پیام فارس

آخرين مطالب

بازار و معیشت کشاورز، مؤلفه‌های کلیدی در تدوین الگوی کشت هستند اقتصادي

بازار و معیشت کشاورز، مؤلفه‌های کلیدی در تدوین الگوی کشت هستند
  بزرگنمايي:

پیام فارس- بهنام عسکری دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به مباحث مطرح در زمینه لزوم طراحی الگوی کشت در استان فارس با توجه به شرایط کم آبی و خشکسالی افزود: باید توجه داشت که الگوی کشت، معلول سایر تصمیمات در حوزه کشاورزی است و تکلیفی و دستوری نمی‌توان با آن مواجه شد.

وی اظهار داشت:‌هر گونه برخورد شعاری و یا سیاسی گونه به این موضوع راهی به خیر جمعی برای کشاورزان و مردم مصرف کننده مواد غذایی و امنیت غذایی ندارد.

الگوی کشت متأثر از بازار یک محصول است

این فعال حوزه کشاورزی استان فارس یادآور شد: الگوی کشت به معنی جانمایی و زمان بندی کشت 70 گونه تجاری و عمده باغی و زراعی در سطح 16.5 میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور است.

وی ادامه داد:  به عبارت دیگر مفهوم الگوی کشت آن است که چه چیزی را کی ؟ در کجا؟ و چگونه بکاریم تا حداکثر منافع اقتصادی و زیست محیطی به دست‌ آید و بدیهی است اولین عامل تعیین کننده در این حلقه سوالات، بازار محصولات غذایی و کشاورزی است.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی های تولید استان فارس خاطرنشان کرد:  امروزه به مدد تکنولوژی و فناوری های کشاورزی بر بسیاری محدودیت های منابع و فضای تولید همچون آب و خاک و هوا غالب آمده ایم اما الگوی کشت بیش از هر چیز متأثر و مؤثر بر بازار یک محصول است.

 وی افزود: کمبود یک محصول مانند گوجه، پیاز و هویج در یک مقطع و افزایش قیمت آن موجب استقبال کشاورزان در کشت آن محصول در فصل بعد و اشغال سطح بیشتری از آن محصول و کاهش محصولات دیگر است  و این کار، گاهی اوقات با بی‌پروایی از محدودیت های منابع انجام می‌شود.

این کارشناس ارشد حوزه کشاورزی گفت:‌ در یک دید کلان، در کشاورزی ایران حدود 4.1 میلیون بهره بردار و کشاورز در کشور فعالند که 2.5 میلیون بهره بردار در بخش زراعی ، 1.5 میلیون بهره بردار دارای فعالیت باغبانی ، 1.5میلیون بهره بردار در بخش دام و 1.5 میلیون سایر فعالیتها مانند کشت گلخانه، پرورش زنبور عسل و طیور سنتی و ماهی مشغول هستند.

وی یادآور شد: از 16.5 میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور، در حال حاضر 14.5 میلیون هکتار معادل حدود 90 درصد در بخش زراعت و 10 درصد به باغ و قلمستان اختصاص دارد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولید استان فارس گفت: نتیجه و تجربه این توزیع و تراکنش تولید سالیانه 130 میلیون تن محصولات غذایی کشاورزی می‌شود که 6 درصد سهم ارزش افزوده را شامل می‌شود.

شرایط متزلزل منابع آبی، مانعی در برنامه های الگوی کشت

عسکری در ادامه اظهار داشت:  این نکته قابل تاًمل است که در یک برنامه الگویی کشت باید به 4.1 میلیون نفر بهره بردار بخش کشاورزی ایران گفت در 16.5 میلیون هکتار اراضی خود در چه زمانهایی، چه محصولاتی بکارند؟

وی گفت: این در حالی است که همه این آمار دست کم در 40 درصد از سطوح به دلیل منابع محدود آبی شرایط متزلزلی دارد و 70 درصد منابع زیر زمینی ایران مصرف شده اند و فقط 30 درصد ذخایر باقی مانده اند.

این کارشناس ارشد حوزه کشاورزی گفت: با در نظر گرفتن همه این حقایق و واقعیات از قابلیت در ریسکهای کشاورزی و سوابق شکل گیری الگوی کشت فعلی به نظر می رسد تنها رهیافت نیل به یک الگوی کشت بهینه از لحاظ فنی و اقتصادی تنظیم بازار است.

ارتباط مزرعه- بازار، اصل اساسی در تدوین الگوی کشت

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولید استان فارس گفت:‌ وصل کردن تولید در مزرعه به بازار قبل از شروع فرایند تولید و یا اصطلاحاً تولید بر اساس یک سفارش که بعنوان کشت قراردادی فرموله شده است، اصل اساسی در تدوین و شکل گیری الگوی کشت است که تحقق آن نیازمند انعقاد قرارداد با کشاورز با شرایط معین حمایتی و خرید قیمت است.

عسکری با اشاره به محدودیت‌های منابع آبی در ایران گفت: گیاهان پر مصرف و آب بر که تولید آن در سایر کشورها اقتصادی تر و تامین آنها از طریق واردات و تولید در اراضی خارج از سرزمینی به صرفه تر است، باید از الگوی کشت داخلی حذف و تولید آنها در کشور غیر اقتصادی شود و کاشت گیاهانی که مزیت نسبی منطقه ای دارند در اولویت کاشت قرار گیرند.

