایم، گفت: کاریکاتوریست‌های خوبی را با قابلیت‌های مختلف پرورش داده‌ایم که این هنرمندان در حال حاضر در سطح بین الملل فعال هستند.در حوزه کاریکاتور با حضور مستمر هنرمندان کاریکاتوریست در سطح بین‌المللی همواره جزو پنج کشور اول جهان بوده‌ایم.
زارع مهذبیه با اشاره به اینکه کاریکاتور مانند نقاشی و مجسمه سازی وارد موزه‌های بزرگ دنیا نمی‌شود و رسالت دیگری را دنبال می‌کند، گفت: کاریکاتوریست‌ها در طول این سال‌ها به مسائلی مانند ترویج صلح بشر دوستی، تروریست، محیط زیست، مبارزه با سرمایه‌داری و جنگ طلبی در آثار خود پرداخته‌اند.
برچسب‌ها
هفته هنر انقلاب اسلامی شیراز حوزه هنری فارس

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/266325/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

کوچ بهاره عشایر فارس از قشلاق به ییلاق + فیلم

دانشجویان رسالت بزرگی در احیای حرکت‌های فرهنگی و هنری دانشگاه‌ها دارند

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا دوشنبه

108 نفر جذب تامین اجتماعی می‌شوند

پاریس خواستار خویشتن‌داری کشور‌ها در غرب آسیا شد

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

میمند میزبان جشنواره گل و گلاب میمند

کوچ بهاره عشایر از قشلاق به ییلاق + فیلم

پیش بینی هواشناسی کشور 31 فروردین 1403 / خیزش گرد و خاک در این استان ها

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

روال عادی پرواز‌های فرودگاه شهید دستغیب شیراز

غرق شدن یک کودک بر اثر آبگرفتگی

برگزاری دومین دوره رقابت‌های طناب‌زنی نابینایان به مناسبت روز شیراز

وضعیت آب‌وهوا طی روزهای آینده/ بارش باران در این استان‌ها

پاریس خواستار خویشتن‌داری کشورها در غرب آسیا شد

انجام 85 مورد عملیات امداد و نجات در 8 استان متأثر از سیل و آبگرفتگی/ امدادرسانی نیرو‌های هلال احمر به بیش از 10 هزار نفر

روال عادی پرواز‌های فرودگاه شیراز

واکنش خبرگزاری فارس به ادعای حمله اسرائیل به ایران؛ با یک بلوف رسانه‌ای بزرگ روبه‌رو هستیم

سقوط قیمت بیت کوین

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز جمعه 31 فروردین + جدول فیلم و قیمت بلیت

خبرگزاری مهر در پویش رسانه‌ای ققنوس قلم برگزیده بیشترین مشارکت شد

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

پیش‌بینی رگبار باران، رعد و برق و وزش باد شدید در مناطق مستعد

واکنش خبرگزاری فارس به ادعای حمله اسرائیل به ایران /با یک بلوف رسانه‌ای بزرگ روبه‌رو هستیم /در بالاترین حد یک حادثه امنیتی بود نه حمله

تعلیق پروازهای تهران، اصفهان و شیراز

نمایش 4 اثر در ششمین پاتوق فیلم کوتاه

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

پایان یکه تازی اردوغان؟

بودجه امسال چه زمانی نهایی می‌شود؟

رقم دقیق افزایش حقوق کارمندان

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 31 فروردین / تردد روان در محورهای شمالی

ورود سامانه بارشی جدید از یکشنبه در غرب کشور

هواشناسی 31 فروردین 1403/ ورود سامانه بارشی جدید از یکشنبه به ایران

شدت گرفتن بارش‌ها در مناطق مستعد

ورود سامانه بارشی جدید به فارس از امروز 31 فروردین 1403

آخرین وضعیت آب‌وهوا؛ ورود سامانه بارشی جدید از یکشنبه در غرب کشور

رفع مشکل فرستنده های رادیو و تلویزیون در شهرستان مهر

انفجار در آسمان اصفهان و تبریز /تاسیسات هسته‌ای در امنیت کامل است /تعلیق پروازهای تهران، اصفهان و شیراز