وی تاکید کرد:‌ در حالی نیازمند توسعه ارقام نوین و امید بخش در همه گونه های گیاهی کم آب، مقاوم و پر محصول هستیم که هنوز در بسیاری از این محصولات، در کشور دچار عقب ماندگی هستیم.

لزوم توسعه گلخانه‌ها

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولید استان فارس در بخش دیگری از سخنان خود،  حمایت از ورود تکنولوژیهای نوین در کشاورزی را از دیگر راهکارهای پیشنهادی برای بهره‌گیری مطلوب از منابع آبی بخش کشاورزی دانست و گفت: توسعه گلخانه های نوین و یا کشت های حفاظت شده برای حل محدودیتهای منابع، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

ضایعات تولید در کشاورزی به حداقل برسد

این کارشناس ارشد حوزه کشاورزی همچنین گفت: ضایعات تولید در مزارع ایران طبق آمارها نزدیک به 30 درصد میزان تولید است  و این بدین معنی است که حدود یک سوم محصولات علیرغم صرف زمان و هزینه و منابع، سالیانه در مزارع از بین می‌روند،‌به عبارتی جلوگیری از ضایعات به معنی دستیابی به منابع مدیریت تولید است.

وی از  توسعه کشت فراسرزمینی به عنوان راهکار دیگر مورد توجه در شرایط کم آبی استان فارس یاد کرد و گفت:‌ هر چند در سالیان گذشته گامهایی در این راستا برداشته شد اما به دلیل مدیریت ضعیف، این شیوه به شکل مطلوب مورد استفاده قرار نگرفته است.

لزوم تغییر ریل

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های تولید استان فارس در ادامه بر لزوم "تشکل- محورکردن" تولید در بخش کشاورزی به جای "بهره بردار- محور کردن" آن تاکید کرد و گفت: در کشاورزی غالب کشورهای جهان، توسعه تعاونی‌های تخصصی و خدماتی یک راه حل در افزایش بهره وری و تجمیع منابع و نهایتاً دستیابی به سطح مدیریت اقتصادی و جانمایی محصولات است.

وی همچنین تأکیدکرد: قوانین حمایتی و پوششی، بیمه و سایر خدمات معیشتی و رفاهی کشاورزان در قالب برنامه های توسعه روستا باید براساس یک برنامه مشخص تدوین شود تا کشاورزان به دور از هراس از شرایط معیشتی خود به قوانین تولید و شرایط آزاد تمکین کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/254846/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی آلزایمر 12 سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

خوشحالی هشتیجانی‌ها از بارش باران بهاری + فیلم

رقابت بیش از 16 هزار داوطلب کنکور در استان بوشهر

باران سیل‌آسای زواره خشت‌های شهر را با خود برد

نقش توجه به پژوهش‌های علمی در مدیریت بلایای طبیعی بی‌بدیل است

ثبت بیشترین بارندگی در حاجی آباد زیرکوه با 62 میلی متر

دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)

سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود

‌کمک 44 میلیارد تومانی خیران برای آزادی زندانیان غیر عمد در فارس

معابر شیراز سر از آب بیرون آورد

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

اگر این علائم را در چشم دارید نگران باشید

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

پیام تحقیرآمیز اسیر اسرائیلی برای نتانیاهو : خجالت بکش

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

‌پروژه خط اختصاصی برق شهرک صنعتی فراشبند تکمیل می‌شود

تقویت حمایت از تولیدکنندگان با توسعه ارتباطات مجموعه‌های علمی

برگزاری دومین همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس

ضرورت تسهیل و رفع موانع تولید در تحقق شعار سال

‌ بهره‌برداری از 36 پروژه عمرانی سلامت‌محور در فارس

‌ تعیین تکلیف 728 هکتار اراضی منابع طبیعی و اوقاف در فارس

مشکلات اتحادیه عطاران و سقط فروشان بررسی شد

پیام تحقیرآمیز اسیر اسرائیلی برای نتانیاهو: خجالت بکش

توزیع دفترچه‌های موقت شناسایی سپرده‌گذاران اتباع خارجی در فارس

اجرای ٢٠ پروژه عمرانی-زیرساختی منطقه ویژه لامرد در سال ١4٠٢

شکسته شدن 2 سد خاکی/ سیلاب در حاجی آباد زیرکوه جاری شد + عکس

تداوم بارش‌های رگباری در این استان‌ها؛ کوهنوردی ممنوع!

رقابت قرآنی دانش آموزان شمال فارس در سرچهان

اعلام زمان و مکان بررسی مدارک آزمون استخدامی آموزگاری در فارس

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

مشاغل ذهنی خطر زوال عقل را کاهش می دهند

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

آغاز به کار بیستمین نمایشگاه کشاورزی در شیراز

شهرستان مهر میزبان شاعران

از بزرگترین پارک آبی کشور در شهر شیراز چه می‌دانید؟

گروه هوش مصنوعی سازمان جهاد کشاورزی فارس تشکیل شود

وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

چیزهایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